Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση Νετανιάχου δρομολογεί το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση Νετανιάχου δρομολογεί το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει διοικητικές πράξεις που αναμένεται να της επιτρέψουν να κλείνει προσωρινά ξένα ειδησεογραφικά Μέσα κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο τρέχων πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα, εάν πιστεύει ότι η μετάδοση των ειδήσεων γίνεται με τρόπο που βλάπτει την εθνική ασφάλεια. Να σημειωθεί ότι μια από τις υποσχέσεις του Νετανιάχου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν ότι δεν θα έφερνε κανενός είδους νομοθέτημα προς έγκριση.

Το Al Jazeera βλάπτει

Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ήταν θερμός στο να εγκρίνει αυτούς τις πράξεις προκειμένου να κλείσει το κανάλι ειδήσεων Al Jazeera, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, έχει βλάψει την εθνική ασφάλεια. Το Al Jazeera, με έδρα στο Κατάρ, παρουσιάζει τις ειδήσεις από μια πιο αραβική σκοπιά, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στο παλαιστινιακό δράμα.

Οι πράξεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπομπές από την έναρξη του πολέμου μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την απόφαση να κλείσει το τοπικό παράρτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο στη γη, στον αέρα, στη θάλασσα και στο μέτωπο της δημόσιας διπλωματίας. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο εκπομπές που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους… Οι εκπομπές και οι αναφορές του Al Jazeera αποτελούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν τη Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την προπαγάνδα τους και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Κάρχι.

Βαθύ σκοτάδι

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο υπουργός Επικοινωνιών —με τη συμφωνία του υπουργού Άμυνας— θα μπορεί να διατάξει τους τηλεοπτικούς παρόχους να σταματήσουν τη μετάδοση του εν λόγω ειδησεογραφικού σταθμού, να κλείσει τα γραφεία της στο Ισραήλ, να κατασχέσει τον εξοπλισμό της και να κλείσει τον ιστότοπό της ή να περιορίσει την πρόσβαση στον ιστότοπό της, ανάλογα με την τοποθεσία του διακομιστή της.

Η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από το γραφείο ασφαλείας, πρέπει να βασίζεται σε νομικές γνωμοδοτήσεις του οργανισμού ασφαλείας ότι η εκπομπή ενός Μέσου βλάπτει πράγματι την εθνική ασφάλεια και υπόκειται σε έλεγχο από περιφερειακό δικαστήριο.

Μια τέτοια απόφαση θα ισχύει για 30 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί για επιπλέον περιόδους 30 ημερών. Οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης θα ισχύουν για τρεις μήνες ή έως ότου τερματιστεί επίσημα η συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter