Αθηναϊκή μετάλλαξη: Τι γνωρίζουμε γι’αυτή και πόσο ανήσυχοι είναι οι ειδικοί

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Τι γνωρίζουμε γι’αυτή και πόσο ανήσυχοι είναι οι ειδικοί

Για την «αθηναϊκή μετάλλαξη» ή αλλιώς νιγηριανή μετάλλαξη σύμφωνα με τον  Γκίκα Μαγιορκίνη που έχει εμφανιστεί στο κέντρο της Αθήνας και κατά πόσο αυτή θα πρέπει να μας ανησυχεί μίλησαν σήμερα οι ειδικοί, αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

«Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη, είναι νιγηριανή» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης βάζοντας «φρένο» στην ανεπίσημη ονομασία. Ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη και επισήμανε ότι υπάρχει από τον Φεβρουάριο. Έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες» σημείωσε.

«Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ονομασία, ο επίκουρος καθηγητής απάντησε: «Εγώ το άκουσα από εσάς, από τα ΜΜΕ». Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, «είναι viral under invstegation αυτή τη στιγμή την μελετάμε, αυξάνεται, βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

Ερωτηθείς για το πόσα κρούσματα υπάρχουν επισήμανε περισσότερα από 1.000 ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, είναι στοχευμένη». «Δεν χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της συχνότητας της μετάδοσης».

«Δεν αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση» καθησύχασε ο ίδιος, και επισήμανε πως «θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα».

Παρείχε, τέλος, περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας πως «δεν χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο και μιλάμε για γηραιό πληθυσμό». «Γενικά δεν μας πολυαπασχολεί σε αυτή τη φάση, αλλά δεν την υποτιμούμε κιόλας» ανέφερε.

Παγώνη: Με τη μετάλλαξη ασχολείται ήδη εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και προσέθεσε πως πρόκειται για «μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ασχολείται ήδη εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα ενώ όπως διευκρίνησε «οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική» πρόσθεσε.

Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε και στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι εικόνες από το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο, όταν σημειώθηκαν συνωστισμοί και έλλειψη τήρησης των μέτρων, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις.

Λινού: Ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού ανέφερε μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά.

«Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα. Άρα δεν ανησυχούμε.

Γώγος: Αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη «διαφυγής»

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος  συνέστησε μεγάλη προσοχή καθώς στην παρούσα φάση όπως είπε αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη «διαφυγής», στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός που απαιτείται είναι ευρείας κλίμακας εμβολιασμός και περιορισμός της διασποράς.

«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Γώγος.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter