Αλέξης Τσίπρας: «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Αλέξης Τσίπρας: «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Από το βήμα της Βουλής μιλάει αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΊΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

«Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ανέφερε στο άνοιγμα της ομιλίας του.

«Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα. Και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει. Και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία. Η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στηρίζατε. Η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων. Και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών. Με δυο λόγια, η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής σας. Και αυτό δεν έτυχε, αυτό πέτυχε. Γιατί αυτό είναι το σχέδιό σας. Η πλειοψηφία αδυνατεί να βγάλει το μήνα. Και μια χούφτα επιχειρήσεις έχουν προκλητικά και πρωτοφανή υπερκέρδη. Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Σκωπτικά σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει ότι έσωσε τη χώρα: «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος», τόνισε.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε πως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν απωλέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι φέτος τα Χριστούγεννα μπορούν να αγοράσουν τα μισά σχεδόν από ότι μπορούσαν πέρυσι», τόνισε. Σχολιάζοντας τα λεχθέντα των κυβερνητικών αξιωματούχων περί δαπανών 55 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ερώτημα όταν βλέπω μικρούς επιχειρηματίες, είναι που πήγανε αυτά τα λεφτά; ποιοί τα πήραν με ποια κριτήρια;» ισχυριζόμενος πως «η μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν την ενίσχυση αλλά αδυνατούν να επιβιώσουν».

«Δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε θαύματα. Υποσχόμαστε μόνο ότι θα επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο» τόνισε με αφορμή τις συνεχείας αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. «Με διαφθορά, με απευθείας αναθέσεις, με τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι. Με τους λογής Πάτσηδες και τους λογής Στάσηδες.  Με τα προγράμματα Σκοιλ Ελικίκου και τις λίστες Πέτσα. Με τις υποθέσεις του κου Μαραβέγια και του κου Καπάτου. Τις αναθέσεις της κας Νικολάου. Με τη ντροπιαστική άρση ασυλίας της κας Σπυράκη. Που σας πήρε δυο μέρες να αποφασίσετε ότι θα διαγράψετε. Και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Αποδεικνύεστε πρωταθλητές στη διαφθορά. Άριστοι όνομα και πράγμα».

«Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε αν δεν έχετε απαντήσεις, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές»

«Δε γνωρίζω κύριε Μητσοτάκη αν έχετε αποφασίσει να προκηρύξετε σήμερα ή σε λίγες ημέρες εκλογές. Το εύχομαι όμως. Θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Η Δημοκρατία να δώσει τη λύση. Όσο δεν το επιλέγετε. Όσο όμως και για όσο επιμένετε στη Δημοκρατία του Απορρήτου. Όσο όμως και για όσο επιμένετε στην εκτροπή. Όσο επιμένετε στη Δημοκρατία του Απορρήτου, οδηγείτε το τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο».

«Κύριε Μητσοτάκη, θα περιμένουμε σήμερα απαντήσεις.  Αν και σήμερα δεν είστε σε θέση να τις δώσετε. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε τουλάχιστον γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας. Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε αν δεν έχετε απαντήσεις, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές. Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές. Για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος. Για τη δημοκρατική αναγέννηση  Την ηθική ανάταση. Την επιστροφή της δικαιοσύνη, παντού».

Δείτε την ομιλία:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter