Απολίθωμα νέου είδους θαλάσσιου ερπετού 240 εκατ. ετών – Μοιάζει με κινέζικο δράκο

Απολίθωμα νέου είδους θαλάσσιου ερπετού 240 εκατ. ετών – Μοιάζει με κινέζικο δράκο

Ένα θαλάσσιο ερπετό 240 εκατομμυρίων ετών που παραπέμπει στους μυθικούς κινέζικους δράκους, απεικονίστηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου από το Earth and Environmental Science Transactions της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου.

Τα απολιθώματα του Dinocephalosaurus orientalis ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Γκουεϊτζόου στη νότια Κίνα. Σημειώνεται, ότι ερπετό αναγνωρίστηκε αρχικά το 2003, αλλά έκτοτε, η ανακάλυψη πρόσθετων, πιο ολοκληρωμένων δειγμάτων, επέτρεψε σε μια διεθνή ομάδα επιστημόνων να περιγράψει πλήρως το πλάσμα αυτό.

Το ότι το ζώο αυτό διέθετε 32 ξεχωριστούς αυχενικούς σπονδύλους, έναν εξαιρετικά μακρύ λαιμό και πτερύγια, καθώς και ένα καλά διατηρημένο ψάρι που βρέθηκε στην περιοχή του στομάχου του, δείχνει ότι ήταν πολύ καλά προσαρμοσμένο στον ωκεάνιο τρόπο ζωής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη;

Σύμφωνα με τον Νικ Φρέιζερ, ειδικό στο τμήμα των φυσικών επιστημών των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας: «Η ανακάλυψη αυτή μας επιτρέπει να δούμε αυτό το αξιοσημείωτο θαλάσσιο ερπετό για πρώτη φορά. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα του παράξενου και υπέροχου κόσμου της Τριαδικής περιόδου (πρώτη περίοδος της μεσοζωικής εποχής) που συνεχίζει να μπερδεύει τους παλαιοντολόγους.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα διεγείρει τη φαντασία σε όλο τον κόσμο, λόγω του εντυπωσιακού σχήματός του, που θυμίζει τον μυθικό κινέζικο δράκο», σημείωσε ο Φρέιζερ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρά τις επιφανειακές ομοιότητες, ο Dinocephalosaurus δεν σχετιζόταν στενά με τους διάσημους πλησιοσαύρους με μακρύ λαιμό, οι οποίοι εξελίχθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια αργότερα και πιστεύεται ότι ήταν η έμπνευση για το τέρας του Λοχ Νες.

Ερευνητές από τη Σκωτία, τη Γερμανία, την Αμερική και την Κίνα πέρασαν 10 χρόνια μελετώντας τον Dinocephalosaurus orientalis στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών στο Πεκίνο, μέρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Αποκαλυπτική διαρροή εγγράφων – «Νοικιάζουν χάκερς για κυβερνοεπιθέσεις σε άλλες χώρες»

Γερμανία: «Η Ακροδεξιά δεν είναι χριστιανική επιλογή» προειδοποιεί η Καθολική Εκκλησία

Διεθνής Τύπος: «Τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά – Η απόφαση της Αλαμπάμα φέρνει νέα διαμάχη»

NASA: Αμερικανική προσελήνωση του «Οδυσσέα» μετά από 52 χρόνια του προγράμματος «Apollo»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter