Αιγάλεω: Επιτέλους λύση για την έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου

Αιγάλεω: Επιτέλους λύση για την έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου

Τριετή αναγκαστική εκμίσθωση και αναγκαστική απαλλοτρίωση με αποζημίωση των ιδιοκτητών ήταν η απόφαση μετά τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, στις 8.00 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στην οποία συζητήθηκαν λύσεις για την έξωση στο 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω. Ο ίδιος μάλιστα πήγε λίγο αργότερα στη Βουλή και απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη, επαναλαμβάνοντας ότι επέλθει νομοθετική ρύθμιση για να υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση.

Αποτιμώντας τις εξελίξεις, θα συμφωνούσε κανείς ότι αποτελεί νίκη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως σημείωσε ο Κρ. Αρσένης στο twitter : «Αυτή τη στιγμή στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε για 3ετη επίταξη του κτιρίου του 9ου δημοτικού Αιγάλεω. Το γονεϊκό κίνημα κέρδισε, τα παιδιά κέρδισαν, η γειτονιά θα έχει σχολείο!».

Παράλληλα όμως απαιτείται να γίνουν άμεσα οι ενέργειες καθώς οι μαθητές στοιβάζονται σε ένα άλλο κτίριο, συστεγαζόμενοι με το 14ο δημοτικό σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν μια διαδικασία και εξέλιξη η οποία δεν στηρίχτηκε από τη δημοτική αρχή.

 

Η σύσκεψη

Η πρωινή σύσκεψη συγκλήθηκε με πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων (ο Στ. Πέτσας ανέφερε την πρωτοβουλία της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα), δείγμα της πίεσης που άσκησαν οι γονείς για την κατάφωρη αδικία. Παράλληλα άδειασαν τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους οι οποίοι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη δήλωναν ότι δεν υπάρχει λύση εκτός από το λουκέτο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τη ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ο Στ. Πέτσας εμφανίστηκε ενήμερος της υπόθεσης καθώς είχαν κατατεθεί ήδη όλα τα έγγραφα και στοιχεία από τους φορείς. Μαζί του ήταν και η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία προέρχεται από τη δυτική Αθήνα και ευαισθητοποιήθηκε για την έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου. Η ίδια γνωστοποίησε την εξέλιξη σε ανάρτησή της: «Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω συναντηθήκαμε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον δήμαρχο Αιγάλεω Γιάννη Γκίκα, τον αντιδήμαρχο Ηλία Μάνδρο, τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Μπίρμπα, Λάμπρο Σκλαβούνο και Παναγιώτα Μερκουράκη, τον νομικό σύμβουλο του δήμου Νικόλαο Χάρτζη και εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω και των Συλλόγων Γονέων του 9ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.

Ο υπουργός τόνισε ότι προχωρά στην άμεση εισήγηση νομοθετικής ρύθμισης και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τον Δήμο Αιγάλεω για την επαναλειτουργία του σχολείου».

Λύση σε 15 λεπτά ενώ ο δήμος…

Είναι λογικό ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν θα εμφάνιζαν δημοσίως μια ρήξη με τον δήμαρχο Γιάννη Γκίκα, εντούτοις είναι εμφανής η κινητοποίηση και η εξεύρεση λύσης σε μόλις ένα τέταρτο της ώρας. Ο δήμαρχος θα μπορούσε να είχε κινηθεί μόνος, καθότι ανήκει και έχει στηριχτεί από τη ΝΔ, και να δώσει άμεσα και ταχύτατα τη λύση που δόθηκε. Έτσι αντί να πάρει τα εύσημα, ο δήμαρχος είναι δακτυλοδεικτούμενος σε εκατοντάδες οικογένειες της πόλης. Αυτό είναι ένα γεγονός που σχολιάζεται ήδη αφήνοντας πολλές απορίες και περιθώρια πολλών αυθαίρετων ερμηνειών.

Μάλιστα ο δήμαρχος εμφάνισε εμπόδια στην ταχύτητα που θα πρέπει να έχει η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο τους, όπως επιθυμεί και η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ως μηχανικός κρίνει το κτίριο ακατάλληλο. Αμέσως επενέβησαν οι Δ. Μπίρμπας και Λ. Σκλαβούνος σημειώνοντας ότι ο δήμος θα κάνει τα πάντα ώστε να εξασφαλίσει να γίνουν έγκαιρα οι όποιες εργασίες και να κλείσει σύντομα το θέμα.

Άλλο ένα σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στο υπουργείο αποκλείστηκαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής δύο αριστερές παρατάξεις της μειοψηφίας και οι εκπαιδευτικοί. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχει δηλώσει πολλάκις ότι αντιπαθεί τους συνδικαλιστές και αν ήταν στο χέρι της δεν θα καλούσε ούτε τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων.

Το θέμα είναι ότι νίκησαν ύστερα από προσπάθειες και αγώνα όλοι μαζί, και πρώτα και κύρια οι μαθητές, που θα επιστρέψουν στο σχολείο τους. Σειρά έχει να δοθεί λύση για τα σεισμόπληκτα καθώς ο Στ. Πέτσας υποσχέθηκε ότι θα συζητηθεί σε νέο ραντεβού με τους φορείς.

Η Ένωση Γονέων

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Αιγάλεω σημειώνει ότι «συμμετείχε σήμερα το πρωί σε ειδική σύσκεψη που οργανώθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα αρμόδιου για το θέμα των δήμων. Η Ένωση κατέθεσε πλήρη φάκελο με τα αιτήματά της διαχρονικά για το θέμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και για τα σεισμόπληκτα και αναμένονται πολύ σύντομα θετικές εξελίξεις. Ήδη ο κ. υπουργός ανακοίνωσε διαδικασία νομοθετική για την επίταξη του κτιρίου. Συνεχίζουμε δυναμικά. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί».

Ο δήμαρχος

Τέσσερις μέρες μετά την κατάπτυστη λόγω της θετικής πλέον εξέλιξης ανακοίνωσης, ο δήμαρχος Αιγάλεω προκάλεσε πάλι. Επιχείρησε να πάρει όλη τη δόξα για τη λύση και δέχτηκε πυρ ομαδόν για τη στάση καπηλείας μιας νίκης που προφανέστατα δεν του αναλογεί στο ελάχιστο. Κανείς δεν έχει ξεχάσει πόσο αρνητικός ήταν απέναντι στην ομόφωνη απόφαση να κινητοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο προς το υπουργείο Εσωτερικών αναζητώντας λύση «επίταξης».

Έγραψε λοιπόν: «Ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, κατόπιν πρωτοβουλίας του και σε εκτέλεση αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 20/1 με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα για το θέμα της στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Ηλίας Μάνδρος, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπίρμπας, Λάμπρος Σκλαβούνος και Παναγιώτα Μερκουράκη, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Νικόλαος Χάρτζης, εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων του 9ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκε από το Δήμο Αιγάλεω κατεπείγον αίτημα νομοθετικής ρύθμισης, για την επαναλειτουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω στον χώρο που λειτουργούσε έως την 9/1/2023. Ο υπουργός κ. Πέτσας, τον οποίο ευχαριστούμε εγκάρδια για την άμεση ανταπόκρισή του, δεσμεύτηκε να αναλάβει ταχύτατα νομοθετική πρωτοβουλία, για την επίλυση του θέματος την οποία αναμένουμε.

Ο δήμος και ο δήμαρχος προσωπικά είναι πάντα δίπλα στους πολίτες και ειδικά στα παιδιά μας, για κάθε δίκαιο αίτημά τους».

Ο Δημήτρης Μπίρμπας

Δηκτική ήταν η απάντηση της παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω», της οποίας ηγείται ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας απέναντι στην ανακοίνωση του –«άφαντου» και «άπραγου» για πολλούς δημότες– δημάρχου. Σε αυτή χαρακτηρίζει «σύντομο ανέκδοτο» όσα λέει ο δήμαρχος Γ. Γκίκας για τις «πρωτοβουλίες» του:

«Το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην πόλη: “με πρωτοβουλία Γκίκα”! όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Αιγάλεω για την υπόθεση του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

Θυμίζουμε ότι είχε υπάρξει ομόφωνη απόφαση (κόντρα στη θέση του δημάρχου) του Δημοτικού Συμβουλίου (βάσει πρότασης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – Μπίρμπας) για επίταξη του σχολείου και χρέωση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κλείσει συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη σημερινή συνάντηση στο ΥΠ.ΕΣ ειπώθηκε από τον κ. Πέτσα πως το ραντεβού κλείστηκε από την υφυπουργό Εργασίας κα Συρεγγέλα, ενώ κάποιοι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και βουλευτές μπήκαν στη συνάντηση μετά από δυναμική παρέμβαση του βουλευτή κ. Κουρουμπλή, λόγω “περιορισμένων θέσεων”! Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι αποκλείστηκαν από τη συνάντηση, καθώς δεν ενημερώθηκαν από τον Δήμο, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, κ. Βαϊνάς και κ. Σάμιος όπως και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών της πόλης.

Το παναιγαλεώτικο κίνημα, η μεγάλη συγκέντρωση της Δευτέρας 16/01 που διοργάνωσαν η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων των σεισμόπληκτων και των υπό συστέγαση σχολείων, η συνεχής και σταθερή στήριξη των παρατάξεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για επίταξη, οδήγησαν στις σημερινές πρώτες θετικές εξελίξεις».

Την ανακοίνωση συνόδευε φωτογραφία από την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 17/01, όπου υπήρξε λαϊκή κατακραυγή της δημοτικής αρχής για τους χειρισμούς της.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση με θέμα «Εξέλιξη στο θέμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου»:

«Κατά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υφυπουργός κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί θετικά στην κυβέρνηση για επίταξη του σχολείου για εύλογο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Στη συνάντηση στο ΥΠ.ΕΣ παρόντες/παρούσες ήταν οι:

κ. Γκίκας (δήμαρχος) και κ. Μάνδρος (αντιδήμαρχος) από μεριάς της διοίκησης του Δήμου

κ. Μπίρμπας, κ. Σκλαβούνος, κα. Δάγκα, κα. Μερκουράκη (επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι) η υφυπουργός κα Συρεγγέλα, ο

κ. Κουρουμπλής, κα. Μανωλάκου, κ. Αρσένης (βουλευτές)

κα. Γεωργοπάνου (πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω)

κ. Τσιούτσιας (πρόεδρος συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου)

κ. Τζώρτζης (αντιπρόεδρος συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου)

κ. Χάρτζης (νομικός σύμβουλος του Δήμου)

Ο κ Πέτσας το επανέλαβε πριν λίγο στη Βουλή, περιμένουμε την ψήφιση τροπολογίας, μέχρι τότε είμαστε σε εγρήγορση»,

Ο Λάμπρος Σκλαβούνος

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγάλεω – Νέα Εποχή» Λάμπρος Σκλαβούνος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγράφει το χρονικό των εξελίξεων και καταλήγει με τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών:

«Σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 και μετά την πρόταση  της νεοσυσταθείσας Δημοτικής Επιτροπής, η οποία λαμβάνοντας υπόψη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ισχυρή πίεση των Δημοτικών Παρατάξεων, της Ένωσης γονέων, των Συλλόγων Γονέων και των εκπαιδευτικών έγινε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα με θέμα το στεγαστικό πρόβλημα του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Κατά τη συζήτηση τονίσαμε στον υπουργό την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης για αναγκαστική μίσθωση του κτιρίου.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί σήμερα θετικά στη βουλή σχετικά με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία θα προβλέπεται  επαναλειτουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον χώρο του με επίταξη και αναγκαστική μίσθωση του κτιρίου, για τρία χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Στη συνάντηση τελικώς συμμετείχε και ο δήμαρχος, ο οποίος μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών συντάχθηκε και αυτός με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις παραπάνω ενέργειες και αποφάσεις. Συμμετείχαν ακόμα τα παρακάτω μέλη της Δημοτικής επιτροπής, δηλαδή  οι επικεφαλής των παρατάξεων κ. Μπίρμπας, κ. Σκλαβούνος, κ. Δάγκα, κ. Μερκουράκη, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω κ. Βιργινία Γεωργοπάνου, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου κ. Τσιούτσιας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου κ. Τζώρτζης, ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Χάρτζης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής προστασίας κ. Μάνδρος καθώς και οι βουλευτές κ. Κουρουμπλής, κ. Μανωλάκου, κ. Αρσένης».

Ο Κωνσταντίνος Σάμιος

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, καθώς δεν συμμετείχε στη σύσκεψη ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλη πρόταση για το Αιγάλεω» Κωνσταντίνος Σάμιος έγραψε: «Οργανωμένος αταλάντευτος αγώνας όλων όσων πίστεψαν στο δίκαιο. Δείχνει τον δρόμο… Οι μεθοδεύσεις του δημάρχου δεν πέρασαν… Αν έχει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια, σήμερα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του».

Ο Παντελής Βαϊνάς

Από την πλευρά της, η παράταξη «Ρήγμα στα Δυτικά» διά του εκπροσώπου της και εκπαιδευτικού Παντελή Βαϊνά σημείωσε:

«Σήμερα ντράπηκε και η ντροπή…

Δίπλα δίπλα με τον Πέτσα, ο δήμαρχος Αιγάλεω Γκίκας που στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη δεν συμφώνησε να πάμε στο υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα την επίταξη του σχολείου και όταν το δημοτικό συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση, είπε πως δεν θα έρθει…

Δίπλα δίπλα και ο άφαντος απ’ τους αγώνες για το σχολείο αλλά παρών στο προσκύνημα του τέως αντιδήμαρχος Μάνδρος.

Δίπλα δίπλα και η δημοτική σύμβουλος Μερκουράκη που επίσης ήταν άφαντη.

Τη στιγμή που αποκλείστηκαν απ’ τη συνάντηση αυτοί που έδωσαν τον αγώνα… το Ρήγμα στα Δυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση, η Άλλη Πρόταση και ο σύλλογος εκπαιδευτικών…

Και η αθλιότητά τους φτάνει στο σημείο να δημοσιεύουν ότι την πρωτοβουλία για τη συνάντηση την πήρε ο δήμαρχος.

Παρακάτω η σχετική φωτογραφία και το σχολείο όπως το κατάντησε το ξεπούλημα του απ’ τον δήμαρχο.

Χαιρόμαστε για τη νίκη αλλά αηδιαζουμε με αυτούς».

Η Παναγιώτα Μερκουράκη

Η επικεφαλής της παράταξης «Αιγάλεω – Πρώτη δύναμη» Παναγιώτα Μερκουράκη-Νικολούδη, που συμμετείχε στη σύσκεψη καθώς προέρχεται και στηρίχτηκε από ψηφοφόρους της ΝΔ, είχε συνταχτεί με την αντιπολίτευση:

Αισθάνομαι την ανάγκη μιας μεγάλης συγγνώμης από αυτά τα παιδιά και αυτούς τους γονείς των μαθητών του 9ου Δημ. Σχολείου για όλη αυτή την κατάσταση Που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη στέγαση του σχολείου .

Αισθάνομαι άσχημα που ένα διαφαινόμενο από πολλά χρόνια πρόβλημα δεν λύθηκε από καμμία δημοτική αρχή και φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο !

Λύσεις υπάρχουν δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή επιμένει να κάνει το δικό της αγνοώντας την βούληση την πρόταση και τις  αποφάσεις  της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου ,με τρόπο που απαξιώνει τον ρόλο του.

Έστω και την ύστατη ώρα απευθύνω έκκληση στην διοικούσα αρχή,να σκεφτεί και να ακολουθησει τις αποφασεις του Δ Σ και να δώσει βιωσιμη λύση στο πρόβλημα .

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !

Αρκεί να πρυτανεύσει η λογική και να χαμηλώσει ο εγωισμός της διοίκησης.

Διαβάστε επίσης:

Μαθητές προς δήμαρχο Αιγάλεω: «Θέλουμε το σχολείο μας πίσω» (Photos – Video)

Αιγάλεω: Όλοι πλην του Δήμου στο υπουργείο Παιδείας για το κλειστό σχολείο

Μαθητές προς δήμαρχο Αιγάλεω: «Θέλουμε το σχολείο μας πίσω» (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter