«Αγάπη» της Χάνε Έρσταβικ – Παράλληλες ζωές στον απώτατο βορρά της Νορβηγίας

«Αγάπη» της Χάνε Έρσταβικ – Παράλληλες ζωές στον απώτατο βορρά της Νορβηγίας

Η Χάνε Έρσταβικ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή της Τάνα, στον απώτατο βορρά της Νορβηγίας, μέχρι τα 16 της όταν εγκαταστάθηκε στο Όσλο. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1994 με το βιβλίο «Hakk» και τρία χρόνια μετά ήρθε η «Αγάπη» (Kjærlighet), το μυθιστόρημα που ψηφίστηκε το 2006 σε έναν διαγωνισμό της εφημερίδας «Dagbladet» ως το έκτο καλύτερο βιβλίο των τελευταίων 25 χρόνων στη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά η αγγλική μετάφραση διεκδίκησε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία της μεταφρασμένης λογοτεχνίας και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη διεθνή αναγνώριση.

Πρόκειται για την ιστορία της Βίμπεκε και του Γιον, μιας νεαρής μητέρας και του γιου της, οι οποίοι εγκαθίστανται σε ένα απομακρυσμένο μέρος στα βόρεια της Νορβηγίας – μόλις έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα για να κάνουν μια νέα αρχή. Η Βίμπεκε προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα αναζητά τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άντρα ο οποίος ωστόσο ταλαιπωρείται από τα δικά του θέματα. Η δράση εκτυλίσσεται μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο.

Ο Γιον κάνει σχέδια για το πώς θα γιορτάσει την επόμενη μέρα τα γενέθλιά του –γίνεται εννέα χρόνων– και η Βίμπεκε σκέφτεται πώς θα ξανασυναντήσει τον άντρα που της χαμογελούσε κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη νέα της δουλειά. Ο Γιον και η Βίμπεκε μιλούν στην κουζίνα για το νέο λούνα παρκ που ήρθε στην περιοχή. Ο Γιον βάζει στη σχολική του τσάντα ένα μπλοκάκι με λαχνούς και τρέχει στη γειτονιά για να τους πουλήσει και η Βίμπεκε ετοιμάζεται να βγει ραντεβού. Η πορεία των δυο τους από εκείνο το σημείο και μετά θα είναι παράλληλες. Ο Γιον και η Βίμπεκε πλέον θα θυμίζουν δυο ξεριζωμένες ψυχές που δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι.

Ο Γιον, η Βίμπεκε και όσοι περνούν από τη ζωή τους μέσα στο παγωμένο σκοτάδι έχουν ένα κοινό ζητούμενο, την αγάπη. Ωστόσο, τη βιώνουν μέσα από την έλλειψή της. Η Χάνε Έρσταβικ κρατά χαμηλούς τόνους και αποστασιοποιείται από τους ήρωές της, σαν η πένα της να είναι κινηματογραφική μηχανή που στέκεται απέναντί τους και τους καταγράφει. Αποφεύγοντας να μοιραστεί με τον αναγνώστη τη δική της φωνή, καταφέρνει κάτι σπουδαίο. Μέσα στην αχανή ανοιχτωσιά του νορβηγικού βορρά χτίζει μια απολύτως κλειστοφοβική πλοκή, η οποία κορυφώνεται με τόσο σπαρακτικό τρόπο, ώστε μήνες αφού διαβάσει κανείς το βιβλίο να μην μπορεί να απαλλαγεί από τη σκέψη του.

Το βιβλίο «Αγάπη» της Χάνε Έρσταβικ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Σωτήρη Σουλιώτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter