Bloomberg: Πώς η Χαμάς παρέκαμψε τις κατασκοπευτικές δυνατότητες του Ισραήλ

Bloomberg: Πώς η Χαμάς παρέκαμψε τις κατασκοπευτικές δυνατότητες του Ισραήλ

Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η ισλαμιστική οργάνωση έπιασε στον ύπνο τον ισχυρό στρατό του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μέσα χαμηλής τεχνολογίας, ώστε να μην μπορεί το Τελ Αβίβ να τους παρακολουθήσει. Έτσι, η Χαμάς μπόρεσε να οργανώσει και να διεξαγάγει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, από εδάφους, αέρος και θάλασσας, σε ισραηλινό έδαφος χωρίς το στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ να είναι προετοιμασμένο.

Low tech συνεννόηση

Το πρακτορείο αναφέρει ότι «αυτό, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι αδύνατο». Κι αυτό γιατί το Ισραήλ φημίζεται για το πόσο εξελιγμένες είναι οι τεχνολογίες που επιστρατεύει στην κατασκοπία της. Παράλληλα, η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα εκ των πιο στενά παρακολουθούμενων περιοχών στον κόσμο: οι τηλεφωνικές γραμμές παρακολουθούνται, ισραηλινοί δορυφόροι παρακολουθούν το έδαφος, ενώ πληροφοριοδότες παρακολουθούν τους 2 εκατομμύρια κατοίκους, σε μια έκταση λίγο μικρότερη από την Άνδρο! (365 τετρ.χλμ)

Σύμφωνα με ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η Χαμάς επέλεξε μέσα χαμηλής τεχνολογίας, τα οποία δεν μπορεί να υποκλέψει η κατασκοπευτική τεχνολογία του Ισραήλ. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο Ισραηλινός Στρατός υπερεκτίμησε τις δυνατότητες αποτροπής του «Σιδερένιου Θόλου», του αντιπυραυλικού συστήματος για την αναχαίτιση ρουκετών.

Άτομο που γνωρίζει τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είπε ότι η επιτυχία της επίθεσης πιθανότατα σημαίνει ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, η οποία έχει την πρωταρχική ευθύνη για την παρακολούθηση των εξελίξεων στη Γάζα, δεν είχε υψηλής ποιότητας ανθρώπινους πόρους εντός της ηγεσίας της Χαμάς.

Πιθανή κρυπτογράφηση

Είναι επίσης πιθανό η οργάνωση της επιχείρησης να βασιζόταν σε κρυπτογραφημένη τεχνολογία. Πρώην μέλος της Μονάδας 8200 του Ισραήλ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις πληροφορίες σημάτων του στρατού, είπε ότι είναι σαφές ότι η Χαμάς κατάφερε να παρακάμψει την ικανότητα του Ισραήλ να υποκλέψει τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένες από τις «τεχνικές αντίληψης» που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στο παρελθόν, οι οποίες είπε ότι μπορεί να βασίζονται σε υπολογιστές ή τηλέφωνα ή οτιδήποτε μπορεί να υποκλαπεί.

Κινούμενη στο σκοτάδι

Επίσης, η Χαμάς κατάφερε να μην κινήσει τις υποψίες των δορυφόρων κινούμενη υπογείως, όπου έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και αποθηκών, οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών, χωρίς μεγάλη επιτυχία, αλλά με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Αντι-παρακολούθηση

Το Τμήμα Στρατιωτικών Πληροφοριών της οργάνωσης έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους για την παρατήρηση των συνόρων με το Ισραήλ, τη διαχείριση πρακτόρων και την ακρόαση των τακτικών επικοινωνιών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα, η Χαμάς έχει συγκεντρώσει γνώσεις για τον ισραηλινό οπλισμό, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη στρατευμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη

Οι Times of Israel ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Χαμάς σχεδίαζε «κάτι μεγάλο», αλλά ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέλεξαν να επικεντρωθούν στη Δυτική Όχθη αντί στη Γάζα. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «κανένα μήνυμα δεν έχει φτάσει εκ των προτέρων από την Αίγυπτο και ο πρωθυπουργός ούτε έχει μιλήσει, ούτε έχει συναντηθεί με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter