Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ιταλίδας αντιφασίστριας Ιλάρια Σάλις – Θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές και δικαιούται ασυλίας

Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ιταλίδας αντιφασίστριας Ιλάρια Σάλις – Θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές και δικαιούται ασυλίας

Η Ιταλίδα αντιφασίστρια και ακτιβίστρια Ιλάρια Σάλις, που κρατείται σε φυλακή στην Ουγγαρία, με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησε δύο νεοναζί κατά την διάρκεια αντιδιαδήλωσης, είναι πιθανό να απελευθερωθεί από την φυλακή του Όρμπαν, αφού αποδέχθηκε να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές.

Η 39χρονη Σάλις, δασκάλα από τη Μόντσα, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από μια αντιδιαδήλωση κατά μιας νεοναζιστικής συγκέντρωσης. Της απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για απόπειρα επίθεσης και κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης.

Η περίπτωσή της προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας και Ουγγαρίας, αλλά και οργή στους Ιταλούς, καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Ουγγαρίας με αλυσίδες, τα χέρια της δεμένα με χειροπέδες και τα πόδια της κλειδωμένα μεταξύ τους. Αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 24 ετών.

Σε επιστολή προς τον δικηγόρο της, έχει περιγράψει λεπτομερώς τις συνθήκες που αντιμετώπισε μετά την σύλληψή της και την κράτηση της: κελιά γεμάτα αρουραίους και ζωύφια, δεν είχε δικαίωμα να κάνει μπάνιο για μέρες και δεν είχε πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την μεταχείρισή της από τις ουγγρικές αρχές ως «ταπεινωτική». Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, είχε καλέσει σε ένδειξη τον Ούγγρο πρέσβη, και είχε δηλώσει πως: «Αυτή τη φορά μου φαίνεται ότι η Ουγγαρία το παρατράβηξε». Πρόσθεσε ότι «η μεταχείριση ενός κρατουμένου με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πραγματικά λάθος, δεν συνάδει με τη νομική μας κουλτούρα».

Την υποψηφιότητα της Σάλις για μια θέση ευρωβουλευτή επιβεβαιώθηκε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Νίκολα Φρατογιάννι και Άντζελο Μπονέλι, των «Πράσινοι και Αριστερή Συμμαχία». Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, η Σάλις είχε δεχθεί πρόταση και από το κεντροαριστερό Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η υποψηφιότητά της «στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας ενός Ευρωπαίου πολίτη και επίσης στην αδράνεια των ιταλικών αρχών να επιτύχουν μια γρήγορη αποφυλάκιση υπέρ του κατ’ οίκον περιορισμού».

Ο αντίκτυπος της υποψηφιότητας στην υπόθεσή της παραμένει βέβαια ασαφής. Η εμπειρία λέει ότι η Σάλις θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών για να λάβει την ασυλία και να απελευθερωθεί, όμως όπως σημειώνει ο δικήγορος της, στην Ουγγαρία η ασυλία χορηγείται με την υποβολή των ψηφοδελτίων των υποψηφίων.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε στη συνέχεια να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται. Το ΕΚ το 2021 ψήφισε την άρση της ασυλίας τριών ευρωβουλευτών – του Κάρλες Πουιτζντεμόν, του Τόνι Κομίν και της Κλάρα Πονσάτι – οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Ισπανία μετά το παράνομο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η κίνηση αυτή επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο πατέρας της Σάλις, Ρομπέρτο Σάλις, δήλωσε ότι φοβάται για την ασφάλεια της κόρης του και τόνισε ότι είναι επείγον να επιστρέψει στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης: Eπίθεση-προειδοποίηση του Ισραήλ στην περιοχή του Ιράν με τα πυρηνικά; (Photos)

BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ιράν-Ισραήλ: Η Τουρκία καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές

Ισραήλ – Γάζα: Το Κατάρ σκέφτεται να επανεξετάσει τον ρόλο του στις συνομιλίες Χαμάς- Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter