Άκρα του τάφου σιωπή από τον Στουρνάρα

Άκρα του τάφου σιωπή από τον Στουρνάρα

Εκτός από τις περιπτώσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου και Αδωνη Γεωργιάδη, το βούλευµα του Ανώτατου ∆ικαστικού Συµβουλίου θέτει νέα δεδοµένα και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος. Οι ανώτατοι δικαστές Αρείου Πάγου και ΣτΕ «προσυπέγραψαν» την καταγγελία του Νίκου Μανιαδάκη περί απειλών του Γιάννη Στουρνάρα κατά των προστατευόµενων µαρτύρων και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς.

Η αναγνώριση της καταγγελίας του πρώην προστατευόµενου µάρτυρα από το δικαστικό συµβούλιο ενισχύει και «κουµπώνει» µε τις αποκαλύψεις που επιφύλασσε κατά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου ο εκδότης του Documento. Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε και δηµοσιοποίησε ηχητικό ντοκουµέντο µε συνοµιλίες που είχε µε τον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος του εκµυστηρεύτηκε πως ο κεντρικός τραπεζίτης τον κάλεσε στην ΤτΕ για να του γνωστοποιήσει πως «θα γαµήσουµε τους µάρτυρες και θα γαµήσουµε και τη ∆ικαιοσύνη». Εν συνεχεία ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας µε την κωδική ονοµασία «Γιάννης Αναστασίου» πέρασε –κατά το κοινώς λεγόµενο– απέναντι και προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκεπτικό µε το οποίο αρχειοθετήθηκε η δικογραφία που σχηµατίστηκε για τις απειλές του Γ. Στουρνάρα κατά προστατευόµενων µαρτύρων και δικαστικών λειτουργών, µε το βούλευµα που καθιστά την υπόθεση Novartis σκαστό σκάνδαλο πέραν πάσης αµφιβολίας να αποτελεί αιτία για να ανοίξει εκ νέου και το σκέλος που αφορά τον διοικητή της ΤτΕ.

Οι καταγγελίες Μανιαδάκη

Στη σελίδα 267 του πολυσυζητηµένου βουλεύµατος οι εισαγγελείς σηµειώνουν: «Περί τον Οκτώβριο ή Νοέµβριο του 2018, ο Νίκος Μανιαδάκης κατά τη διάρκεια των καταθέσεών του ως προστατευόµενος µάρτυρας στην υπόθεση Novartis εµφανίστηκε στον όγδοο όροφο του κτιρίου της ΓΑ∆Α, όπου βρίσκεται το Τµήµα Προστασίας Μαρτύρων και όπου λαµβάνονταν οι µαρτυρικές καταθέσεις, ενώπιον των εισαγγελέων και τους γνωστοποίησε ότι τον κάλεσε στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος κάποιο µεσηµέρι ο κ. Στουρνάρας για φαγητό και εκεί του είπε ότι γνωρίζει ότι αυτός (Ν. Μανιαδάκης) ήταν ένας από τους προστατευόµενους µάρτυρες και ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος (Γ. Στουρνάρας) µαζί µε δύο ακόµη πολιτικά πρόσωπα από τα ερευνώµενα για την υπόθεση είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τόσο τους εισαγγελείς όσο και τους µάρτυρες».
Επίσης, τους είπε ότι ο κ. Στουρνάρας του έστελνε απειλητικά µηνύµατα. Εκείνοι τον προέτρεψαν να κάνει σχετική καταγγελία, πλην όµως, στην περίπτωση αυτή θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητά του. Η υπόθεση αυτή περατώθηκε µε την υπ’ αρ. πράξη 1170/2020 αρχειοθέτησης της εισαγγελέα πληµµελειοδικών Πειραιά, µε την οποία η εισαγγελέας χαρακτήρισε την πράξη του εγκαλούµενου «ως απειλή σε βάρος των εισαγγελέων».

Εισαγγελική αποδοχή

Οπως γίνεται εµφανές, οι εισαγγελείς δεν εκφράζουν καµία αµφισβήτηση για την καταγγελία του «Γιάννη Αναστασίου» προς τους εισαγγελείς διαφθοράς, µε αφορµή τις απειλές και τους εκβιασµούς του Γ. Στουρνάρα. Αλλωστε είχαν µεσολαβήσει η κατάθεση και δηµοσίευση του ηχητικού από τον Κ. Βαξεβάνη, µε τη µόνη διαφορά πως τα µέλη του δικαστικού συµβουλίου προτιµούν το ρήµα «τσακίσουν» έναντι του «γαµήσουν» που χρησιµοποίησε ο Ν. Μανιαδάκης κατά τη συνάντηση που είχε µε τον εκδότη του Documento.

Αναλυτικά τα επίµαχα αποσπάσµατα από τις συνοµιλίες Βαξεβάνη – Μανιαδάκη κατά τη συνάντηση που διεξάχθηκε στον ∆ιόνυσο την 1η Μαΐου 2018:

Μανιαδάκης: Κοίταξε, εγώ ετοιµάζοµαι τώρα να δεχτώ επίθεση από τους άλλους. Αυτούς που υποστήριξα. Μ’ έχουν βάλει χοντρά στο στόχαστρο.

Βαξεβάνης: Ναι…

Μανιαδάκης: Ε, και τρώω απίστευτο µπούλινγκ.

Βαξεβάνης: Τι σου είπε ο Στουρνάρας; Ο Στουρνάρας τι σου είπε;

Μανιαδάκης: Ε, κοίτα… Ρε παιδί µου, έχει πολωθεί πολύ το πράγµα. Αυτός είναι τριάδα µε τους άλλους δύο.

Βαξεβάνης: Βενιζέλο, Σαµαρά…

Μανιαδάκης: Και µε φώναξαν µέσα και µου είπαν ότι θα µε γαµήσουν. Πολύ απειλητικό.

Βαξεβάνης: Ναι µωρέ, εντάξει. Να σου πω, ήταν και οι τρεις µαζί; Αυτός… Και σου είπε ότι θ’ αλλάξουµε το πλαίσιο…

Μανιαδάκης: Μην ξεφύγει τίποτα γιατί θα µε γαµήσουν.

Βαξεβάνης: Καλά, είσαι µε τα καλά σου; Απλά πρέπει να ξέρω.

Μανιαδάκης: Κοίτα, µε φώναξαν… Οι δυο µας ήµασταν έτσι; ∆εν ήταν κανείς.

Βαξεβάνης: 20 Απριλίου;

Μανιαδάκης: ∆εν θυµάµαι τώρα… Ναι… Τώρα, την προπερασµένη Παρασκευή. […]

Βαξεβάνης: Τι σου έλεγε δηλαδή; Οτι θα σε γαµήσει;

Μανιαδάκης: Οτι θα γαµήσουµε τους µάρτυρες και θα γαµήσουµε και τη ∆ικαιοσύνη.

Βαξεβάνης: Και τους εισαγγελείς δηλαδή.

Μανιαδάκης: Οτι µόλις βγουν πάνω θα περάσουν νοµοθεσία γι’ αυτό.

Βαξεβάνης: Τι νοµοθεσία;

Μανιαδάκης: Ξέρω γω;

Βαξεβάνης: Οτι επιτρέπεται να γαµάνε µάρτυρες και τη ∆ικαιοσύνη;

Μανιαδάκης: Μου είπε ότι πρώτον, ο Βενιζέλος του λέει ότι δεν το είπα εγώ ότι… των µαρτύρων είναι… [ακατάληπτο] έτσι και όλα αυτά, ότι θα περάσουν νοµοσχέδιο. Με φωνάξατε λέω του πρόεδρου γιατί έχετε την αίσθηση ότι είµαι µάρτυρας; Λέει ναι. Η Νέα ∆ηµοκρατία αυτό λέει.

Η περίεργη αρχειοθέτηση

Τον ∆εκέµβριο του 2020 αρχειοθετείται (αρ. 1170/16.12.2020) από την αντεισαγγελέα πληµµελειοδικών Πειραιά Χαρίκλεια Θάνου η δικογραφία που σχηµατίστηκε µε αφορµή την καταγγελία Μανιαδάκη.

Το σκεπτικό της αντεισαγγελέα προκαλεί ερωτήµατα, καθώς µιλά για «µελλοντικό κακό» και δεν εντοπίζει «σύνδεσµο µεταξύ της απειλής και της επιδιωχθείσης παράλειψης ή ανοχής». Συγκεκριµένα, έκρινε ότι επρόκειτο για «µελλοντικό κακό που δεν εξαρτάται ούτε καν έµµεσα από τους απειλούντες, ενώ λείπει και ο απαιτούµενος αιτιώδης σύνδεσµος µεταξύ της απειλής και της επιδιωχθείσης παράλειψης ή ανοχής των εξαναγκαζόµενων προσώπων».

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί ότι προτού καταλήξει σε αυτό το µετέωρο συµπέρασµα, η αντεισαγγελέας αναφέρει την απειλή «όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους µάρτυρες» και προσθέτει: «Κι αν ακόµα ήθελε υποτεθεί ότι ειπώθηκε». ∆ηλαδή και να ειπώθηκε κάτι τέτοιο κατά εισαγγελέων και προστατευόµενων µαρτύρων, η αντεισαγγελέας κρίνει πως δεν προκύπτει κανένα ζήτηµα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter