«Ιστορίες εν μέσω πυροβολισμών» Παρουσίαση βιβλίου του Χρίστου Ζάνου

«Ιστορίες εν μέσω πυροβολισμών» Παρουσίαση βιβλίου του Χρίστου Ζάνου
(Faceebook)

Οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Χρίστου Ζάνου «Ιστορίες εν μέσω πυροβολισμών», στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ξενοφώντος 2Α, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 19:00.

Την εισαγωγή στην εκδήλωση θα την κάνει ο συγγραφέας, Ευρωβουλευτής Κύπρου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ που σε σημείωμά του για το βιβλίο αναφέρει ότι:

«Το βιβλίο του Χρίστου Ζάνου Ιστορίες εν μέσω πυροβολισμών εξιστορεί συμβάντα για μια Κύπρο δυστοπική. Μια Κύπρο βυθισμένη στο σκοτάδι. Η συλλογή, αφιερωμένη στον αδελφό του συγγραφέα Κωστή, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, καθηλώνει. Οι εξιστορήσεις, γραμμένες με μεγάλη μαεστρία και ευχέρεια λόγου, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον πόλεμο και τον θάνατο».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας, Άνθη Καρρά, νομικός, μεταφράστρια τουρκικής λογοτεχνίας και Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ηθοποιός, σκηνοθέτης.

Αποσπάσματα από τα διηγήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Άνδρη Θεοδότου και Ελένη Μολέσκη.

Ο Χρίστος Ζάνος περιγράφει τις φρικτές στιγμές που έζησε η Κύπρος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Ο συγγραφέας έχει αφιερώσει το βιβλίο του στον αδερφό του, Κώστα, που έχασε τότε τη ζωή του.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Εκατό μέτρα περίπου μακριά από τη συνοικία, στον κεντρικό δρόμο από την Αμμόχωστο προς το Άη Γιωρκούδι, τις Κλαψίδες και τη Σαλαμίνα, ο Γιωρκής πρόσεξε μπροστά του στην άκρη του δρόμου έναν μεσήλικα ποδηλάτη να έρχεται από την κατεύθυνση της παλιάς Αμμοχώστου και να πηγαίνει προς τη συνοικία Σακκάρια. Δεν υπήρχε ψυχή στο δρόμο, εκτός από αυτόν.

«Ξέρω τον τούντον ππεζεβένκην τον βρωμόσσιυλλον, εν χαμάλης στο λιμάνιν», είπε ο Γιωρκής, «Τωρά εννά του δείξω εγιώ!»

Και ξαφνικά, χωρίς να προλάβω να το συνειδητοποιήσω, πάτησε γκάζι, έστριψε ελαφρά το τιμόνι και οδήγησε με ταχύτητα το φορτηγό κατ’ ευθείαν πάνω στον ποδηλάτη! Εγώ μόλις που κατάφερα να βγάλω μια πνιχτή κραυγή, που έσμιξε με την απέξω κραυγή, την οποία δεν κατάφερα να ακούσω καλά. Έσβησε απότομα. Σαν φως που το κόβει απότομα ο διακόπτης.

Ποιος είναι ο Χρίστος Ζάνος

Γεννημένος το 1946 στη Μουσουλίτα, αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε αγγλική φιλολογία και θέατρο στην Αθήνα.

Σκηνοθέτης, συγγραφέας, εργάστηκε ως ηθοποιός σε επαγγελματικούς θιάσους στην Ελλάδα. Έκαμε επίσης σπουδές θεάτρου στην Πράγα. Στην Κύπρο ασχολείται με το θέατρο κυρίως ως σκηνοθέτης. Έγραψε διηγήματα και θεατρικά έργα. Ένα έργο του, το Συνάντηση παλιών φίλων, πήρε το 1984 Α’ βραβείο σε διαγωνισμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για τα δεκάχρονα της τουρκικής εισβολής και ανεβάστηκε από τον ΘΟΚ. Έργα του παίχθηκαν επίσης από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Για σειρά ετών υπήρξε ο υπεύθυνος και ο σκηνοθέτης του ερασιτεχνικού θιάσου «Προμηθέας», που λειτούργησε στην Λευκωσία με την βοήθεια – ενίσχυση της ΠΕΟ. Το θεατρικό αυτό σχήμα φιλοδόξησε να αποτελέ­σει την συνέχεια του ομωνύμου πρω­τοποριακού θεατρικού συγκροτήμα­τος που είχε ιδρυθεί από το ΑΚΕΛ και είχε λειτουργήσει μεταξύ του 1944 και του 1946.

Ο Χρίστος Ζάνος υπήρξε στη συνέχεια βασικό μόνιμο στέλεχος του «Σατιρικού Θεάτρου». Στο «Σατιρικό» ο Χρί­στος Ζάνος εργάζεται ως μόνιμος σκη­νοθέτης του, και έχει σκηνοθετήσει σ’ αυτό πλήθος θεατρικών έργων του ελ­ληνικού και του διεθνούς δραματο­λογίου. Στο ίδιο θεατρικό σχήμα εμ­φανίζεται και ως ηθοποιός.

INFO

Εκδόσεις: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ημερ. Έκδοσης: Οκτώβριος 2023

Αρ. Σελίδων: 184

Περιεχόμενα:

Η επιστροφή του αγνοούμενου
Η διαθήκη
Η Αγάθη
Οι πρώτες μέρες του ’58
Ένας πυροβολισμός τον Μάη του 1963
Γιωρκαλλής ο Μεσαρίτης
Λοχαγός στην πλατεία του Αγίου Θωμά
Έρωτας και πάθος
Συνάντηση παλιών φίλων
Μοχάμεντ ο Ιρακινός
Προσκύνημα
Ο παππούς μου ο Κωστής
Πλατεία Καραϊσκάκη, Τζιτζιφιές
Δύο επίμετρα
Σημειώσεις
Γλωσσάρι

Διαβάστε επίσης:

Σουζάνα Αντωνακάκη: Μια ποιήτρια της αρχιτεκτονικής

Ο μεγάλος περίπατος της Πατησίων

Δύο εκδόσεις για τους θρυλικούς Last Drive

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter