Ανακοινώνουν δημοσκοπήσεις την ώρα που ακόμα κηδεύονται θύματα της τραγωδίας των Τεμπών

Ανακοινώνουν δημοσκοπήσεις την ώρα που ακόμα κηδεύονται θύματα της τραγωδίας των Τεμπών

Το εθνικό πένθος κράτησε τρεις ημέρες και η συστολή του συστήματος Μητσοτάκη λίγες περισσότερες. Έτσι, μία ημέρα μετά την μεγαλειώδη απεργία, μετά την ολική επαναφορά που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο με το νέο «όλοι μαζί τα φάγαμε» για την διάχυση των κυβερνητικών του ευθυνών, επιστρατεύονται και οι δημοσκοπικές εταιρείες για να φτιασιδώσουν εκ νέου το προφίλ του πρωθυπουργού, την ώρα που ακόμα κηδεύονται θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Πως είναι δυνατόν, τη στιγμή που ακόμα υπάρχουν νεκροί που οι οικογένειές τους δεν έχουν προλάβει να τους κηδέψουν, η κυβέρνηση και τα επικοινωνιακά της εξαπτέρυγα να συνεχίζουν το μικροπολιτικό τους παιχνίδι σαν να μην τρέχει τίποτα;

Όπως γράψαμε από την περασμένη εβδομάδα, παρά το πανελλήνιο σοκ από την τραγωδία των Τεμπών, στο Μέγαρο Μαξίμου ένα πράγμα μονοπωλεί εδώ και ημέρες τις συζητήσεις: Η επικοινωνιακή φθορά της κυβέρνησης και οι εκλογές.

Οι πρώτες κυλιόμενες μετρήσεις στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονταν από τον Κυρ. Μητσοτάκη με ανυπομονησία, καθώς είναι γνωστό πως συνδέει με τις μετρήσεις όλες του τις αποφάσεις. Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν τρομακτικά, εξού και από την Τετάρτη υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο για το εάν θα έπρεπε ή όχι να δημοσιευτούν τα ευρήματα συγκεκριμένων εταιρειών.

Την Πέμπτη όμως ο κύβος ερρίφθη, και ο ΑΝΤ1 ήδη διαφημίζει τη «μεγάλη μηναία δημοσκόπηση» της MARC, η οποία όμως διατυμπανίζεται πως περιλαμβάνει ερωτήματα που επικεντρώνονται στα σοκαριστικά γεγονότα των Τεμπών, δηλαδή γεγονότα των τελευταίων εννέα ημερών: «Τι πιστεύουν οι πολίτες για την τραγωδία στα Τέμπη;». «Πού αποδίδουν ευθύνες για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 επιβάτες και εργαζομένους;». «Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τα κρίσιμα γεγονότα;».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, τι νόημα έχει η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων τη στιγμή που ακόμα η κοινωνία τελεί υπό πρωτοφανές σοκ, και μάλιστα, από μία εταιρεία εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου, που -για να μην ξεχνιόμαστε- ερευνάται από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παραλαβή εικονικών φορολογικών στοιχείων από την εταιρεία “ΚΥΡΑ ΑΕ”». Πόσο αξιόπιστα είναι τα ευρήματα λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία, και ακόμα περισσότερο, τι προσφέρει στον δημόσιο διάλογο η δημοσιοποίησή τους;

Κόμματα και κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διαχρονικά το εργαλείο των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου του Κυρ. Μητσοτάκη διακρίνεται για τη χρησιμοποίησης πλήθους εργαλείων για τη σφυγμομέτρηση, ακόμα και πολύ στοχευμένων κοινωνικών ομάδων. Όμως είναι άλλο οι μετρήσεις, κυλιόμενες και μη, που εξετάζονται από μία κυβέρνηση, και άλλο η δημοσιοποίηση μίας δημοσκόπησης σε μία τέτοια συγκυρία.

Δύο είναι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Και οι δύο εξόχως προσβλητικές για την κοινωνία, τους πολίτες και τη νοημοσύνη τους.

Αφενός, όπως φάνηκε και από «έρευνα» που δημοσιεύτηκε και… κατέβηκε άρον-άρον στην Καθημερινή την Πέμπτη, σκοπός είναι να υποστηριχθεί το κυβερνητικό αφήγημα του «όλοι φταίμε», κατά το μνημονιακό «όλοι μαζί τα φάγαμε». Η εν λόγω έρευνα «βρήκε» πως 47% των πολιτών αποφαίνονται πως «φταίει η πολιτεία». Η πολιτεία. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο υπουργός, ούτε συγκεκριμένοι παράγοντες. Όλοι μαζί.

Αφετέρου, είναι ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα Μητσοτάκη, που επιτάσσει τόσο την συνεχή πετσωμένη υποστήριξη από το μηντιακό σύστημα, όσο και την αδιατάραχη στήριξη των δημοσκοπικών του λαγών. Την διαχείριση -με λίγα λόγια- της επικοινωνιακής φθοράς της κυβέρνησης, με μαγειρεμένες έρευνες και την παρουσίαση μαγικής εικόνας στους πολίτες.

Η απεργία της Τετάρτης και η μαζική συμμετοχή σε αυτή φαίνεται πως για αυτό το δεύτερο έπαιξε κομβικό ρόλο. Εξού και παρά το προκλητικό της δημοσίευσης, επιλέχθηκε τελικά να δοθεί στη δημοσιότητα παρότι η κοινωνία ακόμα πενθεί και η οργή ξεχειλίζει, με την ελπίδα να καναλιζάρουν αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το «όλοι φταίμε» του Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη, είναι το νέο «μαζί τα φάγαμε»

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο Ντογιάκος «ερευνά» της διαρροή της δικογραφίας και ο Μητσοτάκης τη διαφημίζει!

Το Μαξίμου «αδειάζει» Καραμανλή για να ξεπλύνει Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter