Άνω κάτω η ΝΔ με τα σχολεία στο Αιγάλεω

Άνω κάτω η ΝΔ με τα σχολεία στο Αιγάλεω

Εκτός σύσκεψης με τον αναπληρωτή υπουργό Πέτσα ο δήμαρχος, αλλά συμμετείχε η αντιπολίτευση. Ο χρόνος πιέζει και η ΝΔ δείχνει το πρόσωπό της

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά ήταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με τους φορείς του Αιγάλεω για το πρόβλημα του υπό έξωση 9ου Δημοτικού σχολείου. Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας και η στάση των παραγόντων της κυβέρνησης και της ΝΔ μεταβάλλεται διαρκώς καθημερινά. Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ έχει θορυβηθεί από τις (διακομματικές) αντιδράσεις των πολιτών και προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Αυτό φάνηκε στην προαναφερθείσα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είχε αναβληθεί λόγω απουσίας του Στ. Πέτσα. Έλαμψε διά της απουσίας του ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας. Είναι εμφανές ότι του χρεώνουν τον εκτροχιασμό της κατάστασης και μπαίνει στο κάδρο των απολύτως υπευθύνων, Ο δήμαρχος επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και μάλιστα στην κοπή της πίτας της παράταξής του εμφανίστηκε, μίλησε ένθερμα και χειροκροτήθηκε ο πρώην δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος. Ωστόσο πολλά είναι ανοιχτά πλέον μετά την ούτως ή άλλως συμβολική απουσία του.

Τους φταίει η απλή αναλογική

Το κακό για τον δήμαρχο αλλά και για την κυβέρνηση είναι ότι δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Ο αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης Στ. Πέτσας δεν γνώριζε τα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια σεισμόπληκτα σχολεία. Δεν είναι σκόνη για να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι. Κι όμως, ούτε ο δήμαρχος κινήθηκε επαρκώς για το μεγάλο πρόβλημα ούτε η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε και κάνει ότι το ακούει έκπληκτη πρώτη φορά στη σύσκεψη της 14ης Φεβρουαρίου 2023. Πώς λοιπόν ακούει τους πολίτες και τα προβλήματά τους η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Η διοίκηση του δήμου Αιγάλεω και πολλών άλλων «γαλάζιων» οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης εμφάνιζαν ως πρόβλημα την έλλειψη ικανότητας διοίκησης λόγω της συγκρότησης δημοτικών συμβουλίων με την απλή αναλογική. Γι’ αυτό και ψήφισαν τον αντισυνταγματικό –όπως έκρινε το ΣτΕ– νόμο, για να έχουν λυμένα τα χέρια τους.
Στην ουσία θέλουν να έχουν τους δήμους και τις περιφέρειες ως φέουδα με κλακαδόρους συμβούλους και περνάνε τις αμφισβητούμενες σε πολλές περιπτώσεις αποφάσεις τους.
Η απόλυτη διακυβέρνηση όμως φάνηκε ότι προσκρούει στην καθημερινότητα των πολιτών και υπηρετεί μεμονωμένα συμφέροντα. Γι’ αυτό θέλουν λυμένα χέρια;

Το σχίσμα

Η κατάσταση στη ΝΔ πάντως φάνηκε εκτός από την απουσία του δημάρχου, που με τις πράξεις του έχει υποβοηθήσει στην έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου και στην ανακαίνιση του κτιρίου του από τους νέους ιδιοκτήτες παρακείμενου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, και από την παρουσία του αντιδημάρχου Τάκη Μανδραφλή, ο οποίος ήταν πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ήταν ο μοναδικός που αποστασιοποιήθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του 9ου δημοτικού σχολείου χωρίς να εγκαταλείπει την παράταξη, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι και κάποιοι αντιδήμαρχοι καλύπτουν τον δήμαρχο δημοσίως αλλά στις ιδιωτικές συνομιλίες τους με πολίτες τον εκθέτουν.
Πολλοί νυν και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ έχουν εμπλακεί επιζητώντας λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με ευθύνη προσώπων της παράταξής τους, έχοντας υπόψη ότι το «αγκάθι» του/των σχολείου/σχολείων κόβει ψήφους, καθώς αναδεικνύει την αναλγησία της εξουσίας για λύση σε καθημερινά προβλήματα, προβάλλοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (η γνωστή θατσερική ΤΙΝΑ). Είναι λογικό στον δρόμο προς την κάλπη να λαμβάνονται διάφορα φιλολαϊκά μέτρα (συνταξιούχοι, επιδόματα κ.λπ.) και γι’ αυτό προστρέχουν στην κυβέρνηση –δεν είναι της παρούσης η αναφορά σε πρόσωπα– ώστε να βρεθεί λύση και για το σχολείο στο Αιγάλεω.

Ο Πέτσας και η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο Στ. Πέτσας πέταξε πάλι το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, αναφέροντας ότι έχει καταθέσει την τροπολογία αλλά είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας και του επιτελικού Μαξίμου να πάει στη Βουλή. Η Ένωση Γονέων στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει αιτηθεί επιπλέον να συναντήσει τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Παράλληλα είναι σε εκκρεμότητα η έγκριση του φακέλου καταλληλότητας για το κτίριο του 14ου δημοτικού σχολείου το οποίο, με απόφαση του δημάρχου που έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις, θα φιλοξενήσει το 9ο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται κυριολεκτικά στον δρόμο εδώ και ενάμιση μήνα.
Στη σύσκεψη που έγινε κατόπιν ενεργειών της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω ήταν παρόντες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά τους έθεσαν τα ζητήματα ζητώντας λύση, παρόλο που, όπως λένε δημότες, δεν τέθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισκέφθηκε δύο φορές την πόλη και αναρωτιούνται ποιος (κεντρικά ή τοπικά) δεν του κοινοποίησε το φλέγον πρόβλημα των σχολείων. Πάντως σημειώνουν με νόημα ότι η σχολική στέγη θα αποτελέσει ζήτημα αιχμής για τους νυν και υποψήφιους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη ΝΔ, η οποία αναδεικνύει τον τρόπο διακυβέρνησής της σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο των δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση εγκλωβισμένη στο κουβάρι των υποσχέσεων.

Ημερίδα για τη σχολική στέγη

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και αντίδρασης για τη σχολική στέγη στο Αιγάλεω, η Ένωση Γονέων πραγματοποιεί ημερίδα σήμερα, Δευτέρα 20.02.2023, στις 18:30, στο αμφιθέατρο του 3ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω (Ιερολοχιτών 1 & Θηβών). Θα συζητηθεί το πρόβλημα της απουσίας εργασιών αποκατάστασης στα σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια, η απουσία υποδομών στα ειδικά σχολεία, η έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου και γενικότερα η εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης των υπαρχουσών σχολικών υποδομών στο Αιγάλεω.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter