Από το Μαξίμου στα χέρια των κομμάτων το προσχέδιο του άρθρου 54 για την ψήφο των αποδήμων

Από το Μαξίμου στα χέρια των κομμάτων το προσχέδιο του άρθρου 54 για την ψήφο των αποδήμων

Ο υπουργός Επικρατείας και συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης ετοίμασε και απέστειλε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων το προσχέδιο του κειμένου αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, ώστε να «θωρακισθεί» συνταγματική η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων.

Ήδη βρίσκεται υπό μελέτη και επεξεργασία από τους νομικούς, τους ειδικούς επιστήμονες και τους υπεύθυνους των κομμάτων για το ζήτημα. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις αναδιαμόρφωσης του προσχεδίου, ώστε το κείμενο να φτάσει πιο «ώριμο» , ως σχέδιο κειμένου στην Επιτροπή της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την ερχόμενη Τετάρτη (30.10.2019) για τελική επεξεργασία και ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στο προς αναθεώρηση άρθρο 54, ενσωματώθηκε διάταξη με γενικό χαρακτήρα ως προς τη διατύπωσή της που να προβλέπει ότι μπορούν νομοθετικά θα τεθούν κριτήρια περιορισμού (χρόνος απουσίας αποδήμων, πιστοποίησης παρουσίας κ.ά.) στην διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ είχαν επιμείνει στην ανάγκη να ενταχθεί στο υπό συνταγματική αναθεώρηση άρθρο 54 πρόβλεψη , ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας σχετικά με τους περιορισμούς στη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες για την συνταγματική αναθεώρηση είναι πιεστικές και όλοι έχουν τεθεί σε εγρήγορση.

Παράλληλα, εν αναμονή βρίσκονται όλα τα κόμματα για τη νομοθετική ρύθμιση που θα ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των κοινών σημείων, που αναδείχθηκαν από τη Διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, με στόχο να εξασφαλισθούν οι 200 ψήφοι στη Βουλή που εκ του Συντάγματος χρειάζονται για να τεθεί αυτή εν ισχύ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter