Αντιδεξιός δεκάλογος Ανδρουλάκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Αντιδεξιός δεκάλογος Ανδρουλάκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, διαμορφώνοντας όχι μόνο «γραμμή» εκλογικής ισχύος αλλά και «γραμμή» επιβίωσης για μετά τις εκλογές της (σχεδόν) απλής αναλογικής. Σαν προκεχωρημένο φυλάκιο διαμορφώνει τον δεκάλογο των προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως βάση για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Όπως όλα δείχνουν, προτάσσεται η γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών με συγκεκριμένο περιεχόμενο, χωρίς προαπαιτούμενα προσώπων (πρωθυπουργών περιλαμβανομένων) και με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο πρότασης για συγκυβέρνηση περισσότερων των δύο κομμάτων.

Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζοντας ότι το δυναμικό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις κάλπες της (σχεδόν) απλής αναλογικής μπορεί να δυναμιτίσει ακόμα κι αυτή τη κομματική συνοχή, ιδίως (αν και όχι μόνο) εφόσον αυτό κλίνει προς φιλοΝΔ θέσεις, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να θωρακισθεί, κατά το δυνατόν, με ενίσχυση των εκλογικών της δυνάμεων που δεν είναι κατ΄ανάγκη φιλοΣΥΡΙΖΑ αλλά τουλάχιστον δεν είναι αντιΣΥΡΙΖΑ. Σε συνδυασμό με τις προσωπικές φιλοδοξίες των υποψηφίων για την εκλογή τους, επιχειρείται να εκτονωθεί η σύγκρουση μεταξύ των ηγετικών στελεχών της πρoτού αυτή φτάσει  στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όπου θα επικυρωθούν οι αποφάσεις για τους όρους μετεκλογικών συνεργασιών για συγκυβέρνηση. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από όλη την Ελλάδα τα υποψήφιοι και στελέχη είναι «κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχει υψηλό εκλογικό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

Όμως, είναι πολύ πιθανό μετά και την αντιΝΔ τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση για το κράτος δικαίου και τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα,  να επανιδεολογικοποιηθεί η μάχη της Χαριλάου Τρικούπη, θυμίζοντας πιο ηχηρά τη γραμμή που θεωρητικά και συνεδριακά έχει επικυρωθεί ότι «στρατηγικός αντίπαλος είναι η Δεξιά», σε συνδυασμό με την ανάδειξη των διαφορών με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Δεν προστίθεται στην εξίσωση των σοσιαλδημοκρατών ποιες κεντροαριστερές και φιλελεύθερες  δυνάμεις είναι ο δυνητικός σύμμαχος για επόμενη ημέρα. Όμως, έτσι βραχυκυκλώνονται όσοι από την δεξιά πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη   έχουν όποια αντιΑνδρουλακικά και αντιΠΑΣΟκικα σχέδια ενώ σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στις αντιδεξιές δυνάμεις της Χαριλάου Τρικούπη που πλειοψηφούν είτε πρόκειται γι αυτές που επιδιώκουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για εκείνες που προτάσσουν τη θέση να μην συνεργαστεί με κανέναν από τους δύο ώστε να δυναμώσει μέσα στην κοινωνία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.  Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόεμνα σε περίπτωση μετεκλογικών συγκλίσεων ακόμα και για κυβερνητικά σχήματα περισσοτέρων των δύο κομμάτων.

Με «ευαγγέλιο» προεκλογικό τις δέκα προτεραιότητες που θα θέσει προς επικύρωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα συλλογικά όργανα της Χαριλάου Τρικούπη (Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) για τις μετεκλογικές συνεργασίες, επιχειρείται να θωρακισθεί η πορεία προς τις κάλπες.  Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι διατυπώσεις στελεχών για προγραμματικές προτάσεις που θα τεθούν στους δυνητικά εταίρους-κόμματα εφόσον μετεκλογικά πάρει την τρίτη εντολή  σχηματισμού κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ. «Αν οι πολίτες διαμορφώσουν έτσι τα ποσοστά ώστε το πρώτο κόμμα να μην προχωρήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με βάση μια προγραμματική σύγκλιση», λέει στον ΣΚΑΪ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος, προ ημερών, και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος μιλώντας στο Action24 προέταξε κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη ενώ έβαλε και την παράμετρο πρότασης  προς τα δυο κόμματα ρίχνοντας ξανά στο δημόσιο διάλογο το… χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα – προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένο περιεχόμενο «και χωρίς προαπαιτούμενα προσώπων, χωρίς προϋποθέσεις ματαιοδοξίας και δικαίωσης πρωθυπουργών». Για τρικομματική συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού με στόχο την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και κοινωνικών αλλαγών κάνει κατά καιρούς ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει συμβάλλει καίρια στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε μια σύνοψη της κεντρικής θέσης της Χαριλάου Τρικούπη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος προέταξε ότι οι εκλογές είτε με απλή αναλογική είτε με ενισχυμένη επιβάλλουν προγραμματικό διάλογο μετά τις κάλπες-αν υπάρχουν προϋποθέσεις-, και το κυριότερο επιβάλλουν κάθε κόμμα να παρουσιάσει τη δική του προγραμματική πρόταση πριν τις κάλπες». Επισημαίνει ότι  πρωτεύον στοιχείο είναι η λαϊκή ετυμηγορία και προσθέτει ότι «αυτήν τη στιγμή οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το αν θα επιβιώσει ο κ.Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ (…).  Ενδιαφέρονται για τις πολιτικές και για τα προβλήματά τους. Για την οικονομία, την ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια παιδεία, την προοπτική για τη νέα γενιά».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και την παρουσία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, βγήκαν  πιο δυναμικά στο δημόσιο διάλογο τα στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας, Γεννηματικοί, αλλά και προερχόμενοι από την Ανανεωτική Αριστερά, σαν εμπροσθοφυλακή για την εκλογική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ηχηρή και η παρουσία του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ηλεία, όπου την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Έχει προβληματίσει τους πάντες ο κίνδυνος διαλυτικών καταστάσεων από τη συντονισμένη επίθεση  που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου, τόσο από τις πράσινες μεταγραφές στη ΝΔ, που θα συνεχιστούν,  όσο και  μέσω fake news που  διακινούν, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  κυβερνητικοί παράγοντες και διαπλεκόμενοι βραχίονές τους στα ΜΜΕ, για δυσφήμιση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, με απώτερο στόχο την εκλογική αποψίλωση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, το πλήγμα στο όποιο χτίσιμο συνθηκών εμπιστοσύνης μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ήταν βαθύ, μετά τις διατυπώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη και δεν έχει επέλθει ακόμα «ανάταξη», ούτε ύστερα από τις ήπιες δηλώσεις Τσίπρα για εξομάλυνση.

Πάντως, με αφορμή τα δημοσιεύματα για ομάδες που δρουν με στόχο την εκλογική χειραγώγηση και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, υπήρξαν καυστικά σχόλια από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης σχολίασε δηκτικά ως εξής: «Δεν υπάρχουν ομάδες και τεχνικές εκλογικής χειραγώγησης στην Ελλάδα, μας ενημερώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συμφωνώ μαζί του. Ουδείς μπορεί να σταθεί μπροστά στην τεχνογνωσία της κυβέρνησης»!

Προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση

Το πρόγραμμα των δέκα προτεραιοτήτων για μετεκλογικές συνεργασίες θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα προγραμματικά σημεία αιχμής που ήδη αδρά έχει σκιαγραφήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο μεταξύ άλλων τα εξής:

-Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και διάλογος για αλλαγή των αδικιών, που δημιουργεί ο Νόμος Κατρούγκαλου. Καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και  προώθηση των επαγγελματικών ταμείων.

-Άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds (καθορισμός χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων. Επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες. Προστασία της αγροτικής γης.

-Όλες οι  προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών. Αλλαγή του πλαισίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ βάσει  του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

-Την εφαρμογή προτάσεων για κοινωνικές κατοικίες (μέσω κτιριακού αποθέματος για ενοικίαση), με αιχμή τη στήριξη φοιτητών και νέων οικογένειών, σε συνδυασμό με μέτρα κατά της δημογραφικής γήρανσης.

-Νέο αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα, με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων, που περιλαμβάνει μόνιμες παρεμβάσεις και όχι προσωρινά επιδόματα, μείωση των φόρων στην εργασία, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μεγάλη μείωση στο σημερινό υψηλό όριο  αφορολόγητων γονικών παροχών, με  έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων

-Δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου (προτάσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα και ήπια πρωτογενή πλεονάσματα), με ανακατάταξη στους ευρωπαϊκούς πόρους και κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης, ώστε αυτοί να κατευθυνθούν προς την  εγχώρια παραγωγή,  προς τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον πρωτογενή τομέα και με προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση και τη διάχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή.

-Ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

-Κατάργηση διατάξεων νόμου της ΝΔ για τα εργασιακά,  που οδηγούν στην εργοδοτική ασυδοσία, αύξηση του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στήριξη των κλαδικών συμβάσεων, νέες  ρυθμίσεις  για τις νέες μορφές εργασίας, και ενίσχυση της δια βίου μάθησης

-Αναγέννηση  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ακύρωση πολιτικών που μετατρέπουν ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών επιχειρήσεων.

-Προτεραιότητά στην ποιοτική δημόσια παιδεία, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία,  εξωστρεφή Πανεπιστήμια και εσωτερική αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη, οικονομική ενίσχυση της έρευνας στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ένταση με διαρροές και ψηφοδέλτια

Οργή ΠΑΣΟΚ για τις «πράσινες» μεταγραφές στη ΝΔ: Ο κ. Μητσοτάκης πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημόσιου βίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter