Αλβανία: Το κοινοβούλιο αίρει την ασυλία του Σαλί Μπερίσα (Photos-Video)

Αλβανία: Το κοινοβούλιο αίρει την ασυλία του Σαλί Μπερίσα (Photos-Video)

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας υπερψήφισε το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, SPAK, για άρση της ασυλίας από τη δίωξη του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Συνολικά, 75 βουλευτές ψήφισαν υπέρ – λίγο περισσότερο από τα μισά από τα 140 μέλη της συνέλευσης. Από αυτούς, οι 73 προέρχονταν από την ομάδα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, συν δύο Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές. Οι βουλευτές της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για αυτό.

 

Αίτημα για φυλάκιση

Τη Δευτέρα, η επιτροπή εντολής του κοινοβουλίου αποφάσισε να «χορηγήσει εξουσιοδότηση για τη στέρηση της ελευθερίας/σύλληψη του βουλευτή Μπερίσα», με έξι ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή. Οι εισαγγελείς μπορούν να ζητήσουν την κράτηση του Μπερίσα στη φυλακή ή τον κατ’ οίκον περιορισμό. «Ζητήσαμε άδεια και για τα δύο», είπε ο εισαγγελέας του SPAK, Άρμπεν Κράγια.

Ο Μπερίσα, η κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα στην Αλβανία μετά την πτώση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ξανά στη δεκαετία του 2000, κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο μαζί με τον γαμπρό του για «παθητική διαφθορά» που χρονολογείται από το 2008.

«Σκευωρία»

Ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα πολιτικής βεντέτας, ο Μπερίσα έκτοτε αψηφά ένα μέτρο που του απαιτεί να αναφέρεται στην αστυνομία δύο φορές το μήνα. Οι κατηγορίες εναντίον του Μπερίσα προέρχονται από μια αλλαγή νομοθεσίας από την τότε κυβέρνησή του το 2008 για να επιτραπεί η ιδιωτικοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που απαλλοτριώθηκαν υπό τον κομμουνισμό.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ήταν μία από τις πολλές νομικές αλλαγές που ανέλαβε η κυβέρνηση του Μπερίσα για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές εξελίξεις στις οποίες ο ίδιος και ο γαμπρός του, Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, είχαν οικονομικό συμφέρον. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι άνδρες μαζί καρπώθηκαν περίπου 5,4 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες.

Ο Μαλτέζι συνελήφθη ενώ στον Μπερίσα απαγορεύτηκε να φύγει από την Αλβανία και δόθηκε εντολή να αναφέρεται τακτικά στην αστυνομία. Ο Μπερίσα κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι ενεργούσαν υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του οποίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι μεγάλος αντίπαλος του Δημοκρατικού Κόμματος που κάποτε ηγούνταν ο Μπερίσα. Εάν κριθεί ένοχος, ο Μπερίσα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τέσσερα έως 12 χρόνια. Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Μπερίσα για εμπλοκή σε «σημαντική διαφθορά» και δήλωσαν ότι δεν δικαιούται πλέον να εισέλθει στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αλβανία: Γρονθοκόπησαν τον Σαλί Μπερίσα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Σκηνές χάους ξανά στο αλβανικό κοινοβούλιο: Μπράβοι, καπνογόνα και φωτοβολίδες – Τι συνέβη (Video)

Ο Σαλί Μπερίσα μηνύει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter