PFAS: Ποιες τροφές περιέχουν τα «παντοτινά χημικά» – Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία

PFAS: Ποιες τροφές περιέχουν τα «παντοτινά χημικά» – Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία

Διατροφές πλούσιες σε τρόφιμα όπως το επεξεργασμένο κρέας και το βούτυρο, πιθανότατα αυξάνουν τα επίπεδα των τοξικών χημικών ουσιών PFAS στο ανθρώπινο αίμα με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS), αποτελούν μια ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και δεν διασπώνται φυσικά.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για να μην κολλάνε τα τρόφιμα στη συσκευασία ή στα μαγειρικά σκεύη, να κάνουν τα ρούχα και τα χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες κ.α.. Οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Η σχετική μελέτη εντόπισε μια σειρά από προϊόντα που μεταξύ άλλων, διαθέτουν υψηλά επίπεδα PFAS , όπως τσάι, χοιρινό κρέας, καραμέλες, ενεργειακά ποτά, επεξεργασμένο κρέας, βούτυρο, πατατάκια και εμφιαλωμένο νερό (λόγω των τοξινών στα πλαστικά μπουκάλια). Η έρευνα έδειξε επίσης υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα φαγητά, τα οποία παρασκευάζονταν σε εστιατόρια.

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε ορισμένα τρόφιμα», τόνισε η Χέιλι Χάμσον, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Χρειαζόμαστε περισσότερες δοκιμές αυτών των τροφίμων για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα», πρόσθεσε. Πάντως, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα μολυσμένα τρόφιμα συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που ελέγχει τα προϊόντα για PFAS ετησίως και έχει αναφέρει πολύ μικρά ποσοστά μολύνσεων, έχει αντιμετωπίσει κριτική από ανεξάρτητους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι μεθοδολογίες των δοκιμών του είναι ελαττωματικές και ότι έχουν σχεδιαστεί για να φαίνεται ότι τα τρόφιμα είναι λιγότερο μολυσμένα, από ό,τι πραγματικά είναι.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα, ότι το βούτυρο (που συνήθως τυλίγεται σε λαδόχαρτο), πιθανότατα έχει αυξημένα επίπεδα PFAS. Το βούτυρο από ξηρούς καρπούς διαθέτει υψηλότερα επίπεδα των επιβλαβών αυτών ουσιών, μολονότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα.

Σχετικά με την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν μολυσμένη συσκευασία ή μόλυνση στην πηγή του νερού. Για το τσάι, οι συγγραφείς της μελέτης υποπτεύονται ότι η σχέση μεταξύ του προϊόντος και των υψηλών επιπέδων PFAS, μπορεί να προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα φακελάκια του τσαγιού, που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, όπως αναφέρουν.

Δείτε επίσης: Χειροκροτήστε τον Αρειο Πάγο (κλαπ-α, κλαπ-α)

Απίστευτη υπόθεση: Παρίστανε τη δικηγόρο και άρπαζε δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέσω προκαταβολών

Αγρότες: Πώς θα γίνει η κάθοδος με τα τρακτέρ στην Αθήνα – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Προεκλογική εκστρατεία Ανδρουλάκη με λεφτά της ΕΕ

Βαθιές ρωγμές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τις μεγαλύτερες απώλειες ο Ανδρουλάκης

Αγρότες: Πώς θα γίνει η κάθοδος με τα τρακτέρ στην Αθήνα – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter