Ουγγαρία: Αντισυνταγματική η πολιτική Όρμπαν για το άσυλο κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ουγγαρία: Αντισυνταγματική η πολιτική Όρμπαν για το άσυλο κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας απέρριψε την Παρασκευή μια έφεση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν κατά μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για θέματα μετανάστευσης. Το ανώτατο δικαστικό σώμα της χώρας αναγνωρίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν μπορεί να βάλλει εναντίον της απόφασης του ΔΕΕ ούτε να εξετάσει την πρωτοκαθεδρία του κοινοτικού δικαίου.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από το δικαστήριο να εξετάσει μια απόφαση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από το ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο καταδίκαζε την Ουγγαρία για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από μια απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, η οποία κατέστησε ορισμένα μέρη του κοινοτικού δικαίου ασυμβίβαστα με το Σύνταγμα της χώρας.

Κίνδυνος οικονομικών κυρώσεων

Αν και η ΕΕ καταδίκασε έντονα την πολωνική απόφαση, ο Βίκτορ Όρμπαν, αντίθετα, την χαιρέτησε και κάλεσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να σεβαστούν την κυριαρχία των 27 κρατών μελών της Ένωσης.

Αμέσως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι υποδέχθηκε θετικά την απόφαση την Παρασκευή: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έδωσε στην κυβέρνηση αυτό που ήθελε. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΕΕ και να σταματήσει η απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέυντερς, εξέφρασε τη λύπη του για την προσφυγή της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη τον Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη» και λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία «για μη συμμόρφωση» στην απόφαση του ΔΕΕ. Η Ουγγαρία μπορεί να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter