Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Βεληγκέκας του Κυριάκου

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Βεληγκέκας του Κυριάκου

Ο Λοβέρδος έπαιξε στην πολιτική του διαδρομή διάφορους ρόλους. Οπλίτης της ΚΝΕ, λοχαγός του ΠΑΣΟΚ, διώκτης των οροθετικών, στρατηγός του Σαμαρά, της τρόικας και των μνημονίων, ιδρυτής θνησιγενούς κόμματος με την επωνυμία ΡΙΚΣΣΥ, διαγραμμένος από τον Βενιζέλο, υποψήφιος πορθητής του ΚΙΝΑΛ – που δεν κατάφερε να το εκπορθήσει παρά τις αντίθετες προβλέψεις δημοσκόπων του Μαξίμου και την κερκόπορτα των υποκλοπών. Στο μεσοδιάστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία στον ρόλο του κατήγορου του Τσίπρα και των συριζαίων γενικώς, στους οποίους καταλόγισε τα πάντα εκτός από το προπατορικό αμάρτημα – κι αυτό παίζεται. Από τους πιο ευγενικούς χαρακτηρισμούς του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρόκειται για «αρχισυμμορίτη με χαρακτηριστικά παλιανθρώπου».

Τελευταία ο αγαπημένος του ρόλος είναι αυτός του Βεληγκέκα. Εκείνος ως γνωστό προστάτευε τον Αλή πασά από κάθε επιβουλή με το γιαταγάνι και την αγριάδα του. Ο Λοβέρδος προστατεύει τον τρισαλί πασά, τον Μητσοτάκη, με πιο εξελιγμένους τρόπους. Με το γιαταγάνι του λόγου και την αγριάδα του ύφους. Οποιος τολμήσει να αγγίξει τον Κυριάκο θα βρει μπροστά του τον Βεληγκέκα του. Ζήτησε το κόμμα του –ναι, είναι ακόμη στέλεχος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ– εκλογές λόγω των υποκλοπών; Δεν είναι λόγος

αυτός για να πάμε σε εκλογές, δήλωσε ο Βεληγκέκας. Βρέθηκε μπλεγμένη η μικρομεσαία νομενκλατούρα της ΝΔ στο αίσχος του Κολωνού; Ο Βεληγκέκας ανέλαβε να εκτονώσει την πίεση στο Μαξίμου κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για νομική «επιείκεια» στους βιαστές.

Κάθε φορά που στριμώχνεται ο Μητσοτάκης, τσουπ πετιέται ο Βεληγκέκας. Σαν τη… χορδή που έρχεται να προσδώσει στη χορωδία υπεράσπισης του πασά τον δικό της ήχο. Σοσιαλδημοκρατικό, τρομάρα του. Και πάντοτε τόσο αντικειμενικό που απορεί κανείς πώς με τέτοιο γιαταγάνι λέξεων δεν κόβεται ο ίδιος. Αλλά, για σταθείτε: κόβεται. Γεμάτος τσιρότα κυκλοφορεί στην πολιτική και όχι μόνο πιάτσα. Αν τον Βεληγκέκα της ιστορίας τον έτρεμαν όλοι, τον Βεληγκέκα της υστερίας τον έχουν πάρει στο ψιλό. Η χορδή του προσδίδει μια νότα ευθυμίας στο πανδαιμόνιο που προκύπτει έπειτα από κάθε αποκάλυψη για τα ωραία του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ακόμη κι εκείνοι που εναντίον τους στρέφει το γιαταγάνι του τον ξεπερνούν τελευταία απλώς πιάνοντας τη μύτη τους: Πάλι ο Λοβέρδος!

Εχει βέβαια μια διαφορά από τον παλιό Βεληγκέκα. Εκείνος ήταν αξιωματούχος στην αυλή του Αλή. Ο δικός μας είναι ακόμη χωμένος στο τρισαλί του Μητσοτάκη. Για να αγριεύει τον Ανδρουλάκη, μαζί με την ωραία του Στρασβούργου και την παρέα τους. Κι αυτό που όλοι αναμένουν είναι η μετακόμισή του στο σεράι. Πιθανότατα στον τελευταίο του ρόλο, του επίσημου σφουγκοκωλάριου του Κυριάκου. Ο καθείς κατά τις επιλογές του και η χορδή στη θέση της…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter