Τελειώνει ο πόλεμος των 150 ημερών στο Χόλιγουντ

Τελειώνει ο πόλεμος των 150 ημερών στο Χόλιγουντ

Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ σεναριογράφων και στούντιο στο Χόλιγουντ φαίνεται να βάζει τέλος στην απεργία που είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο οι «γραφιάδες» ταινιών και σίριαλ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Προσωρινή συμφωνία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ με τα στούντιο παραγωγής

Ύστερα από 146 μέρες απεργίας των μελών της ένωσης σεναριογράφων Writers Guild of America, επήλθε προσωρινή συμφωνία μεταξύ των απεργών και των χολυγουντιανών στούντιο παραγωγής. Η εν λόγω συμφωνία φαίνεται πως βάζει ουσιαστικά τέλος στη μία από τις δύο απεργίες (εκείνη των ηθοποιών συνεχίζεται) που είχαν παγώσει το σύστημα παραγωγής στο Χόλιγουντ, προκαλώντας απώλεια εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κινηματογραφικές εταιρείες αλλά και τις streaming πλατφόρμες. Ταινίες, σειρές, τηλεοπτικά σόου και ψυχαγωγικά μαγκαζίνο είχαν βάλει προσωρινά λουκέτο λόγω της απεργίας οδηγώντας αρκετούς ανθρώπους στην αβεβαιότητα και την απώλεια της εργασίας τους. Τώρα το σκηνικό μοιάζει να αλλάζει αρκεί να συμφωνήσουν και τα μέλη της ένωσης με τα επίμαχα μέρη της συμφωνίας που αφορά όχι μόνο τις οικονομικές απολαβές αλλά και το κομμάτι της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην δημιουργική διαδικασία των παραγωγών. Εδώ να πούμε πως οι διεκδικήσεις των σεναριογράφων και των ηθοποιών είναι σχεδόν παρόμοιες καθώς οι πρώτοι ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συγγραφή σεναρίων (με συνέπεια να πληρώνονται λιγότερο) ενώ οι ηθοποιοί φοβούνται ότι η εικόνα ή η φωνή τους θα κλωνοποιηθεί.

Το μεγαλύτερο όμως αγκάθι αφορά στην κατανομή των εσόδων που συνδέονται με τις υπηρεσίες streaming. Οι σεναριογράφοι – όπως και οι ηθοποιοί- ζητούν να αμείβονται με περισσότερα χρήματα όταν μια από τις ταινίες τους ή τις σειρές τους γνωρίζει επιτυχία σε μία πλατφόρμα αντί να λαμβάνουν μια εφάπαξ πληρωμή, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από ότι συνήθως, ανεξάρτητα από τη δημοτικότητα που έχει η ταινία ή η σειρά που συμμετέχουν.

Τα σημάδια πάντως δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά για το αίσιο τέλος στην κόντρα σεναριογράφων- παραγωγών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στούντιο και των εκπροσώπων του WGA είχαν ξαναρχίσει την περασμένη Τετάρτη ύστερα από το πάγωμα των συνομιλιών που κρατούσε για περισσότερο από ένα μήνα. Η συμφωνία για το τριετές συμβόλαιο που συμφώνησαν οι δύο διαπραγματευτικές πλευρές πρέπει πάντως να εγκριθεί από τα 11.500 μέλη της ένωσης των σεναριογράφων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, πριν να μπει σε εφαρμογή. Στις συζητήσεις που διήρκησαν τρεις μέρες το Χόλιγουντ εκπροσωπήθηκε από τα αφεντικά των Disney (Μπομπ Άιγκερ), Netflix (Τεντ Σαράντος), Warner Bros (Ντέιβιντ Ζάσλαβ) και Universal (Ντόνα Λάνγκλι).

Σύμφωνα με μελέτη των Financial Times το κόστος του διπλού απεργιακού μετώπου – κάτι που είχε να συμβεί στο Χόλιγουντ από το 1960- προκάλεσε απώλεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο για τα στούντιο (άνθρωποι της Warner ανέφεραν ότι η ζημιά για το στούντιο ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια) αλλά και για την οικονομία της Καλιφόρνιας.
Με τεχνικούς όρους πάντως η απεργία των σεναριογράφων δεν έχει λήξει. Θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της WGA ήταν 154 ημέρες το 1988.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter