Αιγάλεω: Όλοι πλην του Δήμου στο υπουργείο Παιδείας για το κλειστό σχολείο

Αιγάλεω: Όλοι πλην του Δήμου στο υπουργείο Παιδείας για το κλειστό σχολείο

Κλειστό έμεινε την Πέμπτη 12.1.2023, το 14ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω, το οποίο έχει ετοιμαστεί πρόχειρα και βιαστικά για να υποδεχτεί τους μαθητές του 9ου δημοτικού στο οποίο τους έκαναν έξωση οι ιδιοκτήτες του ακινήτου την περασμένη Δευτέρα, 9.1.2023. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν μαζικά στην αποχή που αποφασίστηκε από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι συμπαρίστανται στην εκπαιδευτική κοινότητα για το χάος που έχει προκληθεί με ευθύνη του δημάρχου Αιγάλεω Γιάννη Γκίκα, όπως τονίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο. Επί τόπου βρέθηκαν επίσης επικεφαλής παρατάξεων και βουλευτές: ο Μιχάλης Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ), ο και εκπαιδευτικός Γιάννης Δελής (ΚΚΕ), ο Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ25) και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και εκπαιδευτικός Πάνος Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ). Μεταξύ όσων συζητήθηκαν ήταν να κινηθούν κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει με fast track διαδικασίες η απαλλοτρίωση.

Σήμερα, Παρασκευή 13.1.2023, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω να έχει εξαγγείλει στάση εργασίας (8:00-11:30) για τις πρώτες τέσσερις ώρες και η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) στις 11:00-14:30 για τις υπόλοιπες.

«Δεν μας περισσεύει κανένα σχολείο στο Αιγάλεω»

Το κλίμα της αποχής μεταφέρει η κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω που ακολουθεί:

«Με σημερινή μαζική κινητοποίηση των γονιών των δύο σχολείων (14ου & 9ου), γονέων και εκπροσώπων συλλόγων γονέων των σεισμόπληκτων και άλλων σχολείων του Δήμου μας, της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, φορέων, βουλευτών, των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων του Δήμου , δώσαμε το ηχηρό μήνυμα ότι δεν μας περισσεύει κανένα σχολείο στο Αιγάλεω και δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί τη μεταστέγαση, συστέγαση και υποβάθμιση δύο σχολείων σε ένα κτίριο που δεν πληροί προδιαγραφές για τη στέγαση των παιδιών μας!

Η πολιτεία, ο Δήμος και οι αρχές του τόπου οφείλουν να εξασφαλίσουν ασφαλή σχολική στέγη για όλους τους μαθητές!

Η κινητοποίηση κατευθύνθηκε με πορεία και κλείσιμο της Ιεράς Οδού στη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, όπου εκπρόσωποι των γονιών, εκπαιδευτικών και οι βουλευτές συναντήθηκαν με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και κατόπιν στο Δημαρχείο Αιγάλεω, όπου έγινε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Αιγάλεω κου Ι. Γκίκα.

Συναντήσαμε αδιαλλαξία αλλά αυτό δεν πτοεί τα δίκαια αιτήματα μας!

Αύριο στις 8.00 π.μ. όλοι στο 14ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω και στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας!

Οι σύλλογοι γονέων του 14ου & 9ου δημοτικών σχολείων έχουν φροντίσει να υπάρχει μέσο μεταφοράς προς το Υπουργείο!»

Σχολείο είναι μόνο θρανία και καρέκλες

Έντονες πιέσεις δέχθηκε χθες από γονείς ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας Ι. Κάππος να μην αποδεχτεί τη συγχώνευση των 9ου και 14ου δημοτικών σχολείων – το ίδιο έχει προτείνει η δημοτική παράταξη Ανάπλαση Αιγάλεω του τέως δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα. Ενδόμυχα μπορεί να συμφωνούσε ο Ι. Κάππος ως εκπαιδευτικός ότι δεν μπορεί να γίνει μάθημα σε ένα αμφιθέατρο που χωρίστηκε σε δύο αίθουσες με γυψοσανίδες ή που εξαφανίστηκε μια αίθουσα με όργανα για φυσική και χημεία για να χωριστεί κι αυτή σε σχολικές αίθουσες. Εντούτοις εκφράζει τη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας η οποία φαίνεται να ικανοποιείται όταν γίνεται μάθημα στην Ελλάδα του 2023 απλώς με έναν μαυροπίνακα, θρανία και καρέκλες…

Όλα αυτά επειδή η απόφαση του δημάρχου φαίνεται νομότυπα σωστή «μπαλώνοντας» ένα πρόβλημα και προκαλώντας άλλα. Σύμφωνα με παριστάμενους, ο ίδιος ο Γ. Γκίκας εμφανίστηκε ενοχλημένος για τη δημοσιοποίηση της προχειρότατης έκθεσης των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και επιμένει με ένταση ότι το 14ο σχολείο είναι εντάξει προκαλώντας αντιδράσεις σε γονείς και φορείς. Όταν του τέθηκε το ζήτημα ασφάλειας του κτιρίου απάντησε αφήνοντας υπόνοιες ότι ούτε το 9ο ήταν κατάλληλο. Καθησύχαζε ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα στο κτίριο να υποδεχτεί 187 μαθητές και όχι 198, όπως αναφερόταν στο επίσημο έγγραφο. Και η «διόρθωση» αυτή έγινε από τα επίσημα χείλη με αισιόδοξο τόνο ως τάση μείωσης του μαθητικού πληθυσμού των συγχωνευμένων σχολείων, καθώς ήδη κάποιοι μαθητές ήδη άλλαξαν σχολεία.

Το κακό για τον δήμαρχο είναι ότι σε μια ακτίνα σχεδόν δύο χιλιομέτρων εκατέρωθεν της Ιεράς οδού δεν υπάρχει δημοτικό σχολείο. Σε αυτή την ακτίνα ένα σχολείο έχει κριθεί σεισμόπληκτο και στο άλλο έγινε έξωση. Λύση και για τα δύο ήταν οι συγχωνεύσεις. Αυτό που απομένει είναι ότι με το που θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, ο δήμος θα επαναπροσδιορίσει τα όρια μεταξύ των σχολείων «μοιράζοντας» τον μαθητικό πληθυσμό σε όμορα για να περιορίσει την πίεση, αλλά σε αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γονιών.

Μια μήνυση που δεν έγινε

Στην ακτίνα που προαναφέρθηκε υπάρχει και ένα ιδιωτικό σχολικό συγκρότημα, «αποκούμπι» για όσους έχουν να πληρώσουν και να αποφύγουν το χάος που έχει προκαλέσει η δημοτική αρχή. Λες και το έχει κάνει γι’ αυτούς, όπως ακριβώς η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το ΕΣΥ για χάρη των ΣΔΙΤ, των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και των ιδιωτικών κλινικών.

Πάντως το κτίριο του 9ου δημοτικού σχολείου δέχτηκε κι άλλη επίθεση χθες μετά τη μεταφορά του αρχείου, των θρανίων και των καρεκλών σε άγνωστο ιδιωτικό χώρο αποθήκευσης από τους ιδιοκτήτες, καθώς συνεργείο κατεδάφισε τα αλουμίνια παράθυρα και πόρτες του πρώτου ορόφου προκαλώντας φθορές στους τοίχους. Συγκεντρώθηκαν φορείς εκεί και έκλεισαν την έξοδο στον εργολάβο ζητώντας να μην πάρει όσα είχε φτιάξει ο δήμος αντικαθιστώντας τα σιδερένια για καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο ίδιος είπε ότι κάνει εργασίες ανακαίνισης και οι παριστάμενοι του ζήτησαν την επιβεβλημένη άδεια από την Πολεοδομία. Τελικά άφησε τα αλουμίνια και έφυγε.

Την ίδια στιγμή αντιπροσωπεία συζητούσε στην απέναντι πλευρά της Ιεράς οδού, στο δημαρχείο, με τον δήμαρχο. Ο Γ. Γκίκας έδινε υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες για να γίνουν κι άλλες τουαλέτες και να ανοίξουν κι άλλες πόρτες στο 14ο, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν θα αφήσει να γίνουν εργασίες στο κτίριο του 9ου δημοτικού, αλλιώς θα κάνει μηνύσεις. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δ. Μπίρμπας του είπε ότι εργασίες γίνονται την ίδια στιγμή στο 9ο και ο δήμαρχος το προσπέρασε αποκαλώντας τες «μικροεργασίες», αναιρώντας έτσι αυθωρεί και παραχρήμα τις μεγαλοστομίες περί μηνύσεων.

Από τη μεριά του ο βουλευτής Κρ. Αρσένης κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. για να καταθέσει μήνυση, αλλά ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης αρνήθηκε να τη δεχτεί και τον παρέπεμψε στη ΓΑΔΑ!

«Δεν θα αφήσουμε να χαθεί άλλο ένα σχολείο στο Αιγάλεω»

Το πρόβλημα με τη σχολική στέγη που επιτείνεται στο Αιγάλεω (εξώσεις και σεισμόπληκτα) σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστούν «με κάθε τρόπο και μέσο το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν σχολείο για να κάνουν μάθημα!» και απευθύνοντας ερωτήματα: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν ατυχήματα; Τι θα γίνει στο σχολείο σε περίπτωση σεισμού; Τι θα κάνουμε με την πανδημία με 198 παιδιά στοιβαγμένα σα σαρδέλες σε κομμένες αίθουσες;». Αναφέρονται στην ανακοίνωση τα εξής:

«Με συνοπτικές διαδικασίες ο Δήμαρχος Αιγάλεω, με προσωπική του απόφαση, αποφάσισε την μετεγκατάσταση του 9ου Δ.Σ στο χώρο του 14ου Δ.Σ, αυτό δηλαδή που μας είχε ανακοινώσει πριν τρεις εβδομάδες!!! Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, με αυτά τα δεδομένα, προχώρησε και με εντολή του ορίζει ότι από την Πέμπτη 12/1 το 9ο Δ.Σ μετακινείται στο χώρο του 14ου Δ.Σ Αιγάλεω!!! Καταγγέλλουμε το Δήμαρχο Αιγάλεω, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Αττικής για τη σημερινή τραγική κατάσταση και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο και θέλουν να απαλλαγούν από το σχολείο παρά το ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου και του οικοπέδου!!!

Από τη δική μας πλευρά για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι: Μαζί με τους γονείς και τους μαζικούς φορείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν σχολείο για να κάνουν μάθημα!!! Δε θα αφήσουμε να χαθεί άλλο ένα σχολείο στο Αιγάλεω. ΡΩΤΑΜΕ ΞΑΝΑ: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν ατυχήματα; Τι θα γίνει στο σχολείο σε περίπτωση σεισμού; Τι θα κάνουμε με την πανδημία με 198 παιδιά στοιβαγμένα σα σαρδέλες σε κομμένες αίθουσες;

Κάνουμε λοιπόν σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι τα παιδιά μας δεν είναι άψυχα αντικείμενα για να τα μεταφέρει ο καθένας όπου θέλει. Το κτίριο του 14ου Δ.Σ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ 198 μαθητές!! Δεν θα επιτρέψουμε ο Δήμος και το Υπουργείο Παιδείας να στοιβάξει τους μαθητές των δύο σχολείων σε αίθουσες κλουβιά, χωρισμένες με γυψοσανίδες, σε αίθουσες πρώην αποθήκες, σε αίθουσα εκδηλώσεων χωρισμένη στα δύο και σε ένα προαύλιο που δεν επαρκεί για το σύνολο των μαθητών. Ούτε θα γυρίσουμε πίσω στις βάρδιες…..Εμείς δεν θα θρηνήσουμε άλλο παιδί χαμένο στο χώρο του σχολείου… Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, θα αγωνιστούμε ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ να ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ!!! Τα παιδιά μας δεν θα πεταχτούν στο δρόμο!!! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

– Ο Δήμος Αιγάλεω, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια έχουν βαρύτατες ευθύνες!!! Να τις αναλάβουν και να δώσουν λύση ΤΩΡΑ!!  Να προχωρήσουν τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όπως έχει αποφασιστεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις!! Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ την έξωση με νομοθετική ρύθμιση!

Στα παραπάνω πλαίσια κηρύσσουμε στάση εργασίας για τις πρώτες τέσσερις ώρες του πρωινού ωραρίου για την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Η παρούσα ανακοίνωση είναι ειδοποίηση και προς τη Γ΄Δ/νση Π.Ε Αιγάλεω».

Δημοτική επιτροπή για την απαλλοτρίωση

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε προχθές για την πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η παράταξη Ανάπλαση Αιγάλεω με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα περιγράφει την κατάσταση, τη συνεδρίαση και τις προτάσεις που υποστήριξε και ψηφίστηκαν, μεταξύ των οποίων αποφασίστηκε η συγκρότηση δημοτικής επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του χώρου του 9ου δημοτικού σχολείου, η οποία αποτελεί τη μόνη λύση για όλες τις παρατάξεις και τους φορείς:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 10/01/2023 με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την απαράδεκτη μονομερή απόφαση του Δημάρχου (μεταστέγαση, συστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο 14ο), η οποία είναι αντίθετη με τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε 198 παιδιά, στους γονείς τους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων.

Μέσα σε κλίμα έντασης το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγήθηκε στις παρακάτω αποφάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκαν στις προτάσεις της Ανάπλασης:

  1. Εμμένει στις αριθμ. 167/2021, 100/2022, 110/2022, 111/2022 & 145/2022 ομόφωνες αποφάσεις του και καταδικάζει την αριθμ. 59/800/9-1-2023 απόφαση Δημάρχου περί προσωρινής μεταστέγασης του 9ου Δημοτικού στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου.
  2. Καλεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, να αγνοήσουν την αριθμ. 59/800/9-1-2023 απόφαση Δημάρχου περί προσωρινής μεταστέγασης του 9ου Δημοτικού στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου, να μην εκδώσουν όμοια απόφαση και εντολή μεταστέγασης και να προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που να σταματάει την διαδικασία έξωσης σε σχολεία.
  3. Δηλώνει ότι την Πέμπτη 12-1-2023 το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους Εκπαιδευτικούς και τους Γονείς θα ανοίξει το 9ο Δημοτικό Σχολείο ώστε να λειτουργήσει κανονικά στον υπάρχοντα χώρο.
  4. Ανακοινώνει την συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, των φορέων των Εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και Δημοτών, προτείνοντας ως πρόεδρο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, έχοντας συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο στον συντονισμό και την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου που στεγάζεται το 9ο Δημοτικό Σχολείο.

Στην παρούσα απόφαση μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Συμμαχία για το Αιγάλεω (Αγγελάκη Σοφία, Αρβανίτης Χρήστος, Ασημακόπουλος Νικόλαος, Γονιδάκης Δημήτριος, Ζαχαροπούλου-Γιαννουλάτου Χρυσούλα, Καλοχωρίδης Παναγιώτης, Κάντζος Ιωάννης, Μάνδρος Ηλίας, Χρυσούλας Φώτιος), συμφωνώντας μόνο στη συγκρότηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, καθώς η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανδραφλής Παναγιώτης (Συμμαχία για το Αιγάλεω) διαφωνεί μόνο στο μέρος της καταδίκης της αριθμ. 59/800/9-1-2023 απόφαση Δημάρχου.

Από όλους τονίστηκε η παντελής έλλειψη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου για 18 μήνες (2020 – Νοέμβριος 2021), αλλά και η κωλυσιεργία στην υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από πλευράς Διοίκησης που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

Σήμερα 11/01/2023 μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας Δημ.Συμβουλιου και γονέων με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Κάππο και την ενημέρωση για τις οδηγίες του Υπουργείου για άμεση υλοποίηση της απόφασης του Δημάρχου –δηλαδή οι εκπαιδευτικοί του 9ου να παρουσιασθούν στο 14ο– συσκέπτονται οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Αιγάλεω, η Β Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, οι Σύλλογοι Γονέων του 9ου και  14ου Δημοτικών Σχολείων και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απαράδεκτη μονομερή απόφαση του Δημάρχου κόντρα στις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την υλοποίηση της από το Υπουργείο Παιδείας.

Όλα δείχνουν ότι αύριο 12/01/2023 το πρωί, θα υπάρξει κινητοποίηση στο 14ο Δημοτικό Σχολείο.

Θέση μας είναι η άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημάρχου και η άμεση ψήφιση τροπολογίας από την κυβέρνηση που θα αναστέλλει όλες τις εξώσεις σε σχολικούς χώρους,τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.

Να είμαστε όλες και όλοι αύριο 12/01 στις 8.00 πμ έξω απ’ το 14ο Δημοτικό Σχολείο».

«Ο δήμαρχος καθυστερεί με διάφορα προσχήματα και δεν υλοποιεί τις ομόφωνες αποφάσεις»

Τη στάση του δημάρχου στηλιτεύει και ο Λάμπρος Σκλαβούνος, επικεφαλής της παράταξης Αιγάλεω – Νέα Εποχή:

«Για τις εξελίξεις σχετικά με το κτιριακό θέμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πού έγινε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 σχετικά με το 9ο  Δημοτικό σχολείο και θέμα την μονομερή απόφαση του Δημάρχου να ζητήσει την μεταστέγαση και συστέγαση του σχολείου με το 14ο Δημοτικό Σχολείο η θέση της παράταξής μας ήταν η εξής:

Μετά τη μονομερή απόφαση του Δημάρχου, ενάντια στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητήσει μεταστέγαση και συστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου με το 14ο  Δημοτικό σχολείο αποδείχθηκε περίτρανα  ότι από τότε που ανέλαβε την Διοίκηση του Δήμου μέχρι και σήμερα δεν μας έλεγε τις αληθινές του προθέσεις οι οποίες ήταν η μεταστέγαση του συγκεκριμένου σχολείου. Πιστεύουμε ότι ίσως δεν έβρισκε μέχρι σήμερα τον τρόπο να πραγματοποιήσει την ειλημμένη απόφασή του γιατί αντιδρούσαν έντονα οι γονείς και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή μας στο Δ.Σ. μεταξύ των άλλων είπαμε ότι ενώ είχε  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επιταχύνει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης καθυστερεί με διάφορα προσχήματα και δεν υλοποιεί τις ομόφωνες αποφάσεις. Σε κάποιες από αυτές, μάλιστα, έκανε το αντίθετο.

Ζητήσαμε, όχι μόνο εμείς αλλά και όλες οι παρατάξεις, να επιταχύνει και να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για απαλλοτρίωση του σχολείου και με κάθε δυνατό τρόπο το σχολείο να παραμείνει ανοιχτό μέχρι την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης όπως έλεγε και η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιμείναμε ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα κτίριο το οποίο δεν έχει τις προδιαγραφές, να συστεγάσει 190 περίπου παιδιά. Επίσης, εκτός των άλλων λειτουργικών προβλημάτων δεν εξασφαλίζεται και η σωματική ασφάλεια των παιδιών.

Επισημάναμε ότι αν αποφασιστεί να λειτουργήσει το σχολείο πρωί και απόγευμα θα διαταραχθεί ο προγραμματισμός των 170 περίπου οικογενειών των δύο σχολείων (Θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα φύλαξης των παιδιών των εργαζομένων γονιών και θα αναστατωθούν οι εξωσχολικές δραστηριότητές τους)».

Στη συνέχεια παραθέτει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που προαναφέρθηκαν.

Κρ. Αρσένης: «Ο αγώνας θα διαρκέσει όσο χρειαστεί»

Δήλωση για τις χθεσινές κινητοποιήσεις έκανε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρ. Αρσένης:

«Σήμερα το πρωί στις 8 ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις διαρκείας για το 9ο δημοτικό Αιγάλεω του οποίου τους μαθητές πετάνε έξω από τις τάξεις τους για να τους πακτώσουν στο 14ο δημοτικό υποβαθμίζοντας ακραία δύο σχολεία.

9ο και 14ο δεν λειτούργησαν σήμερα, μετά από απόφαση γονέων ενώ πραγματοποιήθηκε πορεία και διαδήλωση τόσο έξω από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και έξω από το Δημαρχείο.

Αύριο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με συγκέντρωση στις 8πμ έξω από το 14ο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, μέχρι τη νίκη».

Συμπαράσταση από τους γονείς του 11ου δημοτικού

Τελευταίο αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι η ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 11ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω:

«Λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και εμείς στο δικό μας σεισμόπληκτο σχολικό κτίριο κατανοούμε και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του 9ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω και στα δίκαια αιτήματά τους για την απαράδεκτη απόφαση μεταστέγασής τους εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Αποδείχθηκε πάλι η ανικανότητα του Δήμου να φροντίσει ώστε όλοι οι μαθητές του δήμου να έχουν επαρκή και ασφαλή σχολεία. Με επιπόλαιες κινήσεις μεταφέρει μεγάλο αριθμό μαθητών για συστέγαση, κάτι το οποίο ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή τους, χωρίς να έχει σαφές σχέδιο επίλυσης του προβλήματος. Θεωρούμε πως εν έτει 2023, όταν ένας Δήμος στοιβάζει παιδιά σε μικρές τάξεις με πρόχειρες κατασκευές (π.χ. τοποθέτηση γυψοσανίδων), ενόσω έχει άλυτο ακόμη το πρόβλημα των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων, προσφεύγοντας σε κάθε περίπτωση σε συστεγάσεις, έχει αποτύχει πλήρως στο έργο του. Είμαστε στο πλευρό των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του 9ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής μας και παρόντες για να τους στηρίξουμε στο δίκαιο αίτημά τους».

Διαβάστε επίσης:

Αιγάλεω: Δυναμική κινητοποίηση κατά της διάλυσης δύο δημοτικών σχολείων

Αιγάλεω: Εξώδικο της Ένωσης Γονέων για το λουκέτο και τη συστέγαση δημοτικού σχολείου

Οργή στο Αιγάλεω για το λουκέτο και τη συστέγαση δημοτικού σχολείου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter