Αλέξης Τσίπρας: «Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει»

Αλέξης Τσίπρας: «Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει»
Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την αναγκή στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που η ακρίβεια και οι τρομακτικές αυξήσεις έχουν τσακίσει εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το γεγονός ότι δεν έχουν μειωθεί από την κυβέρνηση ΦΠΑ και ΕΦΚ οι οποίοι επιβαρύνουν κυρίως μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης: Κραυγή αγωνίας από αρτοποιούς: «Απειλείται με λουκέτο το 15% των φούρνων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να δοθεί και μάλιστα αναδρομικά η επιδότηση που είχε υποσχεθεί στους αρτοποιούς η κυβέρνηση αλλά δεν δόθηκε ποτέ για να σταματήσει, όπως είπε, το κύμα λουκέτων στον κλάδο. Κατήγγειλε δε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην έχει μειωθεί ούτε μισό τοις εκατό ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης αλλά και ο ΕΦΚ, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από μερικές ημέρες, ανέπτυξε εκτενώς τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί της χώρας και ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η ακρίβεια καλπάζει σε όλα τα είδη και φυσικά η τιμή του ψωμιού βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Αναλυτικά, μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και ιδίως για τον κλάδο των αρτοποιών, όπου έχουν δει ακόμα και μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια τον Αύγουστο, αύξηση στους λογαριασμούς τους και όχι μείωση.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε, οι αυξήσεις δεν έφυγαν. Και σήμερα, Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν στα τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου, τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τιμές που κάνουν απαγορευτική τη λειτουργία τους.

Δεκάδες, εκατοντάδες αρτοποιεία κλείνουν σε όλη τη χώρα, ενώ και θέσεις εργασίας χάνονται διότι οι αυξήσεις για ένα μέσο αρτοποιείο αντιστοιχούν σε δύο και τρεις μισθούς εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο που συναντήθηκα με τους αρτοποιούς μια επιδότηση η οποία ποτέ όμως δεν τους δόθηκε. Είναι η ώρα να δοθεί και μάλιστα αναδρομικά για να σταματήσει αυτό το κύμα των λουκέτων στα αρτοποιεία.

Ταυτόχρονα οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Είναι δυνατόν να είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε τιμές ρεύματος για μη οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις να είμαστε οι δεύτεροι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη;

Είναι δυνατόν να μην έχει μειωθεί ούτε μισό τοις εκατό ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης αλλά και ο ΕΦΚ που επιβαρύνει ο μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, και ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν μειώσει τους έμμεσους φόρους;

Όλα αυτά είναι πολιτική επιλογή. Και πράγματι κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να ατενίσει την επόμενη μέρα όχι με αισιοδοξία, αλλά ούτε καν με αντοχές. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.

Χρειάζεται μια άλλη πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων. Χρειάζεται δικαιοσύνη, δικαιοσύνη παντού. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα βρέθηκα εδώ δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής που έχουν ανάγκη στήριξης. Που πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την τρομακτική δυσκολία».

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τσίπρα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών – «Καμπανάκι» για την ακρίβεια και τα λουκέτα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter