Αποκάλυψη: Διώκει την πραγματική αριστεία ο μηχανισμός της ΝΔ

Αποκάλυψη: Διώκει την πραγματική αριστεία ο μηχανισμός της ΝΔ

Το «όσοι δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου» της μετεμφυλιακής Δεξιάς αναβιώνει η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κυνηγάει με κάθε τρόπο τους «αντιφρονούντες». Το τι συμβαίνει στον ελληνικό πολιτισμό με την εκδικητική μανία της υπουργού Λίνας Μενδώνη και τους αρχαιολόγους, στους οποίους κάνει έξωση γιατί αντιδρούν σε όσα κάνει, είναι γνωστό. Το Documento φέρνει στο φως μια άλλη περίπτωση.

Πρόκειται για την ιεραρχική καθήλωση εργαζομένου στο νοσοκομείου Σύρου με αιτία, όπως καταγγέλλεται, ότι είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που σέρνονται σιωπηλά στα δικαστήρια. Από αυτές που ψάχνουν δικαίωση απέναντι στις ετσιθελικές αποφάσεις συχνά εγκάθετων κομματικών στελεχών που ως επί το πλείστον εκτελούν εντολές άνωθεν και δεν αφήνουν την αληθινή αριστεία στο ελληνικό δημόσιο να καρπίσει. Τέτοιοι καταγγέλλονται ότι είναι ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Σύρου Μιχάλης Ζουλουφός αλλά και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός. Μαζί τους ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας Στρατής Σημαντήρης που γνωμοδότησε ότι η απόκτηση τεσσάρων μεταπτυχιακών τίτλων από εργαζόμενο, μαζί με το γεγονός ότι είναι υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο και τις πολλές άλλες διακρίσεις, έγινε εις βάρος της υπηρεσίας του στο νοσοκομείο! Εντέλει είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που η εξέλιξή του με βάση τις γνώσεις και την πείρα του κόπηκε με το «έτσι θέλω» από κομματικά εγκάθετους, γιατί, όπως καταγγέλλεται σχετικά, έχει ταυτότητα κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η τυφλή εκδικητική μανία αυτών των «γαλάζιων» στελεχών λειτούργησε όχι για να δοθεί η θέση σε κάποιον άλλο, επίσης κομματικά εγκάθετο, αλλά απλώς για να μην τοποθετηθεί σε θέση ευθύνης ένας δημόσιος υπάλληλος που τυγχάνει να διαθέτει κομματική ταυτότητα διάφορη από αυτή της ΝΔ. Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της διοικητικής Δικαιοσύνης. Εχει ήδη κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης που δεν τοποθετεί τον Α.Ε. (τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) στη θέση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Προκαλεί τον θαυμασμό με τα προσόντα του

Είναι ο άνθρωπος που έχει 32 έτη δημόσιας υπηρεσίας, έχει πτυχίο νοσηλευτικής, τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στη διοίκηση μονάδων υγείας και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και προπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Από την άλλη, φροντίζει να έχει συνεχόμενη κατάρτιση και επανακατάρτιση στα αντικείμενα εργασίας του αφού έχει συμμετάσχει συνολικά σε 83 εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε 108 συνέδρια, ημερίδες, φόρουμ, όπου έχει παρουσιάσει συνολικά 69 επιστημονικές εργασίες, όλες σχετικά με την υγεία. Μπορεί να επιδείξει δεκάδες συμμετοχές σε έρευνες και ερευνητικά της υγείας προγράμματα. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο με έξι ηλεκτρονικά βιβλία όπως έχουν εγκριθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και 18 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μάλιστα διαθέτει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και πλούσια διδακτική πείρα έχοντας διδάξει στη Μέση Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή του νοσοκομείου αλλά και σε ΙΕΚ Σύρου διάφορα μαθήματα αναγόμενα στη νοσηλευτική επιστήμη.

Πολυσχιδής δράση εντός της υπηρεσίας

Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η δράση του εντός του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετεί εδώ και πολλά έτη, καθώς έχει οργανώσει και παρουσιάσει πολυάριθμα ενδοκλινικά μαθήματα στον χώρο εργασίας, συμμετέχει στην τριμελή Επιτροπή Εκπαίδευσης του νοσοκομείου Σύρου και έχει την ευθύνη της οργάνωσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης. Συμμετείχε με απόφαση του διοικητή του ΓΝ Σύρου στην ομάδα εργασίας για τη διαχείριση του ιατρικού φακέλου των ασθενών, αλλά και ως τακτικό μέλος της επιτροπής για την άμεση εφαρμογή και διάδοση της χρήσης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας (ΟΠΣΥ) στο ΓΝ Σύρου. Από την άλλη, με εισηγήσεις του δημιουργήθηκαν πρωτοποριακές δομές και συγκεκριμένα:

– Επειτα από ολοκληρωμένη πρότασή του το 2011 θεσμοθετήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία γραφείο ποιότητας στο νοσοκομείο Σύρου, ενώ συμμετείχε ως τακτικό μέλος της επιτροπής για την άμεση πιλοτική εφαρμογή της κωδικοποίησης του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (ΚΕΝ – DRGs) στο ΓΝ Σύρου.

– Επειτα από εισήγησή του έγινε αποδεκτή η πρότασή του για υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων προσυμπτωματικών ελέγχων στην κοινότητα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την έγκαιρη (πρώιμη) ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε όλους τους άντρες και την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω της χρήσης του χάρτη heartscore του πληθυσμού στόχου της Σύρου.

– Με πρότασή του εντάχθηκε το νοσοκομείο στο πρόγραμμα PATH (Performance Assessment Tool for Quality Improvement in Hospitals) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ορίστηκε υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος για την παρακολούθηση των 12 από τους 13 δείκτες που ορίζει το πρόγραμμα.

– Οταν ήταν διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2013, συνέταξε εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και άρχισε να εφαρμόζεται από την αρχή του 2012, ενώ την ίδια περίοδο το νοσοκομείο υιοθέτησε το μοντέλο διοίκησης μέσω στόχων κατ’ εφαρμογή του ν. 3230/2004. Επίσης θεσμοθετήθηκε γραφείο ποιότητας και γενική εφημερία νοσηλευτών με στόχο την ενίσχυση των απογευματινών και νυχτερινών βαρδιών.

– Επαναλειτούργησε το γραφείο εκπαίδευσης και ξεκίνησε ένα δυναμικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως και προσπάθεια προσέλκυσης νέων αιμοδοτών, εφαρμόστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ηλεκτρονικός τρόπος καταγραφής του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, ορίστηκαν κλινικοί εκπαιδευτές σε όλα τα τμήματα με αρμοδιότητα την εκπαίδευση των νέων υπαλλήλων, δημιουργήθηκε νέο δίκτυο εθελοντών πολιτών, τέθηκαν σε εφαρμογή όλες οι εγκύκλιοι που αφορούν την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας από αποκλειστικές νοσοκόμες, παραγγέλθηκε βιοϊατρικός εξοπλισμός, καταγράφηκαν όλες οι νοσηλευτικές διαδικασίες που εφαρμόζονταν και χρειάζονταν βελτίωση (malpractice), διεξάχθηκε από τους νοσηλευτές του Καρδιολογικού Τμήματος και Μονάδας Εμφραγμάτων το 2ο Συνέδριο για την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, τον Σεπτέμβριο 2011 ολοκληρώθηκε έρευνα στα γυμνάσια και λύκεια της Σύρου για τις συνήθειες φυσικής άσκησης και τη διατροφή των μαθητών, διεξάχθηκε η πρώτη ημερίδα μητρικού θηλασμού, εφαρμόστηκε σταδιακά σχέδιο ανακατανομής του προσωπικού, έγιναν παρεμβάσεις στα γραφεία τελετών της Σύρου για την εξάλειψη πρακτικών εκμετάλλευσης εις βάρος του νεκρού και των οικείων του κ.λπ.

Θέατρο του παραλόγου από τους υπεύθυνους

Η μη τοποθέτησή του στη θέση ευθύνης του προϊσταμένου Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σύρου επέφερε την αντίδρασή του. Για τη θέση επιλέχθηκε συνάδελφός του που υπολείπεται αν μη τι άλλο σε προσόντα. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, η συγκεκριμένη δεν ανήκει στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Απλώς επιλέχθηκε για να μην τοποθετηθεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Το «κόλπο» γνωστό στους δημόσιους οργανισμούς. Της έγινε η ανάθεση στη βάση της ανάληψης προσωρινών καθηκόντων και στη λογική «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Ετσι ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Σύρου, τοποθετημένος από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, Μ. Ζουλουφός, αποφάσισε και διέταξε, ενώ ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της 2ης ΥΓ. Περιφέρειας Σ. Σημαντήρης, κάλυψε τα γεγονότα με μια επιεικώς απαράδεκτη γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία στη δημόσια διοίκηση ο διοικητής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και μάλιστα χωρίς αιτιολόγηση, διότι αναθέτει προσωρινά καθήκοντα προϊσταμένου.

Εκεί όμως που φαίνεται το αναίσχυντο της δίωξης είναι στην εξής φράση της γνωμοδότησης που υπογράφει ο Σ. Σημαντήρης: «στο δημόσιο δεν προσλαμβάνεται κανείς για να αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους ή να ασκήσει διδακτιάλλη, συγγραφικό ή άλλο έργο αλλά για να στελεχώσει καταλλήλως την υπηρεσία στην οποία προσλαμβάνεται». Μάλιστα ο υπογράφων Σ. Σημαντήρης το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, συκοφαντώντας στην πράξη τον διαμαρτυρόμενο για την καθήλωσή του δημόσιο υπάλληλο γράφοντας σχετικά: «επειδή ο χρόνος του 24ωρου είναι συγκεκριμένος η απασχόληση σε εξωυπηρεσιακά και σχετικά καθήκοντα συνεπάγεται ότι αφιερώνεται χρόνος με ολιγότερη από την απαιτούμενη ένταση στην Υπηρεσία».

Η φράση συνιστά προφανές λογικό άλμα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον υπάλληλο για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του. Ολα αυτά τέθηκαν μετά την κατάθεση ένστασης – αίτησης θεραπείας που κατέθεσε ο διωκόμενος υπάλληλος και τα υιοθέτησε ασμένως ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρ. Ροϊλός (επίσης κομματικά εγκάθετος της ΝΔ, που πέρα από το πτυχίο του γεωλόγου μπορεί να επιδείξει μόνο το γεγονός ότι έχει διατελέσει πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου Πατρών).

Ο λόγος τώρα στη Δικαιοσύνη

Η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν έχει ευρεία εξουσία να χρίζει προϊστάμενο ο κάθε τοποθετημένος με κομματικά κριτήρια διοικητής κάποιας δημόσιας δομής ή αυτή η επιλογή πρέπει να διέπεται από τα κριτήρια του θεσμικού πλαισίου για την ανέλιξη του δημόσιου υπαλλήλου όπως περιγράφονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Ομως τη δράση των Ροϊλού – Σημαντήρη – Ζουλουφού, που θεωρούν τσιφλίκι τους το ελληνικό δημόσιο, κατά πλήρη αντιγραφή όσων κάνει ο «φεουδάρχης» Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε τοποθέτησε τους Ροϊλό – Ζουλουφό με κριτήριο τα κομματικά τους γαλόνια, κατακεραυνώνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με τη με αριθ. 37/2020 γνωμοδότησή του το ΝΣΚ ναι μεν θεωρεί ότι δεν απαιτείται συγκριτική αξιολόγηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και ο διοικητής έχει ευρεία διακριτική ευχέρεια, αλλά η πράξη του πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Εκεί όμως που πραγματικά εκτίθενται τα κομματικά στελέχη της ΝΔ είναι ότι το ΝΣΚ έχει γνωμοδοτήσει ότι στις προσωρινές αναθέσεις καθηκόντων προϊστάμενων θα πρέπει να επιλέγεται από τον διοικητή εκείνος που έχει ασκήσει τον περισσότερο χρόνο πραγματικά καθήκοντα προϊστάμενου, αποκλειστικά σε μια από τις υποκείμενες υπηρεσιακές μονάδες.

Εκεί λοιπόν και πάλι υπερτερεί ο πραγματικός άριστος σε σχέση με την επιλογή του κ. Ζουλουφού. Απ’ όπου κι αν πιάσεις λοιπόν το ζήτημα, οι εμπλεκόμενοι είναι εκτεθειμένοι. Τα κομματικά γαλόνια των Ζουλουφού – Ροϊλού δεν επαρκούν, ούτε βέβαια νομικές γνωμοδοτήσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και γράφονται για να καλύψουν ανομήματα κομματικά εγκάθετων!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter