Al Jazeera: Πως θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα – ΗΠΑ & ΕΕ καθυστερούν τη χερσαία εισβολή λέει το Bloomberg

Al Jazeera: Πως θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα – ΗΠΑ & ΕΕ καθυστερούν τη χερσαία εισβολή λέει το Bloomberg

Εδώ και κάποια 24ωρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία και θεωρείται πλέον δεδομένη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επίθεση στη Γάζα υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου να αγοράσουν χρόνο για τις εν εξελίξει μυστικές συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες στο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι λεπτές και μπορεί να αποτύχουν. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει μερικούς από τους αμάχους που έπιασαν οι μαχητές της στις 7 Οκτωβρίου, χωρίς να απαιτήσει ως αντάλλαγμα να απελευθερώσει κρατούμενους και το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε για «ανθρωπιστικούς« λόγους δύο ομήρους, μία Αμερικανίδα και την κόρη της, και συγκεκριμένα την Τζούντιθ και Νάταλι Ράαναν από το Σικάγο. Μητέρα και κόρη έφτασαν στην Αίγυπτο, όπως αναφέρει το ισραηλινό δίκτυο Channel 12. Οι δυο τους βρίσκονταν σε οικογενειακή επίσκεψη στο κιμπούτς Νάχαλ Οζ για να γιορτάσουν τα γενέθλια της μητέρας , όταν τους απήγαγε η Χαμάς και τις μετέφερε στη Γάζα.

Πως θα γίνει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Την ίδια στιγμή το Al Jazeera γράφει άρθρο στο οποίο αναλύει το σχέδιο της επίθεσης, γράφοντας πως αν αφήσουμε  στην άκρη το πολύ σημαντικό ερώτημα του τι θα συνιστούσε νίκη για οποιαδήποτε από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, είναι σκόπιμο σε αυτό το σημείο να εξετάσουμε την αντίστοιχη προσέγγισή τους στη διαφαινόμενη μάχη.

Σχολιάζει την ίδια στιγμή πως, κάθε πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δυνατά της σημεία, καθώς και τις αδυναμίες της αντίπαλης πλευράς, αναφέροντας μάλιστα πως ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς δεν διαφέρουν. Γνωρίζονται μεταξύ τους από προηγούμενες συγκρούσεις και αμφότεροι έχουν μεγάλη πολεμική εμπειρία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και πρόσφατες εμπειρίες από τους συμμάχους τους.

Η υπεροχή του ισραηλινού στρατού

Ποια είναι τα δυνατά σημεία των ισραηλινών δυνάμεων; Καταρχάς, η συντριπτική υπεροχή σε εκπαιδευμένο και καλά εξοπλισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με τη στρατιωτική τους δύναμη να μετρά μισό εκατομμύριο ένστολους, η οποία είναι ανεπτυγμένη σε όλο το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ισχυρότερο όπλο του ισραηλινού στρατού στην οποία και θα βασιστεί είναι η αριθμητική του υπεροχή, αλλά και η ποιότητα που έχει στον στρατιωτικό του εξοπλισμό, η καλύτερη και πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση, η πειθαρχία με σαφώς καθορισμένες γραμμές διοίκησης, η μαχητική ευελιξία, ο συντονισμός σε όλα τα τμήματα του πεδίου μάχης, καθώς και ο τακτικός αιφνιδιασμός με τη χρήση μάλιστα νέων στρατηγικών μεθόδων, αλλά και νέων όπλων.

Η αποφασιστικότητα της Χαμάς – Ισχυρό όπλο  σήραγγες στη Γάζα

Αντίθετα, όπως γράφει το Al Jazeera η Παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα μπορεί πιθανότατα να συγκεντρώσει μόνο 10.000 κατάλληλα εκπαιδευμένους μαχητές, αλλά και όπλα τα οποία να εξυπηρετούν τα εξειδικευμένα καθήκοντα που θα εκτελέσουν οι ομάδες της Χαμάς. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τους 100.000 εθελοντές πρόθυμους να πολεμήσουν, αλλά, σε αντίθεση με τον ισραηλινό στρατό, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, θα στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό στη θέληση και την αποφασιστικότητά τους.

Απέναντί ​​στον ισραηλινό στρατό, όπως σημειώνει Al Jazeera, η παλαιστινιακή αντίσταση φαίνεται πολύ πιο αδύναμη «στα χαρτιά», ωστόσο μπορεί να εμφανίσει πολύ πιο έντονη επιμονή και αφοσίωση για την υπεράσπιση της πατρίδα τους. Αυτό που μετράει επίσης προς όφελός της Χαμάς είναι το γεγονός ότι αγωνίζονται στην έδρα τους, όπου και  γνωρίζουν κάθε γωνιά, κτίριο, στέγη, μέχρι και σωρό από μπάζα. Τέλος, οι σήραγγες που έσκαψε η Χαμάς όλα αυτά τα χρόνια κάτω από τη Γάζα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αμυντικό πλεονέκτημα.

Η εισβολής στη Γάζα θα γίνει τη νύχτα

Μόνο οι κορυφαίοι ισραηλινοί στρατιωτικοί και πολιτικοί διοικητές γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης και το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο μπορεί να προβλεφθούν οι κυριότερες γραμμές της ισραηλινής δράσης:

Η ολομέτωπη επίθεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκινήσει τη νύχτα. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν λάβει γυαλιά νυχτερινής όρασης και έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν για να βλέπουν στο σκοτάδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ισραηλινά εναέρια μέσα, επανδρωμένα αεροπλάνα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς πιλότο μπορούν επίσης να επιχειρούν στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν σίγουρα κάποιο εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, αλλά όχι την ικανότητα να στοχεύουν και να πλήττουν ιπτάμενα μέσα τη νύχτα, εκτός ίσως από κάποια περιστασιακή βολή σε ελικόπτερο που πετάει χαμηλά. Λόγω της στενότητας της Λωρίδας, τα περισσότερα ισραηλινά βομβαρδιστικά θα μπορούν να εκτοξεύουν τα φονικά φορτία τους εκτός του εναέριου χώρου της Γάζας – πάνω από το ισραηλινό έδαφος στην ανατολική πλευρά και πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη δυτική πλευρά.

Οι έξυπνες βόμβες μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, επαρκείς για να κρατήσουν το αεροσκάφος μακριά από πολύ λίγους, περιορισμένης ικανότητας, αντιαεροπορικούς εκτοξευτές που πιστεύεται ότι διαθέτει η Χαμάς.

Ο εναέριος χώρος σε σχήμα πετάλου στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας θα είναι γεμάτος με ισραηλινά αεροσκάφη. Λίγα λεπτά πριν εισέλθουν οι δυνάμεις, τα αεροσκάφη Gulfstream και Super King Air της ισραηλινής αεροπορίας, θα αρχίσουν να εμποδίζουν τις επικοινωνίες με ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Λίγα λεπτά πριν οι δυνάμεις εισέλθουν, τα μετασκευασμένα πολιτικά αεροσκάφη Gulfstream και Super King Air της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας θα αρχίσουν να εμποδίζουν τις επικοινωνίες με ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Ποιοι θα είναι οι πρώτοι στόχοι

Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές θα καταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα ανενεργά και οι πύργοι επικοινωνιών θα στοχοποιηθούν στο πρώτο κύμα βομβαρδισμών. Άλλες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων γραμμών διαδικτύου και τηλεφώνου θα παρεμποδιστούν ηλεκτρονικά και θα καταστούν άχρηστες.

Θα ακολουθήσουν συντονισμένες χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις, που θα προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, πιθανότατα γύρω στα μεσάνυχτα. Αυτό θα δώσει στους επιτιθέμενους έξι ώρες πλεονέκτημα νυχτερινής όρασης τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης κοιμάται και η αμερικανική ήπειρος ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη μέρα.

Οι χερσαίες δυνάμεις θα περάσουν από το διαχωριστικό τείχος που έχτισε το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα με τις πανταχού παρούσες θωρακισμένες μπουλντόζες να παραβιάζουν τα φράγματα, να σκάβουν και να παραμερίζουν νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού που πιθανότατα έβαλαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές. Θα πλαισιωθούν από άρματα μάχης Merkava και αποβιβασμένο πεζικό και θα ακολουθήσουν πεζοπόροι λόχοι με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ο αρχικός στόχος θα είναι να φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές πριν την αυγή, καθώς οι Ισραηλινοί θα θέλουν να δουν το φως της ημέρας από οχυρωμένες αμυντικές θέσεις όταν γίνουν οι αναμενόμενες πρώτες αντεπιθέσεις της Χαμάς.

Γνωρίζοντας την ισραηλινή στρατιωτική σκέψη, ο κύριος στόχος της πρώτης νύχτας της εισβολής θα ήταν πιθανώς να περικυκλωθεί η πόλη της Γάζας και να αποκοπεί από τα νότια της Λωρίδας, για να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός των Παλαιστινίων μαχητών. Το έδαφος προσφέρεται για αυτή τη δυνατότητα, με την περιοχή νότια της πόλης της Γάζας να είναι κυρίως αγροκτήματα, χωρίς μεγάλα κτίρια.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν δυτικά από το Ισραήλ και θα χρησιμοποιήσουν μια κλασική στρατιωτική τακτική για να εξασφαλίσουν την επιτυχία. Στην αντίθετη πλευρά των δυνάμεων που κινούνται από την έρημο κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ μπορεί, σε μια τακτική και επιχειρησιακή καινοτομία, να χρησιμοποιήσει ναυτικό πεζικό που θα έρθει από τις παραλίες και θα αναπτυχθεί στα άδεια πεδία.

Διαβάστε σχετικά: Ισραήλ: Χειρονομία «καλής θέλησης» αποκαλεί η Χαμάς την απελευθέρωση δύο αμάχων από τη Γάζα

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους για ανθρωπιστικούς λόγους

Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση Νετανιάχου δρομολογεί το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter