Άλματα πληθωρισμού σε έδαφος «ανεμελιάς»

Άλματα πληθωρισμού σε έδαφος «ανεμελιάς»

Το ότι ο πληθωρισμός έκλεισε τον Μάρτιο στο 8,9% προφανώς και δεν αποτελεί από μόνο του είδηση. Μιλάμε για αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου! Ομως αυτή η αύξηση είναι μέση ποσοστιαία. Στα βασικά αγαθά η αύξηση είναι πολλαπλάσια. Για να μην πούμε για το ενεργειακό κόστος (καύσιμα και ηλεκτρισμός), που ευθύνεται περίπου για το 70% των διαμορφωμένων πληθωριστικών πιέσεων. Εκεί οι ευθύνες Μητσοτάκη που έφτιαξε το περιβάλλον που πλήττει τα νοικοκυριά και επιτρέπει την αισχροκέρδεια στο καρτέλ των τεσσάρων είναι τεράστιες.

Είναι ο πρώτος μήνας που κατ’ ουσίαν εμφαίνονται τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της αποταμίευσης, ανάλογη πορεία μείωσης έχουν και τα διαθέσιμα των ελληνικών νοικοκυριών σε καταθέσεις.

Ραγδαία μείωση

Ομως εδώ υφίσταται το μεγάλο ζήτημα! Το 72% των καταθετών έχει αποταμιευμένα ποσά κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 18% κατέχει το 92% των συνολικών καταθέσεων ιδιωτών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των καταθέσεων μειώνεται ραγδαία. Από 135,1 δισ. τον Ιανουάριο 2022, τον Φεβρουάριο μειώθηκε στα 134,6 δισ. ευρώ. Μιλάμε για μείωση της τάξης του 0,4%, όταν η διαφορά του πληθωρισμού μεταξύ αυτών των δύο μηνών ήταν της τάξης του 1%. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται (αν εξαιρέσουμε τον μεγάλο πλούτο) ότι πλέον όσοι έχουν χρήματα αποταμιευμένα τρώνε από τα έτοιμα. Αυτό σημαίνει επίσης το «κράτει» στην αγορά λόγω της δραματικής πτώσης της αγοραστικής δύναμης μέσω της ενεργειακής φτωχοποίησης. Αυτό σηματοδοτεί ένα νέο φαύλο κύκλο που ρουφά τον τζίρο των μικρομεσαίων που ζουν με τη φρούδα ελπίδα της κυβερνητικής παρέμβασης και εν πολλοίς προδιαγράφει λουκέτα στην αγορά και απώλεια θέσεων εργασίας στο εγγύτερο μέλλον.

Εκτός τόπου και χρόνου

Για όλα αυτά τι κάνει η κυβέρνηση; Ας εξαιρέσουμε αρχικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που βλέπει την ποιότητα ζωής του μέσου Ελληνα και πανηγυρίζει και ας εστιάσουμε στον Χρήστο Σταϊκούρα! Αυτός δεν κουράζεται να αποτυγχάνει στις προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Είναι ο υπουργός Οικονομικών που τον περασμένο Νοέμβριο (όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 4,8%) παρέδωσε προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο προϋπολογισμό με πρόβλεψη για το 2022 στο 1%. Είναι το κυβερνών κόμμα και οι βουλευτές του που τον περασμένο Δεκέμβριο (που ο πληθωρισμός έτρεχε με 5,2%) ψήφισαν αυτό τον κατάπτυστο προϋπολογισμό. Είναι οι άνθρωποι που μιλούσαν για παροδικότητα του φαινομένου των πληθωριστικών πιέσεων, για να διαψευστούν οικτρά οι ανέμελες προβλέψεις τους, εις βάρος βέβαια της κοινωνίας! Ο ίδιος άνθρωπος από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών εμφανίστηκε –αν είναι δυνατόν– την περασμένη εβδομάδα αισιόδοξος! Προέβλεψε ότι συνολικά για το 2022 ο πληθωρισμός δεν θα ανέλθει πάνω από το 8%! Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ο Χρ. Σταϊκούρας αισθάνεται αισιόδοξος!

Ο στασιμοπληθωρισμός, που ήρθε για να μείνει, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες. Μόνο στα άλευρα η αύξηση για τον Απρίλιο υπολογίζεται να είναι της τάξης του 30%. Το μέσο κόστος της κιλοβατώρας για τον μήνα Μάρτιο (από αυτές τις τιμές καθορίζεται το κόστος του ρεύματος που καταναλώνεται τον Απρίλιο) ανέβηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο κατά 17,4%. Οι επενδύσεις έχουν παγώσει, κυρίως εξαιτίας του πολέμου. Οι δανειστές μας παρατείνουν διαρκώς την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (ήδη η συζήτηση για το πότε θα γίνει έχει μετατεθεί για τον Ιούνιο, ενώ ξεθωριάζει το ενδεχόμενο εξόδου τον επόμενο Αύγουστο). Σε όλα αυτά αναμένουμε εντός του Ιουνίου αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αλλά ο Χρ. Σταϊκούρας παραμένει ανέμελα αισιόδοξος!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter