Από τη «γαλάζια φούσκα» στον «μεταρρυθμιστικό» αφρό των ημερών του ΚΙΝΑΛ

Από τη «γαλάζια φούσκα» στον «μεταρρυθμιστικό» αφρό των ημερών του ΚΙΝΑΛ

Πάνω στο αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη που απορρίπτει ως αναποτελεσματικές για τη χώρα τόσο την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ όσο και την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ , ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του κόμματος “κεντούν” την επιχειρηματολογία τους στις δημόσιες παρεμβάσεις και κεντρίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Χτίζουν συστηματικά την επικοινωνιακή τους τακτική, εμφανίζοντας ένα νέο ΠΑΣΟΚ που “ενοχλεί”. Ετσι, φιλοδοξούν να κατακτήσουν με ταχύτητα πολιτικό και εκλογικό έδαφος. Επιχειρούν να εμφανίσουν το ΚΙΝΑΛ ως τον φορέα της δυναμικής αντιπολίτευσης , που, με συγκεκριμένες προτάσεις, έχει πρόγραμμα για τη χώρα. «Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παίζει πια μόνος του. Η δυναμική που έχουμε αναπτύξει είναι μόνο η αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, εκπροσωπώντας στη βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, και τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι το κεντρικό μοτίβο του ΚΙΝΑΛ στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ήταν «ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον Ελληνικό λαό. Λέμε «όχι» σε μικροκομματικά παιχνίδια εντυπώσεων που εξυπηρετούν ευκαιριακές στρατηγικές».

Ετσι, με επίκεντρο το χειρισμό της πρόσφατης κακοκαιρίας από τους “γαλάζιους” επιτελείς, τα πυρά ήταν καταιγιστικά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες και με τον χαρακτηρισμό «επικοινωνιακή φούσκα» το ΚΙΝΑΛ σκιαγραφεί το επιτελικό κράτος . Η γραμμή που εξέφρασε ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ότι κυβέρνηση και Πρωθυπουργός αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Μάλιστα, ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε προκλητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που εμμέσως καταλόγισε ευθύνες στους μετεωρολόγους και την παραλλήλισε με το περιστατικό που αφορούσε τη μελέτη Τσιόδρα για τις εντατικές, που, όπως σημείωσε, κανείς στην κυβέρνηση δεν την ήξερε, δεν την είδε, δεν την παρέλαβε.

«Το επιτελικό σας κράτος απέτυχε επί του πεδίου, αφού δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή φούσκα, που έσκασε με κρότο», είπε μετ΄επιτάσεως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βουλή δεν έλειψαν οι βολές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, πέρασε κάτω από τον πήχυ ως κυβέρνηση ενώ απέτυχε και ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα τελευταία δύομισι χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι η αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στη δυναμική και την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής αποπνέει «καθεστωτική αντίληψη». Οπως εξήγησε αναλυτικά ο Μιχάλης Κατρίνης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά την αντίληψη της ΝΔ, το κέντρο μπορεί «να ταυτίζεται με ακραία στοιχεία και συμπεριφορές, με νεοσυντηρητικές πολιτικές», όπως αυτές που «κυριαρχούν στην πολιτική της ΝΔ σήμερα και που δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με το χώρο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής». Από την άλλη, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αποτελεί το νέο ιδιοκτήτη της δημοκρατικής παράταξης, «έχοντας όμως στο πολιτικό του μητρώο την στενή, την απόλυτη συμπόρευση με τον κ. Καμμένο».

Κατά το ΚΙΝΑΛ, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «πάντα εγκλωβισμένη στον λαϊκισμό, την πόλωση και το διχασμό», και «δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές προοδευτικές πολιτικές». Είναι αξιοσημείωτο ότι πλέον το ΚΙΝΑΛ βάζει στο στόχαστρό του και την αντιπολιτευτική τακτική της Ελληνικής Λύσης. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου γίνεται «αρωγός της κυβέρνησης της ΝΔ σε οποιοδήποτε θέμα πολιτικής στρατηγικής προκύπτει» και ο αρχηγός του επιτίθεται στο Κίνημα Αλλαγής και στον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως, η τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ την επόμενη περίοδο, ορίζεται από την εξωστρέφεια με επίκεντρο τη «διαμόρφωση ενός προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού σχεδίου» με θετικές προτάσεις -λύσεις για την χώρα. Το ΚΙΝΑΛ προβάλλει την ανάγκη για νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα και τους πολίτες, που να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και να προτείνει αποτελεσματική αμυντική και εξωτερική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ξεκινούν το επόμενο διάστημα έναν διάλογο με τους πολίτες. «Κατεβαίνουμε στην κοινωνία για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με θετικό λόγο και επιχειρήματα. Με πρόγραμμα και αξιοπιστία. Με νέα, καθαρά και φωτεινά πρόσωπα. Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό, με πρωταγωνιστή τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Μεταξύ των προτάσεων που ήδη έχει διαμορφώσει η Χαριλάου Τρικούπη, ύστερα από συζητήσεις στελεχών του με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, περιλαμβάνονται η άμεση αύξηση του εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις), η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για ορισμένα βασικά αγαθά, τουλάχιστον για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα., η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 2022, «αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους», στη θέση του ΕΚΑΣ που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter