Αλαλούμ Σκέρτσου με τις κοστολογήσεις του ΓΛΚ μετά το άδειασμα Μητσοτάκη

Αλαλούμ Σκέρτσου με τις κοστολογήσεις του ΓΛΚ μετά το άδειασμα Μητσοτάκη

Μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αναφορές του στο debate να διέψευσαν τον Άκη Σκέρτσο για το έγγραφο που δήθεν προερχόταν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, όμως την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στους ισχυρισμούς του, επικαλούμενος πως αυτό «γινόταν διαχρονικά».

Την περασμένη Δευτέρα, κυβερνητικός εκπρόσωπος και Μέγαρο Μαξίμου εκτέθηκαν από την αποκάλυψη του documentonews.gr πως το έγγραφο που ο Άκης Σκέρτσος εμφάνιζε ως δήθεν «κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Το documentonews.gr επικοινώνησε, λοιπόν, με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, Χρήστο Τζώρτζη, με τον αρμόδιο υπάλληλο να ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη Διεύθυνσή δεν έχει προβεί σε καμία κοστολόγηση. Συγκεκριμένα, απάντησε πως η Διεύθυνση δεν καταπιάστηκε με οποιαδήποτε κοστολόγηση και εν γένει με τέτοιου είδους θέματα. Το αυτό επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που σε μία εκτενή ανακοίνωση, δεν ανέφερε πουθενά την ύπαρξη έκθεσης του ΓΛΚ.

Μετά όμως και από την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κόμματα να υποβάλλουν όλοι μαζί τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο προς κοστολόγηση, το documentonews.gr ζήτησε από τον Άκη Σκέρτσο τον λόγο για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Τις προηγούμενες μέρες σας έχουμε δει να επιδεικνύετε ένα χαρτί, έναν υπολογισμό και να λέτε πως είναι από το Γ.Λ.Κ., κοστολόγηση προγράμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από πού ήταν αυτός ο υπολογισμός τελικά;» ρωτήσαμε συγκεκριμένα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος, παρά τον ορυμαγδό αντιδράσεων που έχει προκαλέσει.

Στην απάντησή του, εξακολούθησε να υποστηρίζει πως το έγγραφο που παρουσίασε προέρχεται από το Γ.Λ.Κ., συμπληρώνοντας «από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται και έχουν την αρμοδιότητα να κοστολογήσουν τα μέτρα ενός οικονομικού προγράμματος. Έχει γίνει εκτενής ενημέρωση από τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος είχε κάνει δύο ανακοινώσεις. Γραμμή-γραμμή, εξηγεί και κοστολογεί το κάθε μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις εκτιμήσεις των Υπηρεσιών του Γ.Λ.Κ.», επιχειρώντας στη συνέχεια να δικαιολογηθεί.

«Επαναλαμβάνω ότι αυτή η μέτρηση δεν έγινε μόνο τώρα. Γίνεται διαχρονικά, εδώ και τέσσερα χρόνια. Όποτε κάποιο κόμμα της Αντιπολίτευσης κάνει κάποια οικονομική εξαγγελία, αυτή μετριέται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γ.Λ.Κ. και το Υπουργείο Οικονομικών βγάζει μια ανακοίνωση που κοστολογεί τα μέτρα» είπε, και κούνησε το δάχτυλο έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων, συμπληρώνοντας πως «δεν είδα ποτέ, στο παρελθόν τουλάχιστον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια να εξεγείρονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης γι’ αυτές τις ανακοινώσεις και τις κοστολογήσεις».

«Αν θέλετε τη γνώμη μου, οποιοδήποτε κόμμα θέλει να θεωρείται υπεύθυνο, πρέπει πριν ανακοινώσει το πρόγραμμά του να το έχει μετρήσει με βάση τον μόνο αρμόδιο φορέα. Αυτός είναι είτε το Γ.Λ.Κ., είτε η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει τη σχετική ικανότητα για να μπορέσει να κάνει αυτή την κοστολόγηση, εφόσον θα το κάνουν. Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε μόνο κομματικές εκτιμήσεις και χωρίς να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση γραμμή-γραμμή. Αυτό δεν το έχουμε δει από τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε για να υποστηρίξει τη θέση του.

«Αναφέρεστε σε εξαγγελίες ή σε νομοσχέδια που υποβάλλονται;» τον ρωτήσαμε εκ νέου, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως αναφέρεται σε εξαγγελίες, η οποίες όμως δεν αφορούν την προεκλογική περίοδο. «Αναφέρομαι, για παράδειγμα, σε εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. του 2022, στη Δ.Ε.Θ. του 2021, στη Δ.Ε.Θ. του 2020. Το Υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, βγάζει παγίως κάποιες ανακοινώσεις δικές του που κοστολογεί και αξιολογεί το πρόγραμμα. Αυτό γίνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν βγαίνει από κάπου…» υποστήριξε, προκαλώντας ακόμα ένα ερώτημά μας.

«Αρα το υποβάλατε εσείς, η Κυβέρνησή σας στο Γ.Λ.Κ.» ρωτήσαμε, για να λάβουμε την απάντηση πως «η μέτρηση γίνεται από το Γ.Λ.Κ., από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που έχουν τη φυσική αρμοδιότητα και αποκλειστική αρμοδιότητα, με βάση το Σύνταγμα, να κοστολογούν τον Προϋπολογισμό και τις δαπάνες του Κράτους».

Συνεπώς, έπειτα από τις αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών και τις σημερινές αναφορές του Α. Σκέρτσου, το ερώτημα παραμένει. Προέρχεται το έγγραφο αυτό, που πρώτος εμφάνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Ποιος πήρε την πρωτοβουλία για την κοστολόγηση; Και εάν η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την κοστολόγηση του προγράμματος της αντιπολίτευσης, για ποιον λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν την επικαλέστηκε, αλλά ζήτησε από τα κόμματα να απευθυνθούν όλα μαζί στο Γενικό Λογιστήριο;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter