Ανακαλύφθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας (Video)

Ανακαλύφθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας (Video)

Στην ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας με μάζα περίπου 33 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, προχώρησαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη που είναι γνωστή στον γαλαξία μας, μετά την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του.

Η μαύρη τρύπα, η οποία ονομάστηκε BH3, επιβάλλει μια περίεργα ταλαντευόμενη κίνηση στο συνοδό άστρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω της και εντοπίστηκε σε δεδομένα από την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πιθανώς σχηματίστηκε μετά το θάνατο ενός άστρου που είχε πάνω από 40 φορές τη μάζα του Ήλιου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics». «Αυτή η μαύρη τρύπα δεν είναι μόνο πολύ μεγάλης μάζας, είναι επίσης πολύ ιδιόμορφη από πολλές απόψεις. Είναι πραγματικά κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε», δήλωσε ο Πασκάλ Πανούζο, ερευνητής μηχανικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται από την κατάρρευση αστέρων μεγάλης μάζας, και αυτές που έχουν εντοπιστεί στον Γαλαξία μας είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο.

Μία μαύρη τρύπα είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει βαρυτικά και να συμπιεστεί περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός αστέρα νετρονίων.

Διαβάστε επίσης:

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε στην Ελλάδα – Αναλυτικές οδηγίες για περίπτωση ανάγκης

Απίστευτη κτηνωδία: Ηλικιωμένη ομολόγησε ότι πέταξε κουτάβια στα σκουπίδια – Τι ισχυρίστηκε (Video)

Δώρο Πάσχα: Πού και πώς θα το υπολογίσετε – Πότε πληρώνεται

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση πριν καν ανοίξει η εφαρμογή – Τα νέα δεδομένα

Απεργία: Ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια Μητσοτάκη – Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας με την κατάρρευση του κτιρίου – Θρήνος για τον 31χρονο, συνελήφθη ο εργολάβος (Video)

Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter