Αλχημείες Μενδώνη για το κόλπο με τις πρώτες βοήθειες σε έξι αρχαιολογικούς χώρους

Αλχημείες Μενδώνη για το κόλπο με τις πρώτες βοήθειες σε έξι αρχαιολογικούς χώρους

Τη «μπάλα στην εξέδρα» πετά το υπουργείο Πολιτισμού σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα του Documento για τον διαγωνισμό των 2 εκατ. ευρώ που δίνει σε ιδιώτες τις πρώτες βοήθειες σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, ενώ μέχρι πρόσφατα παρέχονταν δωρεάν από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και οπλίτη γιατρό.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε επιστολή που απέστειλε στο Documento επιχειρεί με «αριθμητικές αλχημείες» να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του διαγωνισμού ο  οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς μέχρι πρόσφατα οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν δωρεάν από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και οπλίτη γιατρό των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. 

Αυτό ακριβώς είναι που θίγει το δημοσίευμα του Documento και όχι εάν είναι απαραίτητη η λειτουργία σταθμού πρώτων βοηθειών σε αρχαιολογικούς χώρους. Προφανώς και είναι απαραίτητη η παροχή πρώτων βοηθειών στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά από τη στιγμή που παρέχεται δωρεάν, γιατί το ελληνικό Δημόσιο να χρεωθεί με 2 εκατ. ευρώ;

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της τον Απρίλιο του 2023 είχε πλέξει το εγκώμιο της συγκεκριμένης συνεργασίας και είχε ανακοινώσει την επέκτασή της σε δέκα αρχαιολογικούς χώρους. Ωστόσο λίγους μόλις μήνες μετά, το υπουργείο Πολιτισμού «ανέκρουσε πρύμναν» και αποφάσισε να χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε στο Documento, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), το κόστος της σύμβασης είναι «εξωφρενικό» και πρέπει να γίνει «έρευνα για πιθανά κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Τώρα σε ότι αφορά τις «αριθμητικές αλχημείες» και τον επιμερισμό του κόστους ανά επισκέπτη, καλύτερα η κυρία Μενδώνη να διαβάσει αναλυτικά για ακόμη μια φορά τη διακήρυξη του διαγωνισμού για να πάρει απαντήσεις σχετικά με το κόστος των παρεχόμενων αυτών υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Ακρόπολη το κόστος για την παροχή υπηρεσιών γιατρού ανέρχεται σε 9.000 ευρώ το μήνα, κάτι που σημαίνει περί τα 300 ευρώ την ημέρα. Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο το μηνιαίο κόστος για την απασχόληση του νοσηλευτή αγγίζει τα 6.300 ευρώ, ενώ για τους δύο διασώστες που θα επιβαίνουν στο ασθενοφόρο επίσης τα 6.300 ευρώ στον καθένα.

Το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους αρχαιολογικούς χώρους της Λίνδου και της Κνωσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λίνδο το κόστος για το γιατρό ανέρχεται σε 11.722 ευρώ το μήνα, ενώ για το νοσηλευτή και τους δύο διασώστες τα 8.011 ευρώ ανά περίπτωση. Αντίστοιχα στην Κνωσό το κόστος για την απασχόληση γιατρού ανέρχεται σε 11.222 ευρώ, ενώ για νοσηλευτή και δύο διασώστες σε 7.797 ευρώ ανά περίπτωση.

Διαβάστε επίσης: Η Μενδώνη δίνει σε ιδιώτες τις πρώτες βοήθειες σε έξι αρχαιολογικούς χώρους (Έγγραφα)

Νέο χειρότερο «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης ετοιμάζει η Μενδώνη

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού: 

Στο φύλλο της εφημερίδας σας, της 31ης Μαρτίου τ.έ.,  δημοσιεύσατε ρεπορτάζ  με τίτλο «Η Μενδώνη δίνει σε ιδιώτες τις πρώτες βοήθειες σε έξι αρχαιολογικούς χώρους» και με πρωτοσέλιδο χτύπημα «κόλπο 2 εκατομμυρίων της Μενδώνη με τις πρώτες βοήθειες». 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης  Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αφού εξέτασαν, στρατηγικά και μεθοδικά, τις ιδιαίτερες συνθήκες στους αρχαιολογικούς χώρους, σε σχέση με την υψηλή επισκεψιμότητα  και σε συνδυασμό με τον αριθμό των τραυματισμών από πτώση ή λιποθυμικά και άλλα ιατρικά επεισόδια–ενίοτε θανατηφόρα- εν πολλοίς οφειλόμενα στο έντονο ανάγλυφο και στην ολισθηρότητα του εδάφους, στην παρατεταμένη έκθεση των επισκεπτών σε υψηλές θερμοκρασίες και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, που εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, επέλεξε την Ακρόπολη των Αθηνών, τη Λίνδο, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, προκειμένου να εγκαταστήσει σταθμούς πλήρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένοι χώροι διαχειρίζονται περίπου το 72% του συνόλου των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας. 

Είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΠΟ και ο ΟΔΑΠ  αντιμετωπίζουν ολιστικά και στρατηγικά, την ολοκληρωμένη παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η συνεχής αναβάθμιση της ασφάλειας και των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των  αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, η καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζομένων συναθρώπων μας. Παράλληλα, η επένδυση του ΥΠΠΟ στο, συνεχώς, αυξανόμενο κοινό των 65+ καθιστά προτεραιότητα την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω ο ΟΔΑΠ, ως ο αρμόδιος καθ΄ύλην φορέας, δημοσίευσε στις 4 Μαρτίου τ.έ., στη Διαδικτυακή Πύλη Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό -με ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου, εντός Μαϊου- για την Παροχή Υπηρεσιών, στους έξι επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους.  συνολικού εκτιμώμενου κόστους: 1.620.000,00€ συν ΦΠΑ.  

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η λειτουργία έξι ιατρείων-σταθμών πρώτων βοηθειών, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, ήτοι από 8:00-20:00, με πλήρη εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για την άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων, επειγόντων και αιφνιδίων περιστατικών. Προφανώς, αυτές οι υπηρεσίες δεν ήταν δυνατόν να παρέχονται από τον οπλίτη γιατρό, που διέθετε το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Ακρόπολη των Αθηνών, ούτε και από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, με τον οποίον το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει τη συνεργασία του σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους δεν συντρέχουν οι προηγούμενες παράμετροι.

Στις υποχρεώσεις του Αναδόχου, περιλαμβάνονται: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος του, ο ρουχισμός και η μεταφορά του, από και προς τους αρχαιολογικούς χώρους, με ωράριο εργασίας από  07:30- 20:30, δηλαδή, 13 ώρες ημερησίως, επί 7 ημέρες την εβδομάδα, για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, τα ασθενοφόρα -συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και του εν γένει εξοπλισμού τους- τα απαραίτητα φαρμακευτικά και υγειονομικά υλικά, οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και πιστοποιήσεις για το προσωπικό και για τα χρησιμοποιούμενα υγειονομικά υλικά, καθώς και κάθε άλλη νόμιμη και απαραίτητη δαπάνη για την υλοποίηση του έργου του ΟΔΑΠ.

Είναι απορίας άξιο, πώς η παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι υποδέχθηκαν, το 2023, περίπου 6.000.000 επισκέπτες και αποφέρουν ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 85.000.000 ευρώ να χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμά σας ως «κατασπατάληση δημόσιου χρήματος». Πρόκειται για ιατρική κάλυψη 0,30 ευρώ ανά επισκέπτη. Ούτε τόσο δεν εκτιμάται η ζωή και η ασφάλεια  των επισκεπτών στην πατρίδα μας, όταν η προσφορά τους είναι καταλυτική για την οικονομία, ανάπτυξη και ευημερία της χώρας;  

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητες δηλώσεις Μαντούβαλου:Βασανίζεται ο Μητσοτάκης – Μία γυναικοκτονία χαλάει τα χίλια πράγματα που κάνει (Video)

Ο Νότης Μηταράκης θέλει χρήση όπλων από τους αστυνομικούς (Video)

Καιρός: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη – Πότε αναμένονται οι πρώτες βροχές τον Απρίλιο (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα στην κυβέρνηση – Βαρόμετρο οι ευρωεκλογές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter