Αφιέρωμα: Οι καλύτερες παιδικές θεατρικές παραστάσεις

Αφιέρωμα: Οι καλύτερες παιδικές θεατρικές παραστάσεις

Παγκόσμια ημέρα παιδιού σήμερα, όπως, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και την UNESCO η 11η Δεκεμβρίου. Και τι πιο γλυκό δώρο για τους μικρούς μας φίλους από την θέαση μιας παιδικής θεατρικής παράστασης. Το θέατρο ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους μέσα από πολυαισθητηριακές, πολύτεχνες και καινοτόμες δράσεις που σκοπό έχουν την εμψύχωση τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χαρίσουμε ένα εισιτήριο στους μικρούς μας φίλους παραδίδοντας τους στην μαγεία του παιδικού θεάτρου.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από τις πιο όμορφες παραστάσεις που παίζονται αυτή την στιγμή:

«Μια γιορτή στου Νουριάν» και «Ο Μορμόλης» στο Σύγχρονο Θέατρο

Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» και ο Βασίλης Κουκαλάνι από το 2011 έχουν αποκτήσει ένα φανατικό κοινό που τους ακολουθεί σε κάθε τους παράσταση. Και πως αλλιώς, αφού τόσο οι παραγωγές τους όσο και οι καλλιτέχνες της «Συντεχνίας του Γέλιου» έχουν εμπνευστεί ένα θέατρο που σέβεται τα παιδιά και τις ανάγκες τους.

Μια γιορτή στου Νουριάν, του Volker Ludwig

Το «Μια γιορτή στου Νουριάν» είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις και την πολιτισμική συμφιλίωση που απευθύνεται σε ανθρώπους από έξι ετών – και όλων των ηλικιών! Το έργο αυτό γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου. Στη Γερμανική εκδοχή που είχε τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες! Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι, Ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας

Πληροφορίες Παράστασης: Παραστάσεις από Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή 11:30

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€, Διάρκεια παράστασης: 75’

Ο Μορμόλης, του Rainer Hachfeld

Η Συντεχνία του Γέλιου επαναφέρει στο ρεπερτόριο της τον Μορμόλη για περιορισμένες παραστάσεις. Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό «ξύλινο κουτί». Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρια, τρεις! Οι μεγάλοι γεννηθήκανε μεγάλοι; Ποτέ δεν ήτανε μικροί; Πάθανε όλοι αμνησία σκοτώσανε την φαντασία κι απόμειναν τα πρέπει και τα μη! Η ιστορία που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Ο Μορμόλης γράφτηκε από τον Rainer Hachfeld, αδελφό του Volker Ludwig, ο οποίος είχε γράψει τα τραγούδια. Το έργο ανέβηκε το 1969 στο θέατρο Grips, λεγόταν “Mugnog Kinder” και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Χωρίς τον Μορμόλη δε θα υπήρχε ο Νουριάν, η Τζέλα και ο Κόρνας, η Φρέτα κι ο Γυαλάκιας, ο Βάσος κ η Βιβή, ακόμα και ο Σούπερμαν.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι και τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού, Ηθοποιοί: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Φώτης Λαζάρου, Δήμος Μαμαλούδης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου

Πληροφορίες Παράστασης: Παραστάσεις: Από Κυριακή 19 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Ημέρες &ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή 14:30, Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά, Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€, Ομαδικά άνω των 25 ατόμων: 7 €, Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία: 210 6644250, 6978068699, 6943236032

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Στον «Ερωτόκριτο» με αφορμή την ιστορία αγάπης δυο νέων, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών μια ολόκληρη εποχή όπου κυριαρχούν μεγάλες αρετές, όπως η πίστη, η τιμή, η γενναιότητα αλλά και οι συμβάσεις, οι συγκρούσεις και τα στερεότυπα. Ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος που καθορίζεται τόσο από τη μοίρα όσο και από την τόλμη, το θάρρος και την ισχυρή θέληση των ανθρώπων… Στην εκδοχή της Ελένης Βλάχου θα χαμογελάσετε με την ταπεινότητα των ηρώων, θα γελάσετε με τις γκάφες τους, θα συγκινηθείτε με την επιμονή τους για όσα αγαπούν, για όσα θέλουν να πετύχουν. Θα ανακατέψετε το τότε και το σήμερα, τη γλώσσα εκείνη με τη γλώσσα τη δική μας και όλα αυτά θα τα ταιριάξετε με μουσική τόση όση έχει και η ίδια η ποίηση του Β. Κορνάρου και κάνει αυτή την ιστορία να ακουστεί στ’ αυτιά σας σαν τραγούδι!

Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου

Ηθοποιοί: Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα

Πληροφορίες Παράστασης: Δευτέρα – Τετάρτη: 10:00-15:00 & 17:00-22:00 και Πέμπτη- Σάββατο : 10:00-15:00

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Καρυοθραύστης, του Ε.Τ.Α Χόφμαν, στο BIOS

Μια Χριστουγενιατικη ιστορία για παιδιά από 3- 99 χρονών απο την θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ. Η μαγική ιστορία της Κλάρας, ένα όνειρο ή πραγματικότητα; Παραμονή Χριστουγέννων, προσμονή για το άνοιγμα των δώρων και ανάμεσα σε όλα ένας καρυοθραύστης. Η μάχη με τη βασίλισσα των ποντικιών, τα μάγια που λύθηκαν μετά τη μάχη, το απίστευτο ταξίδι στο κόσμο των ζαχαρωτών και χορός με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι! Ένα μαγικό ταξίδι βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Ε.Τ.Α Χόφμαν από την επιτυχημένη ομάδα Τόπι.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δανίκας, Στέλλα Μαγκανά , Εύη Καρρά, Στέλιος Ξανθουδάκης, Δημήτρης Πλειώνης.

Πληροφορίες Παράστασης: Από 12/1 έως 2/1 Κυριακή: 12:00 & 15:00.

Τιμές Εισητηρίων: από 8€.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος… δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών. Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Ηθοποιοί: Λητώ Αμπατζή, Αλέξης Βιδαλάκης, Βαγγέλης Ζάπας , Έλενα Λαρίου, Δημήτρης Μάριζας, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Παναγιώτα Μπιμπλή, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Δανάη Μικέδη – Προδρόμου, Βασίλης Ντάρμας, Στράτος Σωπύλης, Μαρία Τσιμά.

Πληροφορίες Παράστασης: Κάθε Κυριακή: 11:30 & 15:00

Τιμές εισιτηρίων: από 10 €

Δον Κιχώτης, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, στο Θέατρο Μικρό Χορν

Αυτή είναι η στιγμή που το θέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας, έρχεται για να μας δείξει ένα δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο! Με το άλογό του καλπάζει στη φαντασία του, κάνει το ανέφικτο εφικτό, πολεμάει τα σκοτάδια και προτάσσει την αγάπη στην κακία! Η παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και απίστευτο χιούμορ, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί. Τα παιδιά μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη και όλων των συντελεστών της παράστασης ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ και μεις οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο. Η εντυπωσιακή παράσταση δίνει στους μικρούς θεατές την ευκαιρία να«συναντηθούν» με στοιχεία του Ισπανικού Πολιτισμού. Τα κοστούμια της παράστασης είναι εμπνευσμένα από πίνακες ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή έζησαν στην Ισπανία όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο), ο Βελάσκεθ , ο Γκόγια και ο Σαλβατόρ Νταλί. Τα σκηνικά έχουν αναφορές και αυτά σε πίνακες ζωγράφων και δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Η εξαιρετική μουσική, πηγάζει όλη από την μεγάλη παράδοση των Ισπανών συνθετών. Τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια ειδικά διασκευασμένα για τα παιδιά.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Σταμούλης , Τάσος Ράπτης , Μαριλίζα Χρονέα, Παναγιώτης Καλαντζής, Έλενα Πελαγία, Νατάσα Στεφανάτου

Πληροφορίες Παράστασης: Κυριακή: 12:00 & 15:00

Τιμές Εισητηρίων: από 8€.

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΒ:Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΦΑΒΗΤΟΥΛΗΣ ΣΕ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, στο Ωδείο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Τι συμβαίνει όταν ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος συναντά τον Λευτέρη Ελευθερίου ή αλλιώς όταν ο Άνθρωπος Ορχήστρα συναντά τον Αλφαβητούλη; Οι δύο πληθωρικοί καλλιτέχνες συναντιούνται στην παιδική παράσταση «Μια τρελή τρελή ΑΒ: Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες». Ο Λευτέρης Ελευθερίου, καταξιωμένος ηθοποιός αναγνωρισμένος για το πολύπλευρο ταλέντο του και την ικανότητά του να μεταμορφώνεται, παρέα με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, γνωστό για την πορεία του ως τραγουδοποιός και την ικανότητά του να παίζει πολλά διαφορετικά όργανα, συμμετέχουν σε μια θεατρική παράσταση που έχει ως στόχο να κάνει τη μάθηση να φαίνεται παιχνίδι! Η παράσταση βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ» της Ράνιας Μπουμπουρή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και συγκαταλέγεται στα best seller της παιδικής λογοτεχνίας.

Σκηνοθεσία: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος,

Ηθοποιοί: Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Πληροφορίες Παράστασης: Κυριακή: 12/12 στις 12, 19/12 στις 12:00, 26/12 στις 10:00 & 12:00, 2/12 στις 12:00.

Ο Πρίγκιπας Λεμόνης, του Γ. Σακελλαρίδη, στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Η πιο αγαπημένη παιδική παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη!!!

Το Θέατρο του Βορρά παρουσιάζει το αγαπημένο μουσικό παραμύθι του Γ. Σακελλαρίδη «Ο πρίγκιπας Λεμόνης». Μια διαδραστική παράσταση, με τα πολυαγαπημένα τραγούδια του Πρίγκιπα Λεμόνη! Τα παιδιά, γνωρίζουν από κοντά το Λεμόνη και την Κρεμμύδω που μιλούν για τη δύναμη της αγάπης!

Η υπόθεση του έργου:

Ο καλόκαρδος Πρίγκιπας Λεμόνης γνωρίζει την όμορφη Κρεμμύδω και την ερωτεύεται! Παρά τις αντιρρήσεις που έχει ο περίγυρος και των δυο θα παντρευτούν και θα απαντήσουν σε όλους όσους επικρίνουν την αγάπη τους… με αγάπη!!! Ο Πρίγκιπας Λεμόνης και η Όμορφη Κρεμμύδω, παρά τις διαφορές τους, ερωτεύονται με την πρώτη ματιά! Στο βασίλειο ξεσπάσει μεγάλο σούσουρο! Όλοι είναι εναντίον αυτής της μεγάλης αγάπης και προσπαθούν να τους χωρίσουν! Καρότα υπασπιστές, βασιλιάς και βασίλισσα Λεμόνη, μαμά και μπαμπάς Κρεμμύδι δεν μπορούν με τίποτα να καταλάβουν πώς γίνεται ένα λεμόνι να ερωτευτεί κρεμμύδι! Θα καταφέρει ο έρωτας αυτός να έχει ευτυχισμένο τέλος και να χορέψουμε στο γάμο τους παρέα με τον κουμπάρο κύριο μαϊντανό; Πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, βιντεοπροβολές, μουσική και χορός με τα αγαπημένα μας τραγούδια σε μια παράσταση που το γέλιο και η αγάπη γεμίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων!

Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου

Ηθοποιοί: Ειρήνη Αμανατίδου, Ηλίας Καπούλας, Κάλλια Καράμπελα, Αντώνης Τακτικός, Μουσική παίζει ζωντανά η Νεφέλη Παρασκευά

Ταυτότητα Παράστασης: Κυριακή 12/12 έως 19/12, Ώρες: 11:00 & 13:30

Τιμές Εισιτηρίων: από 10€

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter