Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση πριν καν ανοίξει η εφαρμογή – Τα νέα δεδομένα

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση πριν καν ανοίξει η εφαρμογή – Τα νέα δεδομένα

Ένα είναι, προς το παρόν, το σίγουρο για τις φορολογικές δηλώσεις για το 2024, το ότι θα πάρει παράταση η προθεσμία υποβολής.

Πριν καν ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προκαταβολικά ότι θα υπάρξει παράταση μέχρι τον Ιούλιο.

Η ακριβής καταληκτική ημερομηνία θα οριστεί από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας. Για παράδειγμα, εάν η εφαρμογή ανοίξει στις 20 Απριλίου, τότε η προθεσμία θα οριστεί στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, η παράταση αποφασίστηκε φέτος για πρώτη φορά να δοθεί προκαταβολικά διότι πέρυσι η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου ενώ φέτος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει από φέτος

Η φετινή χρονιά έχει δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι από εφέτος τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης για πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα μπαίνει στην ζωή μας η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον το θέλουν, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία ταυτόχρονα θα εκδώσει τον… λογαριασμό για τον Φόρο.

Επίσης ένας μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή ακόμη και μηδενικό, ενώ από του χρόνου … μηδενίζεται.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, θα δουν τον αυτόματο υπολογισμό από την ΑΑΔΕ που έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε όσους θεωρούν ότι η τεκμαρτή προσέγγιση του εισοδήματος είναι άδική, θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Διαβάστε επίσης:

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών

Εγιναν σκόνη από τον πληθωρισμό τα μέτρα του Σκρέκα

Μύκονος: Ηταν… καλλιτέχνης και στη φοροδιαφυγή – Τι «ξετρύπωσε» ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ

Απεργία: Ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια Μητσοτάκη – Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας με την κατάρρευση του κτιρίου – Θρήνος για τον 31χρονο, συνελήφθη ο εργολάβος (Video)

Κασσελάκης σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη: «Να φερόμαστε ο ένας στον άλλο με αλληλεγγύη»

Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter