«Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024» – Πολύς θόρυβος για το τίποτα!

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2024» – Πολύς θόρυβος για το τίποτα!

Θέμα ημερών είναι να ανοίξει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με το οποίο υποτίθεται πως θα ανοίξουν περισσότερα σπίτια, θα αυξηθεί ο αριθμός τους και θα μειωθεί η τιμή των ενοικίων. Αυτά στα χαρτιά. Εξάλλου τίποτα δεν συνηγορεί πως τα «ανακαινισμένα» διαμερίσματα και σπίτια θα ενοικιάζονται με χαμηλότερα ενοίκια.

Μόνον που όλα αυτά είναι στον αέρα καθώς τίποτα δεν συνηγορεί ότι θα μειωθούν και οι τιμές τους.

Τι προβλέπει το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και ουσιαστικά όχι άμεσα στη μείωση του κόστους ενοικίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση και ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση έως 4.000 ευρώ για να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τμ, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Το πρόγραμμα  καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ και ανώτατο όριο επιδότησης τα 4.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά κατά μέγιστο 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές την τελευταία τριετία θα ανακαινιστούν για να διατεθούν αμέσως μετά στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Δεν θα επηρεάσει τις τιμές

Ωστόσο από μόνο του το ποσόν είναι ελάχιστο εάν υπολογίσει κανείς τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους αλλά και το κόστος ανακαίνισης.

Θα μπορούν για παράδειγμα συγγενείς ή και γονείς να παίρνουν τα χρήματα και να νοικιάζουν συνέχεια, για παράδειγμα στα παιδιά τους, ή τα ανίψια τους έναντι ιδιαίτερα χαμηλού (ίσως πλαστού) ενοικίου, χωρίς αυτό βέβαια να έχει θετική επίπτωση στη μείωση των ενοικίων. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός, ως προς τον βαθμό συγγένειας του φυσικού προσώπου στο οποίο μπορεί να νοικιαστεί το σπίτι.

Τίποτα ουσιαστικό στην ουσία δεν αναμένεται αφού από τη μία η golden visa, από την άλλη το Airbnb δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι ίδιες οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας δεν αφήνουν περιθώρια αφού θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση. Αντίθετα προβλέπεται ανοδική τροχιά και το πρόγραμμα θα ακολουθήσει το «πατατράκ» του άλλου προγράμματος «Σπίτι μου».

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή από το εξωτερικό για επενδύσεις αλλά θα συμπαρασύρει και τις δευτερεύουσες κατηγορίες, δηλαδή τις κατοικίες.

Και όλα αυτά σύμφωνα με την ίδια έκθεση οφείλονται στον αυξημένο πληθωρισμό, στο αυξημένο κόστος κατασκευής, ενώ οι συνθήκες των επιτοκίων ωθούν τους επενδυτές σε αναζήτηση μεγαλύτερου κέρδους από τα ακίνητα.

Όλα αυτά διαψεύδουν την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία στις δηλώσεις της ανέφερε ότι είναι «ένα ακόμη “όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας και στη μάχη να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων.»

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Οργή των συγγενών θυμάτων κατά Αδειλίνη – Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις τους (Video)

Ταμείο Ανάκαμψης: Υπό έρευνα η Ελλάδα για στημένους διαγωνισμούς ύψους 2,5 δισ. €

Ηλιούπολη: Στο «κάδρο» το σενάριο οικογενειακής τραγωδίας – «Κλειδί» η καραμπίνα και τα κινητά (Video)

Προκλητικός Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη» για τη γυναικοκτονία έξω από Α.Τ

Κυριάκο θυμήσου όταν το 2016 ζητούσες εκλογές μετά από διπλή ήττα!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter