Βίντεο – ντοκουμέντο: Απρόκλητη αστυνομική βία αμαυρώνει τη μεγαλειώδη ειρηνική συγκέντρωση

Βίντεο – ντοκουμέντο: Απρόκλητη αστυνομική βία αμαυρώνει τη μεγαλειώδη ειρηνική συγκέντρωση

Όλα τα… όπλα της προκειμένου να διαλύσει τη μεγαλύτερη και ειρηνική συγκέντρωση των τελευταίων ετών, επιστράτευσε η αστυνομία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν απολύτως ειρηνικά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εγκληματική οργάνωση, και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, που ακούει στο όνομα Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν τη… διάθεση να τη διαλύσουν συνοπτικά.

Το documentonews.gr σας παραθέτει τα γεγονότα όπως ακριβώς αποτυπώνονται από τον φακό της κάμερας, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 απαντούν στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. 

Στο πρώτο βίντεο επί της Αλεξάνδρας και πάνω στο οδόστρωμα, όλα κυλούν ειρηνικά και έχει ήδη ανακοινωθεί από τα μεγάφωνα στους συγκεντρωμένους η απόφαση πως η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται «εγκληματική οργάνωση». Ξαφνικά, πίσω από τις κλούβες ρίχνουν νερό με πίεση και πέφτουν δακρυγόνα. Ως τη στιγμή εκείνη όλα ήταν εντελώς ήρεμα…

Στο βίντεο που ακολουθεί η συγκέντρωση και η αλλαγή της στάσης της Αστυνομίας στο 49΄

Μεταφερόμαστε στη συμβολή των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως και Αρματωλών – Κλεφτών, δύο στενά μακριά από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και από το Εφετείο.

Το ρολόι δείχνει 12:48 και ο κόσμος πανηγυρίζει ειρηνικά με την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Μια «υποψιασμένη» διαδηλώτρια στρέφει το βλέμμα της προ την αστυνομική διμοιρία λίγα μέτρα πιο πίσω, όπως δείχνει το βίντεο που ακολουθεί:

Στιγμές αργότερα, δίχως να έχει δημιουργηθεί ένταση, η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα και νερό. Αδιακρίτως. Προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι συγκεντρωμένοι στην Κυρίλλου Λουκάρεως αντιδρούν ειρηνικά παρά τα δακρυγόνα που έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 

Και… «ξαφνικά» μία ομάδα οκτώ πάνοπλων αστυνομικών μπαίνουν απρόκλητα μέσα στο πλήθος μέχρι την Λάμπρου Κατσώνη. Ακόμα και σε αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, κυρίως λίγο μεγαλύτερης ηλικίας και όχι νεαροί, επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πράγματα ζητώντας από τους ένστολους να φύγουν.

Και κάπου εκεί έρχεται και το… κερασάκι στην τούρτα. Κανείς από τους συγκεντρωμένους δεν έχει επιθετική διάθεση απέναντι στους αστυνομικούς. Συνεπώς, για κάποιο λόγο που θα έπρεπε να εξηγήσει ο ίδιος, ένας «μάγκας» αστυνομικός πάει προς τους συγκεντρωμένους και ρίχνει μια «χειροβομίδα». Ακολουθεί «βροχή» δακρυγόνων.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ΓΑΔΑ είδε «επίθεση»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ στις 11.55 ώρα, και ενώ η « συγκέντρωση διαλυόταν (…) αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας» με στόχο την «καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας»

Και συμπληρώνει: 

«Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.»

ΣΥΡΙΖΑ/Καλπάκης: Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσωπικά, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσαν τη δυσανεξία τους σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

«Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν για την δικαίωση των θυμάτων των ναζιστών, δυνάμεις της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν ρίψεις νερού και εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια που να δικαιολογούν μία τέτοια αντίδραση», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «προφανής στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη διαδήλωση, αδιαφορώντας ακόμη και την ύπαρξη δύο νοσοκομείων στο σημείο».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια μικρή ομάδα προβοκατόρων, που είναι βέβαιο πως αν ήθελε θα μπορούσε να απομονώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης» και όμως «βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία ιστορική, δημοκρατική και καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία».

«Τα ασύστολα ψεύδη που επιστρατεύει στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μάλλον κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όταν τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αλήθειας», καταλήγει.

ΜέΡΑ25: Τα βίντεο διαψεύδουν τον Μ. Χρυσοχοϊδη

O εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι «τα βίντεο που έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν ότι δεν έπεσε καμία απολύτως από τις 150 μολότοφ που μέτρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης ώστε να ξεκινήσουν οι δυνάμεις καταστολής του μια αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση κατά των διαδηλωτών, αρχικά με την «Αύρα» και έπειτα με χημικά».

«Μήπως ο κ. Χρυσοχοΐδης μπέρδεψε τις μολότοφ με τα δακρυγόνα που πετούσαν οι άνδρες των ΜΑΤ του σε χιλιάδες κόσμο με ηλικιωμένους και παιδιά;», διερωτάται ο κ. Κριθαρίδης και προσθέτει ότι αναμένει την παραίτηση του υπουργού και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν υπεύθυνοι σήμερα για το όργιο καταστολής των ΜΑΤ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η εκκόλαψη των αυγών του φιδιού μέσα στα σώματα ασφαλείας που προωθεί ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Υπουργό υποτίθεται «Προστασίας του Πολίτη» ακόμα και μια τέτοια ιστορική μέρα, δεν θα γίνουν ανεκτά από μια κοινωνία που μόλις σήμερα έστειλε στα αζήτητα της ιστορίας τους φασίστες».

ΚΚΕ: Το σχέδιο όσων ενοχλήθηκαν από το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης και από τη μεγαλειώδη διαδήλωση, έπεσε στο κενό

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές, που από το πρωί κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο, εκφράζοντας τη λαϊκή απαίτηση “οι ναζί στη φυλακή”.

«Ωστόσο, για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες του γνωστού κι επαναλαμβανόμενου σκηνικού, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται με δακρυγόνα κι αύρες, σε αυτή τη μεγαλειώδη λαϊκή διαδήλωση, με προφανή σκοπό να την διαλύσουν. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες. Καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι από τη δράση μιας ολιγάριθμης προβοκατόρικης ομάδας δεν μπορεί να κρύψει αυτό που είδε όλος ο κόσμος κι έζησαν οι χιλιάδες διαδηλωτές» επισημαίνει στη συνέχεια το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

«Σε πείσμα όσων ενοχλήθηκαν από το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης και από τη μεγαλειώδη διαδήλωση, αυτό το σχέδιο έπεσε στο κενό, η συγκέντρωση συνεχίστηκε και οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης σε όλη την Αθήνα» καταλήγει το ΚΚΕ.

Δείτε επίσης: Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Παύλος δικαιώθηκε – Εγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή

To δραματικό ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα μετά την ιστορική απόφαση: «Ο Παύλος τα κατάφερε» (Video)

Πατέρας Παύλου Φύσσα στο documentonews.gr: «Οι ποινές να μην είναι σαν χάρη» (Ηχητικό)

Δίκη Χρυσής Αυγής – Δικηγόρος Αιγύπτιων αλιεργατών: «Ιστορική απόφαση, δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας» (Ηχητικό)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter