Απόφαση – «σταθμός»: Παράνομη η επ’αόριστον αποθήκευση προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Απόφαση – «σταθμός»: Παράνομη η επ’αόριστον αποθήκευση προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Απόφαση – σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποφάνθηκε πως μία αστυνομική Αρχή δεν μπορεί να διατηρεί επ’ αόριστον προσωπικά δεδομένα ενός πολίτη. Μία απόφαση που συνειρμικά οδηγεί στις νέες ταυτότητες που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Η επ’αόριστον αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων από αστυνομία ενός οδηγού που έχει συλληφθεί για κατανάλωση αλκοόλ, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο με δακτυλικό αποτύπωμα Μαξίμου

Τι απαντά το υπουργείο ΠΡΟΠΟ στην αποκάλυψη του Documento για τις ταυτότητες

Η αποκάλυψη του Documento για τις νέες ταυτότητες στην ερώτηση Ραγκούση στη Βουλή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μία απόφαση – σταθμό, που θα συζητηθεί ουκ ολίγες φορές στο μέλλον καθώς δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο, απεφάνθη πως η αστυνομία δεν μπορεί να αποθηκεύει για «απροσδιόριστο» χρόνο το προφίλ, φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα ενός οδηγού που συνελήφθη επειδή είχε καταναλώσει υπέρ το δέον αλκοόλ.

Αφορμή κατέστη η πολυετής δικαστική διένεξη του Fergus Gaughran με την αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας. Ο κ. Gaughran, είχε καταδικαστεί το 2008 από εγχώριο δικαστήριο καθώς τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ κοντά στο Αρμάγκ και του επιβλήθηκε απαγόρευση οδήγησης για έναν χρόνο.

Αυτόματα ξεκίνησε και μία δεύτερη, μακρόχρονη και απείρως σημαντικότερη δικαστική αντιπαράθεση με την ιρλανδική αστυνομία, αυτή τη φορά, για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων του. Όπως υποστήριζε, η διατήρηση των βιομετρικών δεδομένων του στα αρχεία της αστυνομίας συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα του αδικήματος που επιτελέστηκε. Και δικαιώθηκε.

Η δικαστική διένεξη ξεκίνησε στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου το 2009. Το 2015 η υπόθεσή του έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί την περασμένη Πέμπτη, κέρδισε με το δικαστήριο να καταλήγει στην ετυμηγορία πως τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν.

Επτά δικαστές συμφώνησαν ότι η διατήρηση των δεδομένων από την αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας συνέβη κατά παράβαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βάζοντας, έτσι, «φρένο» στην πρακτική που εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος.

Πηγή: BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter