Αιγάλεω: Στην Ελλάδα του 2023 μπήκε λουκέτο σε δημοτικό σχολείο

Αιγάλεω: Στην Ελλάδα του 2023 μπήκε λουκέτο σε δημοτικό σχολείο

Δευτέρα, πρώτη μέρα του νέου χρόνου για τους μαθητές που ξαναβρέθηκαν στις σχολικές αίθουσες μετά την ανάπαυλα των εορτών και οι μικροί του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω δεν μπορούσαν να μπουν στο προαύλιο για να τα πουν και να παίξουν πάλι πριν χτυπήσει το κουδούν για το μάθημά τους. Ένα λουκέτο που κλειδαμπάρωνε την είσοδο απέτρεπε στα παιδιά σε οποιαδήποτε σχετική κίνηση. Απ’έξω κάποιοι γονείς, ανάστατοι, άλλοι το μάθαιναν τηλεφωνικά ενώ ήταν στη δουλειά τους έχοντας στείλει ήσυχοι τα παιδιά τους στο σχολείο.

Όπως καταγγέλλεται, γύρω στις 7:00 το πρωί, υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι πήδηξαν στον χώρο και έσπασαν τα λουκέτα του σχολείου και άρχισαν να φυλάνε τη μη είσοδο μετά την τοποθέτηση νέων λουκέτων. Πήγαν τα κανάλια, πήγαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων, πήγε και ο δήμαρχος για να τοποθετήσει μια ανακοίνωση στην εξώπορτα με το λουκέτο: «Αποφασίζουμε την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, επί των οδών Σαλαμίνος 10 και Κατσαρού, για τρεις (3) ημέρες από 9/1/2023 έως 11/1/2023 λόγω της ως άνω διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης».

Δείτε επίσης: Ξεμένει από σχολεία το Αιγάλεω: Τρία σεισμόπληκτα συγκροτήματα και μία έξωση

Τι ξαφνικό είχε συμβεί; Κι όμως, το λουκέτο δεν ήταν ξαφνικό. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά δικαστικών εξελίξεων και αποφάσεων για την τύχη του κτιρίου που στεγάζει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Οι ιδιοκτήτες του, κληρονόμοι της οικογένειας Ζαμπέτα, μίσθωναν το ακίνητο στον δήμο και επειδή η μίσθωση είχε λήξει προ καιρού, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αποφασίσει την παράτασή της και η νέα, του νυν δημάρχου Γιάννη Γκίκα, δεν προχώρησε σε καταβολή των μισθωμάτων με κατάληξη την έξωση με δικαστική απόφαση.

Μπροστά σε λουκέτο είχαν βρεθεί οι μαθητές και οι γονείς πάλι τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα των σχολείων. Τότε είχε αποφασιστεί να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης του ακινήτου. Πέντε μήνες μετά, το έργο ξαναπαίχτηκε σήμερα. Ο δήμαρχος Γ. Γκίκας, σύμφωνα με τους παριστάμενους, σε εύλογες απορίες τι έγινε με την απαλλοτρίωση απαντούσε ότι ο φάκελος βρίσκεται στην περιφέρεια, στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Μέλη δημοτικών παρατάξεων από την άλλη αναφέρουν ότι ενώ έχουν ζητήσει να δουν τον φάκελο ώστε να σπεύσουν αν χρειάζεται κάποιο έγγραφο, εντούτοις η δημοτική πλειοψηφία Γκίκα δεν δίνει τίποτα, ενώ άλλοι καταγγέλλουν ότι ούτε καν απαντά, όπως έχει υποχρέωση, σε ερωτήματα ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Τα «νέα δεδομένα»

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τυχαία, διότι, όπως έλεγαν γνωρίζοντες, πριν από το κλείσιμο του σχολείου για τις εορταστικές διακοπές, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την τύχη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, αποκαλύφθηκε από μια μητέρα που έχει την επαγγελματική ιδιότητα της δικηγόρου ότι με απλή αναζήτηση στο Κτηματολόγιο εντόπισε πως ένας από τους τέσσερις κληρονόμους δεν έχει αποδεχτεί την κληρονομιά ωστόσο εμφανίζεται να εκπροσωπείται στις δικαστικές αποφάσεις σαν να πρόκειται για τέσσερις, ενώ θα έπρεπε να ήταν τρεις και η πλευρά του δημοσίου για το υπόλοιπο 10% εξ αδιαιρέτου του ακινήτου. Όπως πληροφορήθηκε το Documento, άπαντες αναζήτησαν τον δικηγόρο ζητώντας εξηγήσεις, και έκλεισε η συνεδρίαση με δεδομένο ότι υπάρχει νέο στοιχείο στην υπόθεση ώστε να διεκδικηθεί από το δημόσιο και να απαλλοτριωθεί.

Σχεδόν 15 μέρες μετά, μπήκε λουκέτο από τους ιδιοκτήτες και ο δήμος εμφανίζεται άπραγος. Μάλιστα, καταγγέλθηκε από παριστάμενους ότι η κίνηση των ιδιοκτητών ήταν παράνομη διότι δεν εμφανίστηκαν χαρτιά από τους υπαλλήλους security, ωστόσο στην ανακοίνωση του δήμου Αιγάλεω που θυροκολλήθηκε αναφέρεται ότι εκτελέστηκε απόφαση.

Αμέσως αντέδρασαν οι γονείς των μαθητών του σχολείου. Περί τις 7:30 βρέθηκαν έξω από το σχολείο καταγγέλλοντας και αναζητώντας λύση για τους μαθητές που θα έπρεπε να πάνε σπίτι τους αλλά οι γονείς ήταν στις δουλειές τους. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω εξέδωσε καταγγελία την οποία τιτλοφόρησε «Όχι στο κλείσιμο του 9ου Δημοτικού Σχολείου!» και σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι τα παιδιά μας για άλλη μια φορά πετάχτηκαν στον δρόμο…

Σήμερα σαν τους κλέφτες οι δικαστικοί επιμελητές μέσα στα σκοτάδια ήρθαν και έβαλαν λουκέτο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Δεν σέβεστε μπροστά στα συμφέροντά σας τα παιδιά μας… Παιδιά 7, 8 και 9 ετών. Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχόμασταν δεύτερο λουκέτο. Τώρα άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου…

Υπάρχει απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση που τρέχει και εσείς θέλετε να παραδώσετε το σχολείο… Αλήθεια ποια ανάγκη σας το υπαγορεύει… Τόσο μίσος εναντίον ενός σχολείου εναντίων των παιδιών μας και του δικαιώματός τους στη μόρφωση:

Καλούμε άμεσα τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση να κάνουν πράξη την αναγκαστική απαλλοτρίωση! Δεν θα στοιβαχτούν τα παιδιά μας σαν τα ποντίκια! Ούτε να σκέφτεστε το σενάριο πρωί – απόγευμα… ΟΥΤΕ ΚΑΝ…

Καλούμε την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση και το Υπουργείο Παιδείας να πάρουν θέση και να μη σύρονται πίσω από αποφάσεις μιας μειοψηφίας καταδικασμένης στη συνείδηση του λαού του Αιγάλεω… Μην προχωρήσει σε καμία μετεγκατάσταση/συγχώνευση του 9ou Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.

Εξάλλου υπάρχει ομόφωνη απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση! Κύριοι, είστε επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας! ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΡΑ!

Δεν μας αρέσουν οι ιστορικές αναφορές αλλά ντροπή και στους ιδιοκτήτες του κτιρίου για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τα παιδιά μας είναι και αυτοί υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί…».

Η Ένωση Γονέων Αιγάλεω

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αιγάλεω καταγγέλλοντας διαχρονικό ναυάγιο από πλευράς δήμου και κρατικών υπηρεσιών:

«Η Ένωση Γονέων καταγγέλλει το διαχρονικό ναυάγιο  των Διοικήσεων του Δήμου, και της εποπτεύουσας Πολιτείας, που έχει ως δραματική συνέπεια το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω να βρίσκεται και σήμερα πάλι ανέστιο, χωρίς σχολικό κτίριο, μετά από τόσο χρόνια λειτουργίας και εναλλαγές Δημοτικών Διοικήσεων, ενώ υπήρχαν εναλλακτικές δυνατότητες.

Αν και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύουν τη Διοίκηση για τη διασφάλιση λειτουργίας του σχολείου στο κτίριο που στεγάζεται, τελικώς οι απαιτούμενες ενέργειες δεν υλοποιήθηκαν με τραγική συνέπεια το σημερινό λουκέτο στην πόρτα του σχολείου!

Σήμερα, στο δημιουργημένο αδιέξοδο του “ναυαγίου” σχετικά με το κτίριο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, “προτείνονται λύσεις” σαφώς κατώτερες της Παιδείας που θέλουμε και αξίζουν τα παιδιά μας.

Αντί να συζητούμε για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της Παιδείας στον τόπο μας, μιλάμε για συρρίκνωση. Ντροπή!

Δεν μας περισσεύει κανένα σχολείο και η προοπτική συγχώνευσης ή μετεγκατάστασης ή απογευματινής λειτουργίας, υποβαθμίζει το Σχολείο, πόσο μάλλον την Παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά μας!»

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Από την πλευρά τους, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα την επίσπευση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτιρίου που στεγάζεται το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω κατέθεσαν αυθημερόν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. Σε αυτή ρωτούν τους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Νίκη Κεραμέως:

«Στις 9 Ιανουαρίου 2023, μετά την επιστροφή από τις γιορτές, οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω βρήκαν ξανά κλειδαμπαρωμένο το σχολείο, το οποίο φυλάσσει εταιρεία security. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από την πλευρά του Δήμου, μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ιδιοκτήτες έβαλαν ξανά “λουκέτο” στο σχολείο σε βάρος του δικαιώματος των σχεδόν 90 μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρόκειται για εξέλιξη καταδικασμένη στη συνείδηση της σχολικής κοινότητας, των μαζικών φορέων της περιοχής που συμπαραστέκονται στον πολύμηνο αγώνα του συλλόγου γονέων κι εκπαιδευτικών του 9ου Δημοτικού, που εύλογα διεκδικεί την παραμονή των παιδιών στο σχολείο. Με τον αγώνα τους έχουν απορρίψει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής να στοιβαχτούν τα παιδιά σε όμορο σχολείο, που δεν υποστηρίζει κτιριακά (με τις συνολικές υποδομές) την αύξηση κατά 100% του δυναμικού των μαθητών. Είναι απαράδεκτο παιδαγωγικά στα μέσα της χρονιάς οι μαθητές με τους δασκάλους και τους γονείς τους να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς ανασφάλειας.

Απαιτείται η άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της σχολικής μονάδας και της παραμονής του σχολείο στο κτίριο που στεγάζεται. Με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών χρειάζεται να επισπευσθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι προτίθενται να κάνουν ώστε:

– Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επισπευσθεί άμεσα η αναγκαστική απαλλοτρίωση, λαμβάνοντας υπόψη και την έλλειψη διαθέσιμων κτιριακών υποδομών στην εγγύτερη περιοχή, κατάλληλων για τη στέγαση του σχολείου.

– Να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας και της παραμονής του σχολείου στο κτίριο που στεγάζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση που επικρατεί διαμορφώνει ανασφάλεια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και αφήνει τα παιδιά ευάλωτα σε πολλαπλά μαθησιακά κενά».

Τι μέλλει γενέσθαι με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Πολλοί ψίθυροι, πολλές θεωρίες κυριαρχούν για την εξέλιξη της υπόθεσης διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές και την εργαλειοποίηση του θέματος εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Με τη διαφαινόμενη παράδοση του ακινήτου στους ιδιοκτήτες «λύνεται» ένα χρόνιο πρόβλημα με τη μίσθωση ιδιωτικών χώρων, «απελευθερώνοντας» τα χέρια της όποιας δημοτικής αρχής, αναφέρουν ορισμένοι. Πάντως για το απόγευμα της ίδιας μέρας (Δευτέρα 9.1.2023) είχε αποφασιστεί από τον δήμαρχο συνάντηση μόνο των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει σε ανοιχτή συνεδρίαση προς τους κοινωνικούς φορείς του δήμου αύριο, Τρίτη 10.1.2023.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου Αιγάλεω, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας αφήνοντας μήνυμα ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας με την πρώτη ευκαιρία. Στον ιστότοπο του δήμου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τουλάχιστον 90 οικογένειες στον δήμο πέρα από την εκτέλεση δωρεάν rapid tests.

Αναμένοντας την επικοινωνία με τον δήμαρχο Γ. Γκίκα, προκειμένου να διαφωτίσει τα σημεία τα οποία οδήγησαν στη μέχρι τώρα τραγική κατάσταση να κλείνει ένα σχολείο, εντοπίσαμε σημεία στις ανακοινώσεις των συλλόγων και στην ερώτηση του ΚΚΕ τα οποία προδιαγράφουν το μέλλον των μαθητών που θα μείνουν στον δρόμο αν δεν αλλάξει κάτι. Η «λύση» που έχει προταθεί και την απορρίπτουν οι φορείς είναι η συστέγαση με άλλο δημοτικό σχολείο του Αιγάλεω, και μάλιστα με βάρδιες «πρωί – απόγευμα», ή η τμηματική κατανομή των σχεδόν 90 μαθητών σε άλλα δημοτικά της περιοχής. Το μπαλάκι έχει πέσει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και η πιο πιθανή λύση, κατά πληροφορίες όσων γνωρίζουν το φλέγον ζήτημα, είναι η συστέγαση με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο σχολεία είναι σχεδόν μισό χιλιόμετρο και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό επιχείρημα για τους οπαδούς της λύσης που «ξεμπερδεύουν» εύκολα με το θέμα και το «επικοινωνούν» κατάλληλα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μεταφερθούν στο 14ο οι μαθητές του 9ου και οι μαθητές του 14ου να πάνε σε άλλα σχολεία προς το κέντρο του Αιγάλεω.

Η πόρτα που έπεσε και ο συνωστισμός

Εντούτοις υπάρχουν ορισμένα σημεία που αφήνουν πολλές σκιές. Λίγο πριν από τις γιορτές και ενώ το σχολείο λειτουργούσε για δραστηριότητες των μαθητών κι όχι για μάθημα, μια σιδερένια πόρτα έπεσε! Διαβάζουμε την ανάρτηση των γονέων στις 17.12.2022 στο facebook:

«Εμφανή τα σημάδια μη συντήρησης από τον Δήμο Αιγάλεω στο σχολείο μας! Την Παρασκευή το απόγευμα ανοίγοντας το σχολείο για τις δραστηριότητες του συλλόγου, μια από τις πόρτες στις τουαλέτες έπεσε! Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν κάποιο παιδί εκεί! Όλες οι σιδερένιες πόρτες έχουν πρόβλημα! Τα πλαίσια στα τζάμια είναι όλα σάπια με αποτέλεσμα όταν βρέχει, το νερό να μπαίνει στις σκάλες, με κίνδυνο να γλιστρήσει κάποιος μαθητής! Ευχαριστούμε πολύ τον μπαμπά Φιλάνδρας Γιάννης που επιδιόρθωσε (αφιλοκερδώς) την πόρτα και την εξώπορτα!».

Στην εν λόγω ανάρτηση φαίνονται στις φωτογραφίες τα σημάδια της έλλειψης συντήρησης και η ηλικία του κτιρίου. Πριν από 26 χρόνια, διαβάζουμε ότι το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω στεγαζόταν σε κτίριο του όμορου δήμου Αγίας Βαρβάρας –μερικά μέτρα απόσταση είναι τα όρια μεταξύ των δύο δήμων– ο οποίος όμως αποφάσισε να στεγάσει εκεί το δικό του 1ο Γυμνάσιο. Έτσι το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω θα συστεγαζόταν στον χώρο του «Ζαμπέτα» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο έως ότου αποπερατωθεί το κτίριο στο οποίο βρίσκεται τώρα το 14ο (Σαλαμίνας & Αιγίνης). Μια αντίστροφη πορεία δηλαδή έκαναν οι μαθητές τότε.

Ανακύπτει όμως το πρόβλημα με τους χώρους του σχολείου, καθώς είναι μικρό σε δύναμη και χωρητικότητα, γι’ αυτό άλλωστε λειτουργούν και τα δύο για τις ανάγκες της περιοχής. Εύλογα απορούν πολλοί γιατί να συστεγαστούν σε ένα μικρό κτίριο δύο σχολεία, παρότι είναι σε κοντινή απόσταση, πώς θα γίνεται το μάθημα, σε συνωστισμένους χώρους και με τις ιώσεις να κάνουν πάρτι, ενώ για τη γυμναστική δεν επαρκεί η ανάπτυξη των μαθητών στην αυλή.

Στη δε περίπτωση να λειτουργούν πρωί – βράδυ, οι γονείς εύλογα εγείρουν ζητήματα προγράμματος (π.χ. μαθήματα ξένων γλωσσών και δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες και πληρωμένες από τον Σεπτέμβριο θα διαταραχτούν άμεσα) και ποιος θα παίρνει / προσέχει / διαβάζει τα παιδιά όταν θα εργάζονται σε αντίθετο από τη λειτουργία του σχολείου ωράριο. Μια τέτοια περίπτωση βάζει μπουρλότο στο ολοήμερο σχολείο που πανηγυρικά ανακοίνωσε η υπουργός Κεραμέως για αυτή τη σχολική χρονιά.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να «λυθεί» αυτόματα και εύκολα. Ο γόρδιος δεσμός είναι ακόμη περισσότερο δυσεπίλυτος από τη στιγμή που οι γονείς εγείρουν ζητήματα και αξιώσεις ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων, κι αυτό είναι μια παράμετρος την οποία σκέφτονται σοβαρά οι δημοτικές παρατάξεις. Η αναζήτηση «οικουμενικής» λύσης θα ήταν ευχής έργο για να βγουν από το αδιέξοδο, καθώς όλοι θα βρεθούν στην ίδια πλευρά ώστε να εξαφανιστεί κάθε πολιτικό κόστος, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν ανατείλει ήδη στον ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανές: Έκαναν έξωση σε μαθητές δημοτικού σχολείου – Αδιαφορία από το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλουν οι γονείς (Video)

Αιγάλεω: «Τράβηξαν» το αυτί του δημάρχου για την έξωση, τα λουκέτα και τους σεκιούριτι σε δημοτικό σχολείο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter