Αρκαλοχώρι: Δίχως τέλος η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων – Καταγγέλλουν «μπλόκο» από τις τράπεζες σε επισκευαστικά δάνεια

Αρκαλοχώρι: Δίχως τέλος η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων – Καταγγέλλουν «μπλόκο» από τις τράπεζες σε επισκευαστικά δάνεια

Τελειωμό δεν έχει ο Γολγοθάς για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου καθώς 19 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και παράλληλα, να υπερκεράσουν τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που ανακύπτουν συνεχώς. Τούτη τη φορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», παρά το γεγονός πως αιτούνται στεγαστικά δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών, τραπεζικά ιδρύματα αρνούνται να ανάψουν το πράσινο «φως».

Συνεπώς, μετά τα ήδη γνωστά προβλήματα με το «μπλόκο» σε τραπεζικούς λογαριασμούς που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα αλλά και το «φάντασμα» των κατασχέσεων, τώρα οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι, καταγγέλλουν πως ζητούν στεγαστικά δάνεια από τράπεζες αλλά «Τα πιστωτικά ιδρύματα αρχικά δήλωσαν άγνοια και αδιαφορία, μετέπειτα δε και άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια τους από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021».

Δείτε επίσης: Αρκαλοχώρι: Βγάζουν στο σφυρί περιουσίες σεισμόπληκτων μετά το «μπλόκο» σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Ωστόσο, στην επιστολή τους με ημερομηνία 25 Απριλίου 2023, προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της οποίας ζητούν παράλληλα ενημέρωση, ξεκαθαρίζουν: «Σύμφωνα με τη με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει».

Δείτε επίσης: Αρκαλοχώρι: Έναν χρόνο μετά τον σεισμό, στο σημείο μηδέν – «Δεν θέλουμε ισοβίτες σεισμόπληκτους» (Φωτορεπορτάζ)

Καταλήγει, σημειώνοντας: «Σας υπενθυμίσουμε την δημόσια δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, όπου οι τράπεζες μέλη σας δήλωσαν «…θα σταθούμε αρωγοί με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις σεισμικές δονήσεις στο Νομό Ηρακλείου…». Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι όλοι πληγέντες δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια».

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην ανακοίνωσή της λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό τόνιζε:

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοινώνει ότι οι τράπεζες μέλη της θα σταθούν αρωγοί, με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στο Νομό Ηρακλείου, εντός της περιμέτρου, που θα καθορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Τράπεζα συνεργασίας τους.

Ήδη κατατέθηκε από την ΕΕΤ στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων».

Όλα αυτά στον απόηχο της ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία ζητούσαν συνάντηση υπογραμμίζοντας, βέβαια, πως όταν είχε επισκεφθεί τη σεισμόπληκτη περιοχή το 2021 είχε δεσμευτεί πως δεν θα τους ξεχάσει όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας…

Δείτε επίσης: Σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου προς Μητσοτάκη: «Είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα μας ξεχάσετε…» (Video)

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα»:

«Ο Σύλλογός μας πρόσφατα έχει δεχτεί επώνυμες καταγγελίες σεισμοπλήκτων οι οποίοι αφού κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να ξεπεράσουν την γραφειοκρατία, απευθύνθηκαν στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αρχικά δήλωσαν άγνοια και αδιαφορία, μετέπειτα δε και άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια τους από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ενήμερα καθώς επίσης πόσα και ποιά από αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση των ζημιών τους.

Σας υπενθυμίσουμε την δημόσια δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, όπου οι τράπεζες μέλη σας δήλωσαν «…θα σταθούμε αρωγοί με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις σεισμικές δονήσεις στο Νομό Ηρακλείου…».

Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι όλοι πληγέντες δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter