Αντιφασιστικά ντοκιμαντέρ και ταινίες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Αντιφασιστικά ντοκιμαντέρ και ταινίες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Τι θα δούμε στο 2ο Solidarity Film Festival το πενθήμερο 1 με 5 Νοεμβρίου στο Κερατσίνι.

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η συνέντευξη Τύπου του 2ου Solidarity Film Festival, παρουσία των διοργανωτών του, αλλά και της Μάγδας Φύσσα, η οποία υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους μαθητές των σχολείων της Β’ Πειραιώς: «Το μέλλον κάθε χώρας βρίσκεται μέσα στις καρδιές αυτών των παιδιών που προσπαθούμε να διατηρήσουμε αθώες και αγνές από τα μορφώματα και τα μιάσματα του φασισμού» είπε, μεταξύ άλλων προτού το λόγο πάρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος του φεστιβάλ.

Ένα φεστιβάλ που δημιουργήθηκε από τον «Σύλλογο Πολιτισμού Παύλος Killah P. Φύσσας» πριν από ένα χρόνο, τον σύλλογο που διοργανώνει επίσης μια σειρά ραπ συναυλιών στη μνήμη του δολοφονημένου αντιφασίστα ράπερ, αλλά και την καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι κάθε Σεπτέμβριο. Μόνο καλό είναι που το φεστιβάλ στηρίζουν τώρα και οι δημοτικές αρχές Κερατσινίου και Δραπετσώνας, παραχωρώντας τις κεντρικές αίθουσες τους για τις προβολές του. Έτσι, τις 60 ταινίες απ’ την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο, που επιλέχθηκαν ανάμεσα από συνολικά 2.000 υποβολές ταινιών, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ. Μπενάκη 70) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου). Πρόκειται φυσικά για ταινίες που καυτηριάζουν την πληγή του νεοναζισμού, του ρατσισμού, του κοινωνικού πολέμου, των αποκλεισμών και όλων των φοβικών συνδρόμων.

Σκηνή από το ιταλικό ντοκιμαντέρ «Brucia Ancora Dentro» που θα προβληθεί το Σάββατο 4/11

Αξίζει να αναφέρουμε δύο από αυτές: Το ιταλικό ντοκιμαντέρ «Brucia Ancora Dentro» με την ιστορία του νεαρού αντιφασίστα Dax που δολοφονήθηκε από φασίστες στο Μιλάνο του 2003. Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 4/11 και χρήζει μεγάλης σημασίας όχι μόνο η προβολή του, αλλά και η όλη εκδήλωση, εφόσον πρωτύτερα θα γίνει συζήτηση με συγγενείς θυμάτων, θυμάτων και αλληλέγγυων στον αγώνα κατά του φασισμού και της αστυνομικής βίας που θα έρθουν στη χώρα μας. Έτσι, για πρώτη φορά η μητέρα του Dax θα συναντηθεί με τη Μάγδα Φύσσα, τη μητέρα του Παύλου Φύσσα – αυτή είναι η κοινή τραγική μοίρα των ανθρώπων που καταφέρνουν, όμως, να κάνουν τον πόνο τους εφαλτήριο για την αντίσταση στα σύγχρονα ναζιστικά μορφώματα.

Ένα άλλο ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζει από το πρόγραμμα είναι ελληνικό και αφορά την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών που ο δημιουργός Γιώργος Μουτάφης κατέγραφε με την κάμερα του την τελευταία δεκαπενταετία! Λέγεται «The Other Half», θα προβληθεί την Πέμπτη 2/11 και θα το προλογίσει ένας δικός μας άνθρωπος, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοΐτης. Λεπτομέρεια: Παρόλο που στις περισσότερες προβολές των ταινιών θα παραστούν οι συντελεστές τους, ο Μουτάφης δεν θα βρίσκεται εκείνη τη μέρα στο Κερατσίνι, καθώς αυτόν τον καιρό βρίσκεται στην εμπόλεμη Γάζα της Παλαιστίνης.

Το πρόγραμμα θα είναι χωρισμένο σε ζώνες θεματικές, αφιερωμένες ανά ημέρα στο Προσφυγικό και στο Φύλο σε Πρώτο Πλάνο, στην Αστυνομική Βία, στο Περιβάλλον, στο τρίπτυχο Δικαιώματα/ Ελευθερίες/ Συμπερίληψη, στην Κοινωνική Ευαισθητοποίηση και στην Απώλεια. Στις ταινίες θα απονεμηθούν βραβεία συμμετοχής στο φεστιβάλ και τιμητικά βραβεία από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος, παρακολουθήσαμε κάποια από τα σποτάκια του φεστιβάλ, που σκηνοθέτησαν οι Ταξιάρχης Δεληγιάννης – Βασίλης Τσιουβάρας με δηλώσεις ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι στηρίζουν τη διοργάνωση (Χρήστος Στέργιογλου, Ρένη Πιττακή, Φοίβος Δεληβοριάς κ.α.) Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σχετικά με την επιλογή των ταινιών, το περιεχόμενο τους και τη συμμετοχή των ξένων συγγενών θυμάτων του φασισμού, που θα έρθουν στην Ελλάδα – όπως ήδη είπαμε – την προτελευταία μέρα του φεστιβάλ.

Το πενθήμερο 1 με 5 Νοεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κερατσίνι. Για τον Παύλο Φύσσα, για όσους συνανθρώπους μας έπεσαν θύματα της νεοναζιστικής βίας και, κυρίως, για τον αγώνα ενάντια στον φανερό ή αθέατο φασισμό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του 2ου Solidarity Film Festival Killah P εδώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter