Απεργιακές κινητοποιήσεις με φόντο την ακρίβεια

Απεργιακές κινητοποιήσεις με φόντο την ακρίβεια

Θηλιά στον λαιμό των ελλήνων πολιτών έχει γίνει η ακρίβεια, με τα νοικοκυριά να τα βγάζουν πλέον δύσκολα πέρα. Έτσι, σε απεργιακές κινητοποιήσεις με φόντο την ακρίβεια και βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών καλούν στις 9 Νοεμβρίου οι ομοσπονδίες εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ΠΑΜΕ και άλλα συνδικάτα.

Ειδικότερα, 24ωρη απεργία την ημέρα που θα απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωση ότι προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ, με κυρίαρχο αίτημα «Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα κάλεσμα έχει κάνει και η ΓΣΕΕ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχη, «ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, μετά τα βάρη των μνημονίων και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».

«ΟΛΟΙ στον αγώνα! Όλοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη! Για να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. φθηνό ρεύμα και τρόφιμα για το λαό», αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση απεργιακού ξεσηκωμού και αγωνιστικής κλιμάκωσης, με πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ανέδειξαν την ανάγκη πριν γίνουν pass οι μισθοί και η ζωή μας, να δυναμώσει το αγωνιστικό κλίμα και η πίεση για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα. Να είναι απάντηση στο κύμα ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, τους εκβιασμούς και τα καλέσματα για προσαρμογή στο θάνατο με την παροχή δελτίων για φαγητό και θέρμανση. Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη επιχειρηματικών των ομίλων!

Έθεσαν τον άξονα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους επίδοξους σωτήρες που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις και σωτηρία. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους σωτήρες δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα βάζει τους αγώνες και την παρέμβαση μας στην άκρη, που θα εντάσσει τους αγώνες μας σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων, που θα αυξάνονται.

Στον αντίποδα οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού με τη στάση και τις θέσεις τους επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά το ρόλο τους ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των αγώνων στη γραμμή και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Επιχειρούν μέσω των προτάσεων τους να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους, να τους ενσωματώσουν στα παιχνίδια των κυβερνητικών εναλλαγών». Και τονίζει σε άλλο σημείο: «Καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι οι δυνάμεις που δρουν και παρεμβαίνουν με το μάτι στην αντοχή της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με τους κοινωνικούς διαλόγους. Έχουν ενεργό ρόλο στην επίθεση που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, στη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων».

«Οι αγώνες σε Cosco, Εfood, ΛΑΡΚΟ, στα λιπάσματα και στα πετρέλαια της Καβάλας, ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που εξελίσσεται στη Μαλαματίνα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!» σημειώνει ακόμα το ΠΑΜΕ.

ΓΣΕΕ: Πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter