Long Covid: Έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο της «ομίχλης εγκεφάλου»

Long Covid: Έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο της «ομίχλης εγκεφάλου»

Στην επίδραση της νόσησης με Covid-19 στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό οφείλεται σύμφωνα με μια νέα έρευνα η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog) που είναι σύνηθες σύμπτωμα της Long Covid.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μετά από νόσηση με τον νέο κορονοϊό, αναπτύσσουν συμπτώματα όπως αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχή της μνήμης, τα οποία έχουν λάβει την γενική περιγραφή «ομίχλη εγκεφάλου». Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Neuroscience και την οποία συνυπογράφουν ερευνητές από το Κολλέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν επειδή η Covid επηρεάζει την «σταθερότητα» του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (blood- brain barrier), δηλαδή του κυτταρικού φραγμού που ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο ουσιών στον εγκέφαλο. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι αν επηρεαστεί η λειτουργία του «χαλάει» η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων υλικών που κυκλοφορούν στο αίμα σε σχέση με τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να γίνονται πιθανότερες αλλαγές στην λειτουργία των νευρώνων.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από αναλύσεις που έκανε σε ορό και πλάσμα αίματος από 76 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου του 2020, και την σύγκριση των αποτελεσμάτων με τα ίδια δεδομένα 25 ατόμων πριν από την πανδημία.

Ένα από τα κρίσιμα ευρήματα τους ήταν πως στα δείγματα από 14 ασθενείς της Covid που ανέφεραν ότι μετά τη νόσηση τους ανέπτυξαν «ομίχλη εγκεφάλου» παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης S100β σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς brain fog, αλλά και σε σχέση με τα δείγματα πριν την πανδημία.

Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από κύτταρα του εγκεφάλου και συνήθως δεν ανιχνεύεται στο αίμα. Το εύρημα αυτό κατέδειξε ότι οι ασθενείς αυτοί υπέστησαν κάποια «κατάρρευση» του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Στην συνέχεια για να επιβεβαιώσει τα όσα προέκυπταν από τα δεδομένα, οι ερευνητές έβαλαν 10 ανανήψαντες από Covid και άλλους 22 που έπασχαν από Long Covid (εκ των οποίων οι 11 ανέφεραν ότι έχουν ομίχλη εγκεφάλου). Όλοι τους ήταν ανεμβολίαστοι και δεν είχαν νοσηλευτεί για Covid. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μαγνητικές τομογραφίες με σκιαγραφικό και είδαν στις απεικονιστικές πως οι ασθενείς που έπασχαν από ομίχλη εγκεφάλου εμφάνιζαν όντως σημάδια «διαρροής» του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο. Τέλος σε επιπλέον εξετάσεις στους ασθενείς με «ομίχλη εγκεφάλου» βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με την ανάπτυξη θρόμβων αίματος, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές δεν προκαλεί καμία εντύπωση αφού οι θρόμβοι συχνά επηρεάζουν τα κύτταρα των αγγείων του αίματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιθανό οι άνθρωποι που έχουν πιο «σφιχτό» αιματοεγκεφαλικό φραγμό να είναι καλύτερα προστατευμένοι από την ανάπτυξη «ομίχλης εγκεφάλου» σε περίπτωση μακράς Covid.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για τη «νόσο των ζόμπι ελαφιών» – Τι είναι και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο (Video)

ΔΕΠΥ: Πώς μπορεί να βοήθησε στην εξέλιξη των προγόνων μας – Τι έδειξε νέα έρευνα

PFAS: Ποιες τροφές περιέχουν τα «παντοτινά χημικά» – Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία

Πόνος στη μέση: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Αποκαλυπτική έρευνα για τον κορονοϊό: Μία στις δέκα γυναίκες που νόσησαν στην εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτύξει long Covid

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter