Βερναρδάκης: Πρωτιά στην παραβατικότητα οι Δήμοι

Βερναρδάκης: Πρωτιά στην παραβατικότητα οι Δήμοι

«Πρόβλημα εγγενούς κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιέγραψε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από το βήμα της Βουλής, παραθέτοντας στοιχεία από τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε βάθος δεκαετίας για τα κρούσματα παραβατικότητας στη δημόσια διοίκηση.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη δεύτερη συνεδρίαση για το «Κλεισθένης Ι», αντέστρεψε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί θεσμοθέτησης της ακυβερνησίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο μέσω του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως προέβη σε έρευνα των εκθέσεων των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κατά την τελευταία δεκαετία, με τα συμπεράσματα να είναι αποκαλυπτικά.

«Παρατήρησα ότι το 55% των βεβαιωμένων παραβάσεων αφορούν ΟΤΑ Α’ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ το 16% αφορά περιφέρειες» υποστήριξε, επισημαίνοντας πως την ευθύνη για την παραβατικότητα την έχουν τις περισσότερες φορές οι διοικητικές υπηρεσίες και έπονται οι αιρετοί. «Άρα, έχουμε ένα σύστημα που κουβαλάει παθογένειες» διαπίστωσε, ενώ συμπλήρωσε πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην έλλειψη σύγχρονων δομών, ειδικοτήτων και ευελιξίας. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υπονόμευση της κυβερνησιμότητας» είπε και εξήγησε πως πρόκειται για πρόβλημα εγγενούς κυβερνησιμότητας.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες με τη ψήφο των αποδήμων

Αναφορικά με τη ψήφο των αποδήμων, ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε σωστή την επιλογή της συγκρότησης θεσμικής επιτροπής που θα δώσει λύση στα τεχνικά και νομικά προβλήματα που προκύπτουν και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να μη ρυθμιστεί το ζήτημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Θέλω να σας πω ότι οι πρακτικές για τη ψήφο του εξωτερικού έχουν διαφορετική εφαρμογή από χώρα σε χώρα» σημείωσε και παρέθεσε το πλαίσιο που ισχύει σε συγκεκριμένες χώρες. Ως προς τη Δανία, ο υπουργός ενημέρωσε πως η σκανδιναβική χώρα στερεί το δικαίωμα ψήφου σε κατοίκους που έχουν ζήσει το τελευταίο διάστημα εκτός αυτής, ενώ αντίστοιχες πρακτικές ακολουθεί και η Κύπρος. «Ο Καναδάς, η Αυστραλία η Βρετανία αποδέχονται το δικαίωμα ψήφου για εκείνους που απουσιάζουν προσωρινά στο εξωτερικό, βάζοντας έναν κόφτη χρονικό» είπε και πρόσθεσε πως οι Καναδοί θέτουν χρονικό όριο 5 χρόνια, οι Αυστραλοί 6 και οι Βρετανοί 15.

«Στη Γαλλία», συνέχισε, «εκλέγονται βουλευτές αποδήμων. Υπάρχουν άλλες χώρες που οι πολίτες του εξωτερικού ψηφίζουν στις Περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι», ενώ -κατά τα λεγόμενά του- υπάρχουν χώρες που υιοθετούν την πρακτική της επιστολικής ψήφου και άλλες όχι επειδή προκύπτουν ζητήματα διαφάνειας και ισότητας της ψήφου. «Και υπάρχουν και χώρες που δίνουν δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλωστε, κάποιοι από τους Έλληνες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου και στις χώρες που διαμένουν» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter