Αφιέρωμα ΤΑΖ στο ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελπίδα είναι στην Αριστερά»

Αφιέρωμα ΤΑΖ στο ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελπίδα είναι στην Αριστερά»

Με ένα αφιέρωμα στο ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Tageszeitung κάνει ειδική μνεία στην Αριστερά που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση, αν και ακόμα δεν είναι σαφές ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών. Παράλληλα, καυτηριάζει την ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα «κατορθώματα» του Μητσοτάκη

Το δημοσίευμα επισημαίνει την ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: πέρα από την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζει την αφαίμαξη του συστήματος υγείας, την έγκριση νόμου για να δυσκολέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποδυναμώσει τα σωματεία και να ωφελήσει τους εργοδότες. «Ενώ οι πλούσιοι πήραν φοροελαφρύνσεις, οι υπόλοιποι παλεύουν με απώλειες στους πραγματικούς μισθούς», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει ακάθεκτο: Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο περιορίστηκε, ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάστηκε δια του δαιδαλώδους σκανδάλου των υποκλοπών, αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι γίνονταν συστηματικά θύματα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναδεικνύονται μέσα από τη συνομιλία με τον πρώην επίτιμο αντιγραμματέα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και νυν απλό μέλος Δημήτρη Ρούτο. Ο Ρούτος καταπιάνεται με τα προβλήματα τόσο της Θεσσαλονίκης, όπως το Μετρό που «ράβεται και ξηλώνεται» σχεδόν 35 χρόνια τώρα, καθώς και την καταστρεπτική απόφαση για τα αρχαία της Βενιζέλου από την τωρινή κυβέρνηση. Ο Ρούτος λέει στους γερμανούς δημοσιογράφους ότι «πολίτες είναι πολύ θυμωμένοι με το Μητσοτάκη».

Τέμπη και οικονομία

Δε θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, για το οποίο παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων. Οι γερμανοί συντάκτες μεταφέρουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εκλογές. Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σκάνδαλα και οι παραλείψεις θα είναι αρκετά για να αλλάξει η κυβέρνηση.

Γίνεται επίσης λόγος για την ανισομερή κατανομή των οφελών της οικονομικής ανάκαμψης που βιώνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Η άνοδος του πληθωρισμού επιβαρύνει περισσότερο τα μικρομεσαία στρώματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.

Συμμαχία με Βαρουφάκη

Επισημαίνονται και οι… ιδιαίτερες σχέσεις με το Γιάνη Βαρουφάκη, που από αλλοτινός σύμμαχος έγινε ανταγωνιστής. Αυτό γράφεται με φόντο την απλή αναλογική και την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και τη συνεπαγόμενη αναζήτηση συμμαχιών. Ο Βαρουφάκης, πάντως, σε συνέντευξή του στην ΤΑΖ έδωσε την εντύπωση ότι μια συμμαχία με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτύχαινε εξαιτίας του. Από την άλλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας και αυτός στην ΤΑΖ, αναφέρει ότι «εξαρτάται από αυτόν, όχι από εμάς»…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter