Μαθητές προς δήμαρχο Αιγάλεω: «Θέλουμε το σχολείο μας πίσω» (Photos – Video)

Μαθητές προς δήμαρχο Αιγάλεω: «Θέλουμε το σχολείο μας πίσω» (Photos – Video)

«Άφαντος» είναι το παρατσούκλι που κόλλησαν στον δήμαρχο Αιγάλεω Γιάννη Γκίκα πολλοί από το πλήθος των παρισταμένων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω την Τρίτη, στην οποία συζητήθηκε άλλη μία φορά το φλέγον ζήτημα της έξωσης του 9ου δημοτικού σχολείου από το κτίριό του και τέθηκε συνολικά το ζήτημα της σχολικής στέγης στον δήμο καθώς υπάρχουν ακόμη τρία σεισμόπληκτα κτίρια από το 2019.

Γι’ αυτό πολλοί τον χαρακτήρισαν «άφαντο», επειδή δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και μία τετραετία. Δεν είναι τυχαίο που η σχολική κοινότητα των σεισμόπληκτων σχολείων τον εγκαλεί για τις παρατάσεις που έχει δώσει η δημοτική στους εργολάβους με απώτερο στόχο, όπως κατήγγειλαν, να κοπεί η κορδέλα της ανακαίνισης ενόψει των δημοτικών εκλογών. Πλέον, όπως έλεγαν, οι εργασίες δεν θα ολοκληρωθούν ούτε μέχρι το καλοκαίρι.

Πολλοί γονείς, πολλοί μαθητές στη συνεδρίαση. «Θέλουμε το σχολείο μας πίσω» φώναζαν εν χορώ οι μικροί του 9ου δημοτικού σχολείου. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι έχει πουληθεί ήδη το 30% σε άλλον ιδιώτη που τρέχει εσπευσμένα τις εργασίες, αλλά δεν υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει πλέον με το σχολείο. Κάποιοι το έχουν ήδη ξεγράψει, αλλά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, πλην της παράταξης του δημάρχου Γ. Γκίκα, να απευθυνθούν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με μόνο αίτημα την παράταση της λειτουργίας του σχολείο στο κτίριο με επίταξή του μέχρι το καλοκαίρι και μάλιστα με πληρωμή μισθώματος. Αύριο, Πέμπτη 19.1.2023, ετοιμάζονται να επισκεφτούν το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατακραυγή στο δημοτικό συμβούλιο
Μόνος του έμεινε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της Τρίτης 17.1.2023 απέναντι σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει απλούς δημότες, γονείς και συλλόγους τους από πολλά σχολεία της πόλης, εκπαιδευτικούς, ακόμη και μαθητές, όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τον αντιδήμαρχο Τάκη Μανδραφλή, τον πρώτο σε ψήφους από όλες τις παρατάξεις, ο οποίος ανήκει στην παράταξη του δημάρχου Γ. Γκίκα και έχει διαχωρίσει τη θέση του ζητώντας η δημοτική αρχή να ακούσει τον κόσμο.

Ο δήμαρχος δέχτηκε τα πυρά των δημοτικών παρατάξεων του πρώην δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα και του Λάμπρου Σκλαβούνου. Καταφέρονταν εναντίον του δημάρχου Γ. Γκίκα και για την «απαράδεκτη» ανακοίνωσή του στην οποία επιχείρηση να τους περιλάβει στο πρόβλημα του 9ου δημοτικού, ως συλλογική ευθύνη που έσκασε στα χέρια του. Όλοι κατέδειξαν τις ευθύνες του Γ. Γκίκα. Η απάντηση πολλών δημοτών ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν μικροκομματικά συμφέροντα, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος, όσοι είχαν συγκεντρωθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη στην πλατεία μετρό ή όσοι διαμαρτύρονται για ασφαλή σχολεία και συνθήκες 21ου αιώνα σε μια περιοχή που απέχει μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Απέναντι σε όλους ο δήμαρχος επέμενε στη θέση του λέγοντας ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλη Πρόταση για το Αιγάλεω» Κωνσταντίνος Σάμιος έγραψε για τη συνεδρίαση:

«Κατακραυγή… Μια λέξη που συμπυκνώνει αυτά που έζησαν και εξέφρασαν με τον πιο δηλωτικό – κατηγορηματικό τρόπο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο εκατοντάδες Αιγαλιώτες – Αιγαλιώτισσες, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, και η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου, απέναντι στον μοιραίο, άβουλο και δειλό –κατά τον ποιητή– πολιτικά έκθετο και πλήρως απομονωμένο δήμαρχο Αιγάλεω. Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο κατέδειξε την πλήρη αποδόμησή του και την κατάρρευση κάθε στηρίγματός του. Αν είχε την στοιχειώδη πολιτική ενσυναίσθηση θα είχε ήδη παραιτηθεί. Ο ηρωικός αγώνας των γονιών του 9ου, του 14ου, αλλά και των υπόλοιπων σχολείων της πόλης που εκπρόσωποί τους περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα, δεν θα τελειώσει αυτή την εβδομάδα. Πρέπει και οφείλει να κλιμακωθεί σε ανώτερα επίπεδα οργανωμένης πάλης. Αλληλεγγύη, ενεργή, σε κάθε τίμιο αγώνα που θα προχωρήσει το πανδίκαιο αίτημα όλης της πόλης, όλων των σχολείων, όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, για ανοικτά-ασφαλή σχολεία. Εμπρός όλοι μαζί, ενωμένοι στον κοινό αγώνα. Ο αυταρχικός κατήφορος και η διάλυση των σχολείων του Αιγάλεω από τον έκπτωτο στην συνείδηση του λαού δήμαρχο δεν θα περάσει».

Η συνέλευση και η συγκέντρωση στην Πρωτοβάθμια

Την Τετάρτη το κτίριο που θα συστεγάσει το 9ο και το 14ο δημοτικά σχολεία παρέμεινε άλλη μία μέρα κλειστό. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πήγαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, που είχαν κηρύξει στάση εργασίας, από τα σεισμόπληκτα σχολεία. Σε πηγαδάκια που έγιναν ακούστηκε ότι η στάση του δημάρχου έχει αφυπνίσει πολιτικά ακόμη και όσους δεν εμφανίζονταν σε συνδικαλιστικές διαδικασίες, σε απολίτικους γονείς κ.λπ.

Σήμερα το απόγευμα οι γονείς του 9ου δημοτικού σχολείου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ίσως αυτό περιμένει και ο δήμαρχος, να δει να απομειώνεται η ένταση με την οπισθοχώρηση των γονέων, η καθημερινότητα των οποίων έχει έρθει τούμπα. Έχουν παιδιά δημοτικού, μικρά, και είναι στον δρόμο συνεχώς, πηγαίνουν στις δουλειές τους και κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλουν σε έναν ρυθμό τη ζωή τους. Αυτό, προς μεγάλη απογοήτευση της δημοτικής αρχής, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ξεχάσει, όπως άλλωστε δεν έχει ξεχάσει και η εκπαιδευτική κοινότητα των σεισμόπληκτων σχολείων ή των ειδικών σχολείων.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Γ. Γκίκα ελήφθησαν με προχειρότητα φαίνεται και από το γεγονός ότι το πλάνο των τεχνικών υπηρεσιών του δεν βγαίνει. Εκεί που είχαν υπολογίσει να γκρεμίσουν τον τοίχο και να φτιάξουν πόρτα ώστε να δημιουργηθούν δύο σχολικές αίθουσες, αίφνης ανακαλύπτουν ότι ο τοίχος δεν είναι κατασκευασμένος από τούβλα αλλά από τσιμέντο και αλλάζουν τον σχεδιασμό τους…

Ο Βαρουφάκης στο Αιγάλεω

Στη σημερινή κινητοποίηση των γονιών και των εκπαιδευτικών παραβρέθηκαν ο γραμματέας το ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος και παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για τα σχολεία στο Αιγάλεω Κρίτων Αρσένης και ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπαιδευτικός Γιάννης Δελλής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που συμμετείχε στην κινητοποίηση και συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και πλήθος μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25, ενημερώθηκε από γονείς και εκπαιδευτικούς για το ιστορικό της έξωσης. Του γνωστοποιήθηκαν επίσης οι τεράστιες ευθύνες του δημάρχου για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα της μετεγκατάστασης των μαθητών και μαθητριών στο ήδη υπεράριθμο 14ο δημοτικό σχολείο, αλλά και συνολικά για το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Αιγάλεω και στον δυτικό τομέα της Αθήνας.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε την αμέριστη στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα τους, όπως άλλωστε ήδη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 στην περιοχή, Κρ. Αρσένης, επίμονα και καθημερινά κάνει με τη συνδρομή του σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και όχι μόνο. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

«Η δημόσια Παιδεία σήμερα αναστενάζει εδώ το Αιγάλεω» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Βλέπουμε την πλήρη κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης και της πολιτείας η οποία στηρίζει αυτήν την κατάρρευση, είτε είναι το υπουργείο είτε είναι ένας δήμαρχος. Και αυτό δεν είναι θέμα πολιτικών απόψεων και κομματικών αντεγκλήσεων. Όταν έχεις δασκάλους, γονείς, μαθητές και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να συμφωνεί με αυτά που μόλις σας είπα, καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει. Το να στοιβάζονται 190 μαθητές μέσα σε ένα χώρο σαν κι αυτό (το 14ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω), σε ένα χώρο που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στους μαθητές είναι κελιά φυλακής με κάποια θρανία, την ώρα που εδώ δίπλα υπάρχει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που εποφθαλμιά τους χώρους του 9ου σχολείου που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα επειδή υποτίθεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές για σχολεία, για τον ιδιώτη όμως είναι μια χαρά. Άλλο ένα παράδειγμα, μέσα από αυτή την τραγωδία της δημόσιας εκπαίδευσης στο Αιγάλεω, του πώς η ιδιωτικομανία αυτής της κυβέρνησης, αυτού του καθεστώτος και κάποιων δημάρχων που σιγοντάρουν, εξωθεί τις κοινωνίες σε αντιδράσεις σαν τη σημερινή γιατί έχουμε γονείς που δεν πάνε στις δουλειές τους σήμερα, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά αυτά στερούνται τη μάθηση, μόνο και μόνο για να απευθυνθούν σε εσάς που μας βλέπετε με ένα στόχο, να κινητοποιηθούμε πανελλαδικά έτσι ώστε αυτό που γίνεται στο Αιγάλεω να πάψει να γίνεται. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα στο Αιγάλεω θα γίνει στις δικές σας γειτονιές, στα δικά σας δημόσια σχολεία, στα χωριά, στις γειτονιές, στις πόλεις, παντού σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πρέπει να τους στηρίξουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter