Αρβανίτης στο documentonews.gr: Δεν περνά από το μυαλό μου η δεύτερη θέση, ρεαλιστικό ορόσημο η εκλογή 6 ευρωβουλευτών

Αρβανίτης στο documentonews.gr: Δεν περνά από το μυαλό μου η δεύτερη θέση, ρεαλιστικό ορόσημο η εκλογή 6 ευρωβουλευτών

«Έχω αρκετούς λόγους για να αισθάνομαι υπερήφανος προσωπικά και συλλογικά, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερους για να θέλω να συνεχίσω να προσφέρω με αμείωτη ένταση» λέει στο documentonews.gr ο Κώστας Αρβανίτης για τη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο και συμπληρώνει: «Φτιάξαμε στέρεες βάσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή και σημαντική δουλειά στα σκαριά».

Ο εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής δηλώνει αισιόδοξος πως η ανάδειξη 6 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ορατό και ρεαλιστικό ορόσημο».

Επίσης, απαντά σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ -και τον ίδιο προσωπικά- ότι έφερε και στήριξε ψήφισμα που μειώνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τονίζει πως η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι «μια τυχοδιωκτική κίνηση της ΝΔ με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού».

Τέλος, κάνει λόγο για «επικίνδυνο παιχνίδι πατριδοκαπηλίας που παίζει η κυβέρνηση» και φέρνει το παράδειγμα των δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη για το Κόσοβο, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, «στρώνουν τον δρόμο για την διχοτόμηση της Κύπρου».

Γιατί ο κόσμος να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι κομβικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πατρίδα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η μόνη δύναμη με καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις για την δημιουργία ατζέντας και αφηγήματος για μια Ευρώπη με προοδευτική κατεύθυνση απέναντι σε μια Ευρώπη αδιάκοπων ψυχρών σταθμίσεων κόστους. Την πενταετία που κλείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είχε αποφασιστική συμβολή στις διαπραγματεύσεις που αφορούσαν το ταμείο ανάκαμψης, για τα ποσά και τη λογική της διανομής, τον Ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, το δικαίωμα στην προσιτή στέγαση και στη φθηνή ενέργεια, και σε ζητήματα που αγγίζουν το σύνολο της θεματικής του Κράτος Δικαίου, από τη Δικαιοσύνη για τον απλό καθημερινό άνθρωπο, μέχρι την ανάδειξη περιπτώσεων ωμής κατάχρησης εξουσίας, όπως οι παρακολουθήσεις μέσω παράνομων λογισμικών από την Πολωνία μέχρι την Ελλάδα και από τη Μάλτα μέχρι την Κύπρο. Επίσης, με ιδιαίτερη έμφαση αγωνιστήκαμε για το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ελεύθερη και αδέσμευτη έκφραση και το δικαίωμα των πολιτών στη σφαιρική και έντιμη ενημέρωση. Για όλα τα παραπάνω και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μια δημοκρατική, κοινωνικοκεντρική, πράσινη Ευρώπη, για την Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής και της Ειρήνης.

Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένοι;

Ικανοποιημένος θα είμαι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στο προσκήνιο και εκφράσει την πραγματική δυναμική των αναγκών της κοινωνίας, δηλαδή όταν δεν θα είναι απλώς πρώτο κόμμα και κυβερνώσα Αριστερά, αλλά όταν διατηρεί την προοπτική να καθορίσει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ούτε μια στιγμή από το μυαλό μου δεν πέρασε ως στόχος η δεύτερη θέση. Όταν εφαρμόζεις προγραμματισμό με κυβερνητικό ορίζοντα και παράγεις καθημερινά πολιτική, ο διαρκής στόχος είναι να είσαι πρώτος. Σε κάθε περίπτωση, η εκ νέου ανάδειξη 6 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι είναι ορατό και ρεαλιστικό ορόσημο. Μιλώ για αριθμό βουλευτών και όχι για ποσοστά, γιατί αυτό είναι το πραγματικά κρίσιμο μέγεθος στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Άλλωστε, αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ υμών και της ΝΔ, αφού ο κ Μητσοτάκης υποβαθμίζει τις Ευρωεκλογές σε προσωπική ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ εμείς ζητάμε ψήφο προοπτικής για την Ευρώπη και την Ελλάδα ως πραγματικά ισότιμο Κράτος-Μέλος.

Έχετε περάσει μια πενταετία στο ευρωκοινοβούλιο… Για ποιους λόγους είστε υπερήφανος;

Προωθήσαμε μια σειρά θεμάτων όχι με στείρα καταγγελτική λογική, αλλά με καίριες και καθοριστικές θεσμικές παρεμβάσεις: από τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τη διασφάλιση των ενωσιακών πόρων για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στο ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου, από το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις καταχρηστικές παρακολουθήσεις, από την ελευθερία του Τύπου και τη διαφάνεια της κρατικής κατανομής των κονδυλίων διαφήμισης έως την προστασία του ελεύθερου δημόσιου λόγου από τις καταχρηστικές αγωγές των ισχυρών, από το προσφυγικό και την προσπάθεια μας η Ελλάδα να μην γίνει αποθήκη ψυχών μέχρι το καθολικό δικαίωμα στη στέγαση και τον αγώνα για τον δημόσιο χαρακτήρα της απεξάρτησης και τα στεγνά προγράμματα .

Για τις αξίες και τις προτεραιότητες της Αριστεράς και πρωτίστως της κοινωνίας, παλέψαμε πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο με 61 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, με τη συνδιαμόρφωση 44 ψηφισμάτων, 7 εκθέσεων, 26 γνωμοδοτήσεων, και με τη σύνταξη 150 ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα που ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία. Έχω, λοιπόν, αρκετούς λόγους για να αισθάνομαι υπερήφανος προσωπικά και συλλογικά, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερους για να θέλω να συνεχίσω να προσφέρω με αμείωτη ένταση. Φτιάξαμε στέρεες βάσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή και σημαντική δουλειά στα σκαριά.

Από την άλλη, τι θεωρείτε πως δεν καταφέρατε να κάνετε;

Δεν καταφέραμε την πολυπόθητη νίκη στο Προσφυγικό. Ζητούσαμε την απεμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την δημιουργία προσφυγικών ροών, από τις ίδιες τις αιτίες που προκαλούν τον ξεριζωμό, και διεκδικήσαμε δικαιώματα για τους ανθρώπους που έρχονται στα σύνορα της Ευρώπης αλλά και ουσιαστική αλληλεγγύη και υποχρεωτικότητα στη μετεγκατάσταση. Αυτή η θέση μας έγινε τελικά θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο τελικά στον τρίλογο υπαναχώρισε υπό την πίεση του Συμβουλίου και μετά την αλλαγή στάσης των Σοσιαλιστών. Εκεί περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να θέσει βέτο υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας μας και υπέρ της έμπρακτης και αναλογικής ανάληψης των βαρών, αλλά ο πρωθυπουργός «αγόρασε» την εθελοντική μετεγκατάσταση κυριολεκτικά αντί πινακίου φακής, δημιουργώντας μείζον πρόβλημα στην χώρα και στους ανθρώπους. Εγκλωβισμένοι άνθρωποι οι πρόσφυγες και μετανάστες, εγκλωβισμένη χώρα η Ελλάδα.

Ακόμα και σήμερα από τη ΝΔ σας κατηγορούν ότι φέρατε και στηρίξατε ψήφισμα που μειώνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τι απαντάτε;

Τους καλώ να ξαναδιαβάσουν το άρθρο 27 του ψηφίσματος, και αν εντοπίσουν κάτι δήθεν αξιόμεμπτο να εξετάσουμε αν τελικά απλώς λένε χυδαία ψέματα ή αν δεν γνωρίζουν καν στοιχειώδη Ελληνικά. Επίσης, θεωρώ ότι η δημοσιογραφική κοινότητα οφείλει να μην συμβάλλει στην ανακύκλωση ερωτημάτων που αφορούν ξεκάθαρα σε fake news, αλλά αντιθέτως, να απαντά απευθείας στα fake news της Kυβέρνησης και να τοποθετείται δημόσια με παρρησία. Πρόκειται για απαράδεκτη γκεμπελιστική τακτική που διαβρώνει εντελώς τον δημόσιο διάλογο, στοχοποιεί πρόσωπα, και δολοφονεί χαρακτήρες. Αντί η Κυβέρνηση να δαπανά χρόνο και πόρους για να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και να αυτοεκτίθεται, να αφουγκραστεί την ουσία των ψηφισμάτων και να στρίψει το τιμόνι της Ελλάδας προς το Κράτος Δικαίου, ώστε να εναρμονιστεί η πατρίδα μας πλήρως με τον ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό πολιτισμό.

Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ;

Η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι μια τυχοδιωχτική κίνηση της ΝΔ με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Ανοίγει δρόμους που ενδεχομένως δεν θα θέλαμε ούτε καν να φανταστούμε. Ο κ. Μπέλερης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, έχει ιστορία από την δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, και μάλιστα η ιστορία του περιλαμβάνει και καταδίκη από την ελληνική ποινική δικαιοσύνη. Το θέμα των περιουσιών της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία  και της άδικης παρέμβασης του Αλβανικού κράτους το έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατά και θεσμικά, τηρώντας την πάγια και συνεπή εθνική εξωτερική πολιτική που εντελώς παράλογα εγκατέλειψε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνθήκαμε για το ζήτημα στα ύπατα όργανα της Κομισιόν, και προκαλέσαμε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία όφειλε η κυβέρνηση της Αλβανίας να συμμορφωθεί, δεδομένου ότι τελούσε και τελεί υπό προενταξιακό καθεστώς. Η επιλογή Μπελέρη είναι άλλο ένα παιχνίδι τακτικισμών της δεξιάς πολυκατοικίας… Ούτε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας εξυπηρετεί, ούτε βεβαίως προωθεί την ορθή και νηφάλια αντίληψη περί Δυτικών Βαλκανίων και την Ευρώπη. Βεβαίως, το επικίνδυνο παιχνίδι της πατριδοκαπηλίας που παίζει η κυβέρνηση με λαϊκίστικες κορώνες είναι εκτός από αντεθνικό και αναμφίβολα στημένο, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη για το Κόσοβο που στρώνουν τον δρόμο για την διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Συρίγου που χαρακτήρισε την συνθήκη της Λωζάνης «παρωχημένη».

Δείτε επίσης:







Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter