Αναστάτωση στη Λέσβο μετά τις πληροφορίες για μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αναστάτωση στη Λέσβο μετά τις πληροφορίες για μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα

Έκρυθμη εκ νέου η κατάσταση και στη Λέσβο αφού πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από τη Μόρια και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι, επειδή διαδόθηκε η φήμη, ότι υπάρχει καράβι για να επιβιβαστούν και έχουν ανοίξει τα σύνορα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν στο ύψος της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το κλίμα να παραμένει προς ώρας τεταμένο.

Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και χθες το βράδυ και τους είχαν απωθήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να μην φτάσουν στο κέντρο της πόλης. Χθες οι πρόσφυγες διεκδικούσαν την άμεση μετακίνησή τους στο εσωτερικό της Ελλάδας. 

Διαβάστε επίσης: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρονται οι 508 μετανάστες που παραμένουν στο λιμάνι 

Στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, στον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στον περιφραγμένο χώρο στο πλάι του παλιού κολυμβητηρίου της πόλης παραμένουν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί το Σαββατοκύριακο και δε μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας αφού οι κάτοικοι της περιοχής με μπλόκα δεν το επέτρεψαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 508 θεωρούνται παράνομα εισελθόντες στη χώρα αφού έχει με απόφαση του ΚΥΣΕΑ έχει ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Οπότε ως τέτοιοι το αμέσως επόμενο χρονικό διάσημα θα μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας σε κλειστό κέντρο διαμονής μεταναστών με σκοπό την απέλασή τους.

Άγνωστο είναι αν η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για όσους έφθασαν το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ.

Πρόκειται για 334 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων που ήδη διαμένουν εκεί ενώ τα βράδια κοιμούνται μέσα σε λεωφορεία που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Λιμενικό Σώμα. Αλλά και για άλλους 174 που από την άφιξη τους προχθές ή χθες παρέμειναν στα σημεία άφιξης τους στην Εφταλού ή στη Σκάλα Συκαμνιάς. Συνολικά δηλαδή, πρόκειται για 508 άτομα. 

Σύσκεψη στη Μυτιλήνη υπό τον Μηταράκη

Την Καθαρά Δευτέρα ωστόσο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης έφτασε στην Μυτιλήνη κάτω από άκρα μυστικότητα και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι της Λέσβου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, καθώς και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvospost.com οι δήμαρχοι του νησιού ζήτησαν ξανά να σταλούν άμεσα πλοία ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί και κυρίως η Μόρια.

Ο υπουργός τους υποσχέθηκε ότι όσοι μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στο νησί από το πρωί της Δευτέρας, θα κρατηθούν και θα μεταφερθούν σε κλειστά κέντρα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση αρχίζοντας από όσους η αίτηση ασύλου τους έχει εγκριθεί.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συζητηθεί άμεσα το αίτημα για αποστολή πλοίων στην Λέσβο. Πάντως δεν έγινε συζήτηση για την κλειστή δομή στο νησί. 

Διαβάστε επίσης: «Λύση» Άδωνη: «Ισόβιες φυλακές» τα κλειστά κέντρα στα νησιά για τους πρόσφυγες(Video)

Μηδενικές οι αφίξεις τη νύχτα που πέρασε 

Μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα της Καθαρής Δευτέρας και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα Τρίτη 3 Μαρτίου. Σε αυτό συμβάλουν και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Συνολικά στη Λέσβο την Κυριακή και την καθαρή Δευτέρα 1 και 2 Μαρτίου πέρασαν 612 πρόσφυγες και μετανάστες. 518 την Κυριακή και 94 την καθαρή Δευτέρα.

Την Κυριακή στη Χίο πέρασαν 253 άτομα και στη Σάμο 83.

Την Καθαρή Δευτέρα στη Χίο πέρασαν 79 άτομα και στη Σάμο 92.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου το Φεβρουάριο συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών 1501 πρόσφυγες και μετανάστες. 521 στη Λέσβο, 412 στη Χίο και 568 στη Σάμο.

Πληροφορίες: stonisi.grlesvosnews.net




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter