Αντίπαλος του Πούτιν για… δύο εβδομάδες – Μπλόκο στην υποψηφιότητα του Ναντιέζντιν

Αντίπαλος του Πούτιν για… δύο εβδομάδες – Μπλόκο στην υποψηφιότητα του Ναντιέζντιν
Boris Nadezhdin (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Μπλόκο στην υποψηφιότητα του Μπόρις Ναντιέζντιν για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας έβαλε η εκλογική επιτροπή της χώρας. Σε δήλωσή του, επικριτής του Κρεμλίνου – ο οποίος τάσσεται κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – υποστήριξε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) αρνήθηκε να τον εγγράψει ως υποψήφιο για την εκλογική διαδικασία του Μαρτίου 2024.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Ναντιέζντιν ανέφερε ότι παρέδωσε περισσότερες από τις 100.000 απαιτούμενες υπογραφές στις εκλογικές αρχές, για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, πριν από μερικές μέρες, η CEC είχε δηλώσει ότι εντόπισε προβλήματα στις υπογραφές και τελικά, ακύρωσε την υποψηφιότητά του.

Η εκστρατεία του Ναντιέζντιν αντιμετώπισε δυσκολίες, όταν η ομάδα εργασίας της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι εντόπισε πάνω από 15% άκυρες υπογραφές στα έγγραφα που απαιτούνται για να διεκδικήσει την προεδρία, υπερβαίνοντας το επιτρεπόμενο όριο του 5%.

Σύμφωνα με την CEC, ο Ναντιέζντιν συγκέντρωσε μόνο 95.587 νόμιμες υπογραφές, 5.000 λιγότερο από τις αναγκαίες 100.000. Στο άκουσμα της απόφασης, ο 60χρονος πολιτικός, που είχε θεωρηθεί ως η καλύτερη ελπίδα για την αντιπολίτευση – προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας. «Η συμμετοχή μου στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι η σημαντικότερη πολιτική απόφαση της ζωής μου. Δεν εγκαταλείπω τις προθέσεις μου», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ναντιέζντιν, ως υποψήφιος πολιτικού κόμματος, έπρεπε να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές σε τουλάχιστον 40 περιφέρειες προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου. Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι δεν θεωρεί τον Ναντιέζντιν σοβαρό αντίπαλο για τον Πούτιν, ο οποίος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα κερδίσει τις εκλογές με βάση τη σαρωτική λαϊκή υποστήριξη στο πρόσωπό του.

Σημειώνεται, ότι η κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και του εξόριστου πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, έχει εκφράσει στον παρελθόν την υποστήριξή της προς τον Ναντεζντίν.

Διαβάστε επίσης: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία – Αγκάθι τα drones Bayraktar

Γιατί τρομάζει τη Δύση η συνέντευξη Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον… πριν καν προβληθεί (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter