Αυστρία: Σημαντικά κέρδη για το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Ζάλτσμπουργκ

Αυστρία: Σημαντικά κέρδη για το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Ζάλτσμπουργκ

Την καλύτερη επίδοσή του μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας (KPÖplus) στις τοπικές εκλογές της περιφέρειας του Ζάλτσμπουργκ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Η δεξιά και η ακροδεξιά της χώρας συνεχίζουν, ωστόσο, να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, μιας και το ακροδεξιό FPÖ ήρθε δεύτερο και το κεντροδεξιό ÖVP εξασφάλισε την πρώτη θέση, κάνοντας πιθανό έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Με τις εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του επόμενου έτους, οι πολιτειακές εκλογές του Ζάλτσμπουργκ έχουν γίνει τροχιοδεικτικές για τη διάθεση σε μια χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται με φειδώ.

«Καταφέραμε να πείσουμε αυτούς που δεν ξέρουν πλέον ποιον να ψηφίσουν», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του Κομμουνιστικού κόμματος, Κέι-Μάικλ Ντανκλ το βράδυ της Κυριακής, καθώς το κόμμα του κέρδισε το 11,7% των ψήφων. Το KPÖplus θα έχει ως στόχο να είναι ένα εποικοδομητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε. Αναμένεται να λάβει πέντε έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Το κεντροδεξιό ÖVP εξασφάλισε την πρώτη θέση, αλλά κατάφερε να κατακτήσει μόλις πάνω από το 30%, σημειώνοντας πτώση σε σύγκριση με το 37,8% που κέρδισε στις τελευταίες εκλογές του Ζάλτσμπουργκ του 2018.

Ερχόμενο δεύτερο, το ακροδεξιό FPÖ συγκέντρωσε 25%, συνεχίζοντας το σερί τεράστιων κερδών του καθώς εξασφάλισε επιπλέον 7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτά τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν στα δύο κόμματα να σχηματίσουν συνασπισμό. Το αν το επιλέξουν θα το παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα η ευρύτερη Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, η κεντροαριστερά SPÖ είχε μικρές απώλειες καθώς ήρθε στην τρίτη θέση με 18%, ενώ οι Πράσινοι έλαβαν 8%. Το σοσιαλφιλελεύθερο NEOS συγκέντρωσε 4,1% – κάτω από το απαιτούμενο όριο ψήφων για να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter