Αυξήσεις στα golden boys, μειώσεις στους εργαζόμενους

Αυξήσεις στα golden boys, μειώσεις στους εργαζόμενους

Αυξήσεις στα golden boys, προσλήψεις «ημετέρων» και τροποποίηση της διαδικασίας προμηθειών περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου για το 2022 σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό που κοινοποίησαν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ μέσω εσωτερικής αλληλογραφίας. Ολα αυτά ενώ η απερχόμενη ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα με επιστολή της στηλιτεύει τη μείωση του μισθού στους υπαλλήλους της δημόσιας τηλεόρασης εξαιτίας της επιβολής κράτησης υπέρ ΟΑΕΔ ύψους 1% αλλά και της αύξησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Με μια διθυραμβική ανακοίνωση ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι τη νέα χρονιά στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ανάμεσα στους αυτοαναφορικούς επαίνους περί «πλουραλιστικής και αμερόληπτης ενημέρωσης», τη στιγμή που ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος καταγγέλλει αποκλεισμό του και στέλνει τελεσίγραφο –μέσω του Documento– στον Κ. Ζούλα για άσχημα μαντάτα από τις Βρυξέλλες ή μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας τον περασμένο Απρίλιο για τα 30 «παράσημα» λογοκρισίας, διαστρέβλωσης και αποσιώπησης, οι εκλεκτοί του Μεγάρου Μαξίμου για την «ακομμάτιστη ΕΡΤ» με τους «απελευθερωμένους» μισθούς προαναγγέλλουν αυξήσεις στα στελέχη με θέσεις ευθύνης. Το καλύτερο είναι ότι λανσάρουν την πριμοδότηση των golden boys ως «συνετή αναπροσαρμογή» για λόγους εξισορρόπησης με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα!

«Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται και η αντίστοιχη διεκδίκηση για τη συνετή αναπροσαρμογή των απολαβών των στελεχών της ΕΡΤ που έχουν θέσεις ευθύνης. Οχι μόνον της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών που προέρχονται από την ΕΡΤ, αλλά πρωτίστως αυτών που έχουν έρθει στην εταιρεία μας από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στους τελευταίους, όπως ξέρετε, δεν αναγνωρίζεται η επαγγελματική προϋπηρεσία τους και οι απολαβές τους είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των συναδέλφων τους» σημειώνουν και χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις «προφανή αναγκαιότητα» για την προσέλκυση «ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα». Ταυτόχρονα, η Μ. Νικολάρα ανέδειξε «τις μειώσεις στα καθαρά έσοδα που συνολικά φτάνουν για κάποιους εργαζόμενους ακόμη και τα 60 ευρώ», εκτιμώντας ότι η «προσαρμογή» αυτή δεν θα είναι προσωρινή.

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η ΕΣΗΕΑ έχει καταθέσει προτάσεις για αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσιογράφων, την ώρα που τα υπόλοιπα σωματεία της ΕΡΤ διαπραγματεύονται στοιχειώδη αναπλήρωση των τεράστιων μισθολογικών απωλειών της τελευταίας δεκαετίας και λαμβάνουν υποσχέσεις για προπληρωμένες κάρτες, την ώρα που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, να αντιμετωπίζουμε νέα μείωση, και μάλιστα διόλου αμελητέα, στις αποδοχές μας. Ζητούμε δίκαιες αυξήσεις και λαμβάνουμε μειώσεις! Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» τονίζει η συνδικαλίστρια και δημοσιογράφος, καλώντας τη διοίκηση να προβεί σε αναπροσαρμογή σε όφελος και όχι σε βάρος των εργαζομένων.

Προσλήψεις με προσωπική συνέντευξη

Από τον σχεδιασμό της ηγεσίας της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να λείπει η προαναγγελία νέων προσλήψεων, με τις κακές γλώσσες να προβλέπουν νέο κύκλο αναξιοκρατικών αφίξεων στο Ραδιομέγαρο μέσω της δοκιμασμένης και «αμερόληπτης» διαδικασίας των προσωπικών συνεντεύξεων. «Πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, επεκτάθηκε η δυνατότητα της ΕΡΤ για σύναψη συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου, σε όλους τους παραγωγικούς της τομείς. Οπως γνωρίζετε όλοι, οι συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου είναι επί του παρόντος ο μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών θέσεων σε περιπτώσεις αποχώρησης εργαζομένων, αλλά και γενικότερα εμπλουτισμού του προσωπικού της ΕΡΤ σε τομείς όπου υφίσταται η μεγαλύτερη ανάγκη» ανακοίνωσαν.

«Επαναξιολόγηση των διαδικασιών προμηθειών»

Εντύπωση προκαλεί δε ότι ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ και ο Γ. Γαμπρίτσος επισημαίνουν πως θα προχωρήσουν σε «επαναξιολόγηση των διαδικασιών προμηθειών» προκειμένου να μειωθεί δραστικά η «χρονοβόρα και πολυδάπανη γραφειοκρατία». Στα πρότυπα του «επιτελικού κράτους», οι επικεφαλής της ΕΡΤ ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τη στοχοθεσία «αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων και εκχώρησης μεγαλύτερων ευθυνών στους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους υπεύθυνους έργων».

Οπως σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να ακούγεται ευχάριστος αλλά η κυβερνητική πρακτική έχει αποδείξει ότι τέτοιες αλλαγές δρομολογούν… βροχή απευθείας αναθέσεων, παράκαμψη ασφαλιστικών δικλίδων διαφάνειας και σπατάλη δημόσιου χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ψηφίστηκε τροπολογία που δίνει ελευθέρας στο ΔΣ της ΕΡΤ για κατά ριπάς αναθέσεις έργου ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την προβολή, μετάδοση ή εκμετάλλευση ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο φαντάζει απολύτως λογική η στροφή της διοίκησης σε «εξωτερικούς συνεργάτες και τεχνικά γραφεία» για την κτιριακή αναβάθμιση της ΕΡΤ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter