Απεργία: Η χώρα κατεβάζει ρολά και απαντά στην ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Κανονικά οι πτήσεις

Απεργία: Η χώρα κατεβάζει ρολά και απαντά στην ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Κανονικά οι πτήσεις
Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ξεκίνησαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στις 11:00 με χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι αλλά και συνταξιούχοι να δίνουν ηχηρό παρών στους δρόμους δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δική τους απάντηση στην ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΓΕΣΕΕ , ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία διεκδικώντας μεταξύ άλλων, αύξηση μισθών, μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και αξιοπρεπή διαβίωση για όλους ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι φοιτητικές παρατάξεις, εργατικά σωματεία, σωματεία βάσης και συνδικάτα.

Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη, καθώς και στην οδό Σταδίου.

Συγκεκριμένα, με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει» η ΓΣΕΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους. Η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται» τονίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

«Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ που παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της».

«Η απεργία μας αυτή, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 7% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!» λέει η ΑΔΕΔΥ και καλεί σε συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος στις 11 π.μ.

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι καθώς «εξαθλιώνει περαιτέρω τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, αφού οι τιμές των αγαθών αυξάνονται ραγδαία και το λαϊκό εισόδημα έχει εξανεμιστεί» , «κυρίαρχο αίτημα στην απεργία μας είναι το αίτημα να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα (στις 11 π.μ.) δίνοντας τον δικό του τόνο ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ζητώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ μεικτά.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί επίσης η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που μιλά για τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα που προκαλούν ζάλη.

Ραντεβού στα Προπύλαια έδωσαν και πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανάμεσά τους το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), η Λαϊκή Ενότητα κ.ά.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν με στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι ενώσεις Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΕΡ) προκήρυξαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτρέπεται η εργασία των συναδέλφων που θα καλύπτουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

Στα λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 – 10:00 π.μ. (έξοδος λεωφορείων από αμαξοστάσια από τις 8:30 π.μ.) ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ακινητοποιούνται για 24 ώρες θα μείνουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος , το τραμ και τα τρόλει. Επίσης, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός.

Στην απεργία θα συμμετέχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας. Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Επίσης δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Υπενθυμίζεται ότι, στην απεργία θα λάβει μέρος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ.

Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν ωστόσο οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μετά την απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας.

Η απόφαση συμμετοχής στην απεργία είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter