Ανίκανη η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια

Ανίκανη η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια

Οι ανατιμήσεις και η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δοκιμάζουν ξεκάθαρα τις αντοχές των πολιτών. Αυτήν τη στιγμή τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις βιώνουν έναν οικονομικό γολγοθά, τον οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, με τα τρόφιμα να οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων.

Οι μεγαλύτερες καταγράφηκαν σε ετήσια βάση στα έλαια (26%), τα φρούτα (20,5%), τα λαχανικά (12,3%), ενώ τα κρέατα παρουσίασαν αύξηση 8,3%, τα γαλακτοκομικά – αυγά 7%, η ζάχαρη 8,2%, τα αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 14,3%. Επίσης σημειώθηκε αύξηση 11,8% στα φάρμακα, 10,8% στα στερεά καύσιμα και 10,5% στα αεροπορικά εισιτήρια.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά υψηλούς φόρους στα καύσιμα είναι επίσης ένας από τους βασικούς παράγοντες διατήρησης των υψηλών τιμών των προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και η «μόνιμη μείωση τιμής», είναι στην ουσία αποσπασματικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας. Το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν εισαγόμενης ακρίβειας δεν ισχύει ούτε δικαιολογεί την απραξία και την απροθυμία της να δώσει λύσεις ουσίας.

Στην πραγματικότητα η πολιτική της κυβέρνησης κινήθηκε στο πλαίσιο «δοκιμάζουμε τις αντοχές του ελληνικού λαού και των επιχειρήσεων», πραγματοποιώντας καθυστερημένα ελέγχους στην αγορά και αφήνοντας τις εταιρείες να αισχροκερδούν ανενόχλητες.

Η επιδοματική πολιτική έναντι τέτοιας ραγδαίας αύξησης τιμών βασικών προϊόντων με τη μορφή διάφορων pass αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των δυσβάσταχτων οικογενειακών προϋπολογισμών.

Αυτό που πραγματικά έπρεπε να πράξει η πολιτεία ήταν να προσπαθήσει να ενισχύσει την ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσεων αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του κοινωνικού ιστού και όχι να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική η εξόντωση και η εξαθλίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσχημα εξωγενείς παράγοντες.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πως με σύνεση και κοστολογημένες προτάσεις συμβάλλει πάντα προς την κατεύθυνση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια για την απουσία ελέγχων στην αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αισχροκέρδεια.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει την επαναφορά των συστηματικών και εντατικών αγορανομικών ελέγχων, που θα μπορούσαν να φέρουν ριζικά αποτελέσματα με την επαρκή στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΔΙΜΕΑ.

Οπως επίσης τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, έστω για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν κάποιοι από την ακρίβεια. Ενέργειες που βραχυπρόθεσμα θα αυτορρύθμιζαν την αγορά, τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις.

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή για πραγματικά μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το φάντασμα του πληθωρισμού που τρέφεται από την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter