Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία για χάρη των εργολάβων καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τον άμεσο κίνδυνο να απολυθούν σταδιακά περίπου 6.000 εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία της χώρας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε μια εξέλιξη που έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη λογική του σχεδίου διάλυσης του ΕΣΥ προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ σημειώνεται πως οι απολύσεις αφορούν υποστηρικτικό προσωπικό από τη φύλαξη, την καθαριότητα, την εστίαση και άλλους τομείς, οι οποίοι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται όλοι περισσότερα από πέντε χρόνια.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος «στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοιού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση  των ασθενών, οι φύλακες στη  τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη   προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες  σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους».

Όπως εξηγεί ο ίδιος δεν απολύονται γιατί εκλείπουν οι ανάγκες αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι. «Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών  άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν.Δηλαδή οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ το μήνα θα αναγκαστούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εάν τους προσλάβει  για την ίδια εργασία  με περισσότερες  ώρες απασχόλησης θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς  μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει επίσης: «Πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη  διαγωνισμούς  για εργολάβους και οι 6.000  συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Δυστυχώς δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν  διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού.  Το υπουργείο Υγείας  ανανεώνει τις συμβάσεις των 6.000 εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης  με την υποσημείωση ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την  εγκατάσταση  εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.Σταδιακά αυτό συμβαίνει.».

«Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση. Αυτά που είπε ο Υπουργός σήμερα δεν εφαρμόζεται από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων γιατί δεν έχουν κάτι γραπτώς όπως ισχυρίζονται. Δηλαδή να μην αναθέτουν σε εργολάβους τις υπηρεσίες στήριξης εάν είναι ακριβότεροι» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης:

Κυνική ομολογία Πλεύρη: Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ συνάπτουν συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές

Οι ήρωες της πανδημίας όμηροι της κυβέρνησης και των εργολάβων

Δεν πληρώνουν στους «ήρωες» υγειονομικούς ούτε τις αργίες της κακοκαιρίας