Αντιμέτωπη με την πρώτη απεργία διπλωματών εδώ και 20 χρόνια η Γαλλία

Αντιμέτωπη με την πρώτη απεργία διπλωματών εδώ και 20 χρόνια η Γαλλία

Σε απεργία κατήλθε την Πέμπτη το προσωπικό του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θέτουν σε κίνδυνο, σύμφωνα με το ίδιο, την αποτελεσματικότητα και το κύρος της γαλλικής διπλωματίας.

Η απεργιακή κινητοποίηση, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σ’ ένα παραδοσιακά διακριτικό υπουργείο, ελάχιστα ευεπίφορο σε διενέξεις, οργανώθηκε από έξι συνδικάτα και μια ομάδα 500 νεαρών διπλωματών.

Αντικείμενο των κινητοποιήσεων αποτελεί το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα δημιουργεί ένα νέο σώμα κρατικών διοικητών και προβλέπει πως οι υψηλόβαθμοί δημόσιοι λειτουργοί δεν θα ανήκουν πλέον σε μια συγκεκριμένη διοίκηση, αλλά θα καλούνται αντιθέτως να αλλάζουν τακτικά διοικήσεις σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Για τους διπλωμάτες, περίπου 700 από τους οποίους αφορά άμεσα η μεταρρύθμιση, αυτό μεταφράζεται σε συγχώνευση και στη συνέχεια στη σταδιακή «εξάλειψη» μέχρι το 2023 των δύο ιστορικών σωμάτων της γαλλικής διπλωματίας, των πληρεξουσίων υπουργών (πρεσβευτές) και των συμβούλων εξωτερικών υποθέσεων.

Πρόκειται δηλαδή, εκτιμούν πολλοί απ’ αυτούς, για «το τέλος της επαγγελματικής διπλωματίας» στη Γαλλία, η οποία διαθέτει το τρίτο διπλωματικό δίκτυο σε διεθνές επίπεδο, έπειτα από εκείνα των ΗΠΑ και της Κίνας.

Πηγή: AFP, France24

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter